Η κακή διατροφή παράγοντας σε έναν στους πέντε θανάτους παγκοσμίως

Μελέτη που βασίστηκε σε στοιχεία από 130 χώρες του πλανήτη αποδεικνύει με αριθμούς αυτό που όλοι γνωρίζουμε: ότι η κακή διατροφή «κοστίζει» στην υγεία.
Μελέτη που βασίστηκε σε στοιχεία από 130 χώρες του πλανήτη αποδεικνύει με αριθμούς αυτό που όλοι γνωρίζουμε: ότι η κακή διατροφή «κοστίζει» στην υγεία.Αν και το μέσο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αυξάνεται, τα επιπλέον χρόνια ζωής δεν συνοδεύονται από καλή υγεία. Εκατομμύρια άνθρωποι τρέφονται ανθυγιεινά, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη.
Η μελέτη Global Burden of Disease, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σχετικά με τις αιτίες θανάτου ανά τον κόσμο και η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, υπογραμμίζει ότι η κακή διατροφή εμπλέκεται στο 20% όλων των θανάτων.

bigstock 162559421 1

Μια διατροφή φτωχή σε προϊόντα ολικής άλεσηςφρούταξηρούς καρπούςσπόρους και ιχθυέλαια αλλά πλούσια σε αλάτι είναι αυτή που αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Lancet.

 Από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου που ανέδειξε η μελέτη σε σχέση με τον πρόωρο θάνατο, άλλοι αφορούν τη μεταβολική υγεία (π.χ. υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα), άλλοι περιβαλλοντικές παραμέτρους (π.χ. ατμοσφαιρική ρύπανση) και άλλοι τον τρόπο ζωής. Από τους τελευταίους, στην πρώτη θέση βρέθηκε η διατροφή, ακολουθούμενη από το κάπνισμα, την κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών, τον υποσιτισμό, τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και το μη ασφαλές σεξ.

Πηγή: http://www.onmed.gr