Σάββατο, 26 Μαΐου 2018

 

10 πράγματα που δεν αγοράζουν τα χρήματα

Καλά, οι δάσκαλοί μου πρέπει να είναι περήφανοι, όπου είναι. Άνοιξα την παλάμη μου, άρχισα το μέτρημα και τα νούμερα όντως έβγαιναν.

Μετά με την άλλη μου έριξα και μία μούντζα. Γιατί; Γιατί τόσο καιρό νόμιζα ότι είχα παραπάνω. Και ακόμα χειρότερα, ότι χρειαζόμουν περισσότερα. Και μετά αισθάνθηκα ότι, ρε άνθρωπε, είσαι τυχερός.

Τώρα και πολλαπλασιασμός, εξελιγμένα μαθηματικά -πού είσαι δάσκαλε να με δεις. Με πρόχειρους υπολογισμούς κατέληξα ότι: πέντε δάχτυλα, επί δύο χέρια, καμιά δεκαριά δηλαδή λόγοι να αισθάνεσαι τυχερός καθημερινά παρά τη μισοάδεια ή μισογέματη σου τσέπη.
happiness 10 03
Επειδή αυτά τα δέκα πράγματα δεν ήρθαν στη ζωή σου, όταν η τσέπη σου γέμισε. Και σε περίπτωση που δεν το πρόσεξες ήταν εκεί ακόμα και όταν η τσέπη σου άδειασε.

1. Υγεία.
Μπορείς να σκεφτείς κάτι πιο σημαντικό; Χωρίς αυτή δε θα μπορούσες να απολαύσεις τίποτα απ’ όσα έχεις ή σχεδιάζεις στη ζωή σου. Ναι, είναι μακράν το μεγαλύτερο αγαθό. Γιατί όποιος έχει υγεία, έχει ελπίδα ότι η επόμενη μέρα μπορεί να είναι καλύτερη. Και η ελπίδα αυτή είναι τα πάντα.

2. Οικογένεια και αληθινοί φίλοι.
Άνθρωποι στους οποίους ξέρεις ότι μπορείς να βασιστείς ανά πάσα στιγμή. Όλοι αυτοί με τους οποίους μοιράζεσαι τις καλύτερες στιγμές σου και το καλύτερο κομμάτι του εαυτού σου. Δεν κοστίζουν, άλλα σκέψου πόσο αξίζουν. Οι μεν είναι η οικογένεια που και να ήθελες δεν μπορείς να πουλήσεις ή να αγοράσεις και οι δε είναι η οικογένεια που εσύ διαλέγεις.

3. Προσωπικότητα και ήθος.
Πόσες φορές έχουμε ευχηθεί όλοι μας να μας περιέβαλλαν λιγότεροι ντενεκέδες και περισσότεροι άνθρωποι αληθινοί και με μπέσα. Δυστυχώς για τους ντενεκέδες κι ευτυχώς για τους δεύτερους, ούτε οι τρόποι ούτε τίποτα που αφορά τις αξίες δεν αγοράζεται. Αυτά είναι επιλογές, καθένας χτίζει αυτό που είναι καθημερινά. Έτοιμο δε θα βρείτε πουθενά.

4. Αναμνήσεις.
Από τα σχολικά και φοιτητικά χρόνια, τα ξενύχτια, τα μεθύσια, τους έρωτες, τους κολλητούς, τα ταξίδια, μέχρι και τις απογοητεύσεις, τις στεναχώριες, τις απώλειες και τις αποτυχίες. Καθεμία μας έδωσε κάτι διαφορετικό να θυμόμαστε. Μας έφτιαξε και μας έφερε εδώ που είμαστε τώρα ως άνθρωποι. Αυτά θα σκεφτόμαστε κάθε βράδυ και θα κλαίμε ή θα γελάμε, διαλέξτε και πάρτε.
happiness 10 03 2
5. Εμπειρία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα πράγματος που κατακτάς μόνος σου και δε σου παρέχεται έτοιμο. Η ζωή δεν έρχεται με manual και οδηγίες χρήσης. Και η τύχη έχει μια τάση να ευνοεί τους τολμηρούς. Αν δεν πάθεις, δε θα μάθεις κι αν δεν πέσεις πώς θα μάθεις να σηκώνεσαι με τα χέρια σου; Γιατί δε θα είναι πάντα κάποιος εκεί για να σε σταματήσει στις πτώσεις. Εκτός από το πάτωμα και το ευχαριστούμε γι’ αυτό. Όταν θα το έχεις κάνει μόνος όμως; Τότε γνωρίζεσαι με τη ζωή και τον εαυτό σου.

6. Χρόνος.
Κάνε τώρα κι όχι μετά, αύριο ή του χρόνου ό,τι θέλεις να κάνεις. Γιατί πολύ απλά δεν ξέρεις αν θα μπορέσεις αργότερα κι έχουμε χορτάσει από απωθημένα. Καμιά φορά οι δικές μας στιγμές ζυγίζουν παραπάνω κι από την αιωνιότητα κάποιων άλλων. Γιατί να τις αφήνεις να σε προσπερνάνε; Repeat δεν έχει, μόνο play.

7. Αγάπη.
Σταμάτησε μια άγνωστη ή έναν άγνωστο, σκάσε ένα 50 ευρω και πες του να σου κάνει αγκαλίτσες και φιλάκια. Στην καλύτερη θα σε πουν ανώμαλο και θ’ αλλάξουν πεζοδρόμιο. Και έστω ότι γινόταν, θα ένιωθες πλήρης; Που να παρακαλάμε, η αγάπη προέρχεται από κάτι ευτυχώς αυθόρμητο και απροσδιόριστο. Και προσφέρεται μόνο σε άτομα ελεύθερα και τους ακομπλεξάριστα. Όσοι νομίζουν ότι θα τη βρουν σε φουσκωμένους λογαριασμούς, ακριβά σπίτια, αυτοκίνητα, δώρα και εξόδους την ψάχνουν σε λάθος μέρος, για να μην πω πλανήτη.

8. Μυαλό και ταλέντο.
Όταν έβρεχε μυαλά, ορισμένοι κρατούσαν ομπρέλα. Το ίδιο και με τα χρήματα για κάποιους άλλους. Μόνο που οι δεύτεροι μπορούν να πιάσουν σκατό -μετά συγχωρήσεως κιόλας-και να το κάνουν χρυσό. Ενώ οι πρώτοι και χρυσό να έχουν, καμία ελπίδα. Άλλο μία ακριβή μόρφωση που μπορούν να σου παρέχουν τα χρήματα, άλλο η παιδεία και η καλλιέργεια. Και σαφώς άλλη η έμφυτη κλίση και η πηγαία έμπνευση, η οποία μπορεί να αναδειχθεί ακόμα και μέσα στις χειρότερες συνθήκες. Μεγάλοι μουσικοί και λογοτέχνες συνέθεταν κυριολεκτικά στην ψάθα. Όπως επίσης η Apple ξεκίνησε από ένα γκαράζ.
happiness 10 03 3
9. Χαμόγελο και καλή διάθεση.
Η χαρά και η αισιοδοξία είναι κατάσταση του μυαλού και όχι απόκτημα της τσέπης. Σίγουρα δε βρίσκονται εύκολα μέσα στα προβλήματα και τη μιζέρια που αυτά σου προκαλούν. Αλλά δεν είναι για να χάνονται κιόλας. Κάνουν τους ανθρώπους ακόμα πιο ελκυστικούς και ερωτεύσιμους.

10. Μικρές στιγμές.
Μόνο σ’ εμένα έχει τύχει να μη θέλω για όλα τα χρήματα του κόσμου να μη θέλω να σηκωθώ απ’ το κρεβάτι κάποια πρωινά; Να μη θέλω ν’ ανταλλάξω με τίποτα αυτή την αίσθηση μετά το βραδινό μπάνιο ή τη μυρωδιά του αγαπημένου μου καφέ και την πρώτη μπουκιά απ’ το αγαπημένο μου γλυκό που μόλις ψήθηκε; Το πρώτο μπάνιο κάθε καλοκαίρι, το τελευταίο μάθημα κάθε εξεταστικής, το σκύλο μας να κουνάει την ουρά και τ’ αυτιά του κάθε φορά που μπαίνουμε σπίτι, το άρωμα αυτού που αγαπάμε πάνω στα ρούχα μας. Γι’ αυτά ζούμε.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν λεφτά, και άνθρωποι που είναι πλούσιοι. Και πλούσιος δεν μπορείς να λέγεσαι μέχρι να μετρήσεις ένα προς ένα, απ’ όσα έχεις, αυτά που τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν. Και να θυμάσαι: δε μετράει τόσο το πώς φέρεσαι, όταν τα έχεις όλα. Αλλά το ποιος είσαι όταν έχεις λίγα ή τίποτα.


Πηγή: pillowfights.gr

Αρθρα Εβδομάδας