Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017

 

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε μέσα στην ημέρα;

Tο σώμα μας είναι περίπου 60% νερό. Συνεχώς χάνουμε νερό κυρίως μέσω της ούρησης και του ιδρώτα, αλλά και μέσω των κοπράνων καθώς της άδηλης αναπνοής.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε κάθε ημέρα.

Συνήθως συστήνονται 8 ποτήρια την ημέρα ή 2 λίτρα την ημέρα ή 33ml/ kg σωματικού βάρους .

Παρόλα αυτά όπως και τα περισσότερα θέματα υγείας, έτσι και το νερό εξαρτάται πάντα από την ιδιοσυγκρασία και το ιστορικό του κάθε ατόμου ξεχωριστά και από άλλους παράγοντες (εσωτερικούς και εξωτερικούς) που επηρεάζουν τις ανάγκες σε νερό

Πριν καταλήξουμε στο πόσο νερό χρειάζεται να πίνουμε, ας είναι σε όλους ξεκάθαρο πόσο σημαντικό είναι η επαρκής κατανάλωση νερού. Παραθέτω κάποιες έρευνες.

 • Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά να αποκατασταθούν υψηλά επίπεδα ενέργειας και να βελτιωθεί η εγκεφαλική λειτουργία. Έχει τεκμηριωθεί το αντίθετο: Η ήπια αφυδάτωση (1-3% του σωματικού βάρους) που προκαλείται από άσκηση ή αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική απόδοση.
 • Η κατανάλωση νερού, σύμμαχος στο αδυνάτισμα. Η κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει ήπιες, προσωρινές αυξήσεις του μεταβολισμού και το πόσιμο περίπου μισή ώρα πριν τα γεύματα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν αυτόματα λιγότερες θερμίδες.
 • Η πόση περισσότερου νερού μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά σε διάφορα θέματα υγείας όπως
 • Δυσκοιλιότητα
 • Καρκίνος:υπάρχουν ορισμένες έρευνες που δείχνουν ότι αυτοί που πίνουν περισσότερο νερό έχουν μικρότερη επίπτωση του καρκίνου του παχέως εντέρου και της ουροδόχουν κύστης. Παρόλα αυτά υπάρχουν έρευνες που δεν βρήκαν συσχέτιση.
 • Πέτρες στα νεφρά: Αυξημένη λήψη νερού μειώνει το κίνδυνο για εμφάνιση πέτρας στα νεφρα
 • Ακμή και δερματικά προβλήματα
 • Βοηθά για να ξεπεράσεις το hangoversΝαι σωστά καταλάβατε μιλάμε για τα συμπτώματα που ακολουθούν την πόση αλκοόλ και το νερό βοηθά ιδιαίτερα τόσο μετά αλλά και κατά τη διάρκεια

Τελικά; Εμπιστέψου τη δίψα σου… υπάρχει για κάποιο λόγο

Η φύση μας έδωσε περίπλοκους μηχανισμούς για τη ρύθμιση του πότε και πόσο νερό θα πρέπει να πίνουμε για να διατηρούμε το ισοζύγιο των υγρών στο σώμα, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιβίωσή μας.

Φανταστείτε το ως ένα ισοζύγιο: Όταν η συνολική περιεκτικότητά μας σε νερό πέφτει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, η δίψα ξεκινάει.

Αυτό ελέγχεται από μηχανισμούς παρόμοιους με άλλες λειτουργίες που συμβαίνουν αυτόματα, όπως η αναπνοή … δεν χρειάζεται να το σκεφτόμαστε συνειδητά.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε για την πρόσληψη νερού … το ένστικτο της δίψας είναι πολύ αξιόπιστο και κατάφερε πολύ καιρό να μας κρατήσει ζωντανούς ως ανθρώπινο είδος.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6514825

Δεν υπάρχει πραγματική επιστήμη πίσω από τον κανόνα με τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα ή τα δύο λίτρα νερό. Είναι εντελώς αυθαίρετο και αποδεικνύεται από τον παρακάτω σύνδεσμο.

Δηλαδή πόσο νερό είναι καλύτερο να πίνω;

Στο τέλος, κανείς δεν μπορεί να σας πει ακριβώς πόση ποσότητα νερού χρειάζεστε. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, αυτό εξαρτάται από το άτομο. Κατά βούληση…

Μερικοί άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα με περισσότερο νερό από το συνηθισμένο, ενώ για άλλους το περισσότερο νερό προκαλεί μόνο την ενόχληση συχνότερων επισκέψεων στη τουαλέτα.

Η ζωή και την ισορροπημένη διατροφή την έχουμε κάνει περίπλοκη έτσι και αλλιώς οπότε για να το κάνουμε απλό (που πάντα είναι μια καλή ιδέα) αυτές είναι οι συμβουλές μου για το 90% των ανθρώπων:

Όταν διψάτε, πιείτε νερό

Όταν δεν διψάτε πια, σταματήστε.

Σε υψηλές θερμοκρασίες, την άσκηση, στο θηλασμό και οι ηλικιωμένοι άνρθρωποι πίνετε αρκετά περισσότερο για να αντισταθμίσετε τα χαμένα υγρά.

Αυτό είναι! Τόσο απλά!

Πηγή: https://www.diatrofi.gr/

Mπορεί η κακής ποιότητας διατροφή να αυξήσει το ρίσκο για κατάθλιψη;

Πληθώρα ερευνών δείχνει ότι η κατάθλιψη και η διατροφή μπορεί να συνδέονται.
Φαίνεται πως άτομα που η διατροφή τους ήταν κακής ποιότητας – συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, γλυκών, τηγανητών, και αλκοόλ – ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με τη Katherine Zeratsky, R.D., L.D. του Mayo Clinic (mayoclinic.org). Αντιθέτως, άτομα που τρέφονται κυρίως με φρέσκα τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά και ψάρια έδειξαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά σε κατάθλιψη.

Είναι συνεχής η ροή ερευνητικών δεδομένων που αναφέρουν ότι η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προφυλάξει από τις ασθένειες, εν γένει. Οι δημοφιλέστερες έρευνες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, δηλαδή η έμφαση σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια, έχει προστατευτικό ρόλο απέναντι στην κατάθλιψη, αλλά και άλλες ασθένειες, όπως το αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και τα καρδιακά νοσήματα.

Αν και οι ερευνητές δε φαίνεται να έχουν πλήρως εξερευνήσει την ακριβή συνάφεια μεταξύ κατάθλιψης και διατροφής, οι ειδικοί συστήνουν ομοφώνως τον περιορισμό τροφών με χαμηλή θρεπτική αξία και την ενίσχυση υγιεινότερων διατροφικών επιλογών.

Αν μέσα στις διακοπές σου παρατήρησες έντονη πτώση της διάθεσής σου και αύξηση άγχους, ίσως και χωρίς προφανή λόγο, αξίζει τον κόπο να αναλογιστείς μήπως η διατροφή σου έπαιξε ρόλο: η κακή θρεπτική κατάσταση βιώνεται από το σώμα ως στρες και κούραση. Άμεση αλλαγή στις διατροφικές επιλογές και φροντίδα του σώματος, τόσο εξωτερικά (ξεκούραση, επαφή με τη φύση, ισορροπημένη έκθεση στον ήλιο), όσο και εσωτερικά (σε κυτταρικό επίπεδο) θα επιφέρει άμεσα ανακούφιση και βελτίωση της διάθεσης.

Πηγή: https://www.diatrofi.gr

8 τρόποι να κάνεις την διαδικασία της δίαιτας πιο ευχάριστη

 1. Ξεκινήστε δηλώνοντας ότι «Θέλω να είμαι όσο περισσότερο υγιής και όμορφη/ος μπορώ!!», αντί «Θέλω να αδυνατίσω».

Επιλέξτε να φροντίσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας, γιατί το αξίζετε!! Η ψυχική και σωματική μας υγεία είναι πολύ σημαντική και πρέπει να την διασφαλίζουμε με νύχια και με δόντια!!

 1. Ορίστε έναν συγκεκριμένο στόχο-κίνητρο. Ο στόχος θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός, συγκεκριμένος, πρακτικός και μετρήσιμος.

Καλό θα ήταν, πέραν από το να κυνηγάτε έναν αριθμό στην ζυγαριά, να σκεφτείτε πρακτικά πράγματα που θέλετε να δείτε να αλλάζουν στο σώμα σας και στον οργανισμό σας. Για παράδειγμα, «θέλω να είμαι περισσότερο ευκίνητη/ος», «θέλω να ανεβαίνω τις σκάλες του σπιτιού χωρίς να λαχανιάζω», «θέλω να μην αρρωσταίνω συνέχεια όπως πέρυσι», «θέλω να έχω περισσότερη ενέργεια (συνήθως αισθάνομαι μόνιμη κούραση)», «θέλω τα πόδια μου να είναι περισσότερο γραμμωμένα», «θέλω να φορέσω ένα πολύ ωραίο ρούχο που είδα». Διαβάστε και το άρθρο «Ο στόχος».

 1. Φτιάξτε λίστες!!

Ακόμα και αν σας φαίνεται περίεργο, οι λίστες βοηθάνε πολύ! Κάντε λίστες με στόχους. Λίστες με συνταγές. Λίστες με ρούχα. Ακόμα και λίστες με πιθανά δώρα που θα κάνετε στον εαυτό σας, αν καταφέρετε τον στόχο της εβδομάδας. Κι όμως! Το να κυνηγάτε συγκεκριμένα πράγματα, φέρνουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Επιπλέον, η επιβράβευση του εαυτού σας κάθε φορά που ένα ακόμα «τικ» μπαίνει στη λίστα σας, είναι πολύ σημαντική για την αυτοκριτική σας στο τέλος της ημέρας!

 1. Φτιάξτε μόνοι σας τα έτοιμα φαγητά και σνακ.

Κλαμπ σάντουιτς, πίτσα, κρέπα, σάντουιτς, pancakes, muffins, μπισκοτάκια, κριτσινάκια, κρουασανάκια, κέικ, είναι σνακ που μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας. Επίσης, μπορείτε να κάνετε μικρές και υγιεινές παρεμβάσεις. Τα οφέλη πολλά!! Πρώτα απ’όλα, αποφεύγετε τα συντηρητικά και τις χρωστικές. Έπειτα, είστε σίγουροι για την ποιότητα των πρώτων υλών. Ένα ακόμα όφελος είναι ότι χρησιμοποιείτε τα χέρια σας και όπως οτιδήποτε απασχολεί τη σκέψη και τα χέρια, έχει ψυχοθεραπευτική δράση. Τέλος, το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να το συνδυάσετε για να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας, διδάσκοντάς τους τις αρχές της υγιεινής διατροφής και ότι το υγιεινό είναι διασκεδαστικό!!

 1. Πειραματιστείτε με νέες γεύσεις και συνταγές.

Καταρρίψτε τον μύθο ότι το υγιεινό είναι και άνοστο. Στο διαδίκτυο πλέον μπορείτε να βρείτε άπειρες συνταγές , με αγνές πρώτες ύλες, που δίνουν ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα, χωρίς να είναι φορτωμένες με λιπαρά και ζάχαρη.

 1. Γυμναστείτε μαζί με τα παιδιά σας!!!

Επιλέξτε να αυξήσετε την κίνηση ως οικογένεια! Αποφύγετε την χρήση του αυτοκινήτου όσο περισσότερο μπορείτε. Αν, παρόλ’αυτά, η χρήση του είναι απαραίτητη, τότε απλά φροντίστε να το παρκάρετε όσο πιο μακριά μπορείτε.  Αυξήστε τους περιπάτους. Προτιμήστε να πάτε τα παιδιά σας στην παιδική χαρά ή να κάνετε μια ποδηλατάδα ή μια βόλτα στη φύση, αντί να κάτσετε σπίτι ή να πάτε για καφέ (παίρνοντας μαζί και τα παιδιά και δίνοντάς τους πατατάκια για να κάτσουν στην καρέκλα και να μπορέσετε εσείς να πιείτε τον καφέ σας, μαζί με το συνοδευόμενο κέικ ή κρουασανάκι). Επιπλέον, μη ξεχνάτε ότι τα παιδιά σας, σας έχουν ως πρότυπο. Οπότε, αν δεν θέλετε να έχετε νωχελικά παιδιά (με προβλήματα υγείας και βάρους στη μετέπειτα ζωή τους), θα πρέπει να μην είστε νωχελικοί γονείς. Για περισσότερες ιδέες διαβάστε το άρθρο «Διασκεδαστικές δραστηριότητες για να μην κάθεσαι σπίτι».

 1. Επιλέξτε μία μορφή άσκησης που σας διασκεδάζει!!

Είναι πολύ πιο πιθανό να την κάνετε συστηματικά και να μείνετε δεσμευμένοι σ’αυτή, όταν κάνετε κάτι με ευχαρίστηση και ανυπομονησία. Άσκηση δεν είναι μόνο το γυμναστήριο. Οτιδήποτε σας κάνει να κινείστε περισσότερο είναι προς όφελός σας, ακόμα και αν δεν καίτε τις περισσότερες δυνατές θερμίδες. Πάνω απ’όλα, το πιο σημαντικό είναι να επιλέξετε μία μορφή άσκησης που να μπορείτε κάνετε μακροπρόθεσμα και να την εντάξετε στον τρόπο ζωής σας. Οι παραδοσιακοί χοροί, η ζούμπα, η κηπουρική, η γιόγκα, οι λάτιν χοροί, η βόλτα με τον σκύλο, το περπάτημα ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική ή έχοντας για παρέα την κολλητή σας και λέγοντας τα νέα σας αντί να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο, είναι μερικές μόνο ιδέες.

 1. Επιλέξτε με ποιον θα μοιραστείτε τον ενθουσιασμό για την προσπάθειά σας.

Αποφύγετε να το αναφέρετε σε άτομα αρνητικά. Σε άτομα που κάνουν πολύ συχνά δίαιτες. Σε άτομα που σας ζηλεύουν ή πιστεύετε ότι θα σας σαμποτάρουν ή θα σας ελέγχουν για την επιτυχία της προσπάθειά σας μόνο με βάση την ένδειξη της ζυγαριάς (Διαβάστε το άρθρο «Μάθημα θάρρους 7ο : Πώς θα αντιμετωπίσετε το σαμποτάζ των άλλων στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος»). Να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό είναι η επιτυχία να καθορίζεται με βάση τα δικά σας κριτήρια και όχι τα δικά τους!!

Πηγή:https://www.diatrofi.gr/

Πόσα κιλά μπορώ να χάσω σε έναν μήνα;

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι:

<<Πόσα κιλά μπορώ να χάσω σε ένα μήνα>>; ή <<Πότε θα χάσω τα κιλά>>; ή <<Πόσο διάστημα θα χρειαστώ για να χάσω τα κιλά>> ;

Η δική μου απάντηση συνήθως είναι <<δεν ξέρω>>.

Εξηγώντας βέβαια ότι η απώλεια βάρους δεν εξαρτάται από αυτά που οι περισσότεροι διαιτώμενοι πιστεύουν, δηλαδή το τι τρώω, τι καίω και το πόσο ‘’ικανός’’ είμαι να πειθαρχήσω, να στερηθώ και να πεινάσω.

Αντίθετα…

το πόσα κιλά θα χάσει κάποιος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Κάποιους από τους παράγοντες αυτούς όπως η διατροφή, η άσκηση, ο τρόπος ζωής και η φυσιολογία του σώματος, τους έχουν σκεφτεί οι περισσότεροι πριν επισκεφτούν έναν διαιτολόγο.

Λίγοι όμως έχουν σκεφτεί πως για τα περιττά κιλά μπορεί να φταίνε οι σχέσεις τους με τους ανθρώπους, τα συναισθήματα, το νόημα που δίνουν στο φαγητό, η εικόνα που έχουν διαμορφώσει για το σώμα τους, η έλλειψη ισχυρού κινήτρου και η υποτροπή μετά από μια, δυο, τρεις ή και παραπάνω στερητικές προσπάθειες για γρήγορη απώλεια βάρους.

Έτσι λοιπόν, η ουσιαστική αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν είμαστε σε θέση να δουλέψουμε και να βελτιώσουμε όλους εκείνους τους παράγοντες που <<έβαλαν το χεράκι τους>> για να αποκτήσουμε τα παραπάνω κιλά.

Η ουσιαστική αλλαγή θα έρθει σταδιακά όταν θα είμαστε σε θέση να διερευνήσουμε, να συνειδητοποιήσουμε, να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τις αιτίες και όχι τις αφορμές του προβλήματος.

Η ουσιαστική αλλαγή θα έρθει όταν αποφασίσουμε ότι οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε το βάρος και την υγεία μας δεν είναι αλλαγές εξαμήνου αλλά αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλαγές που θα κρατήσουν μια ζωή.

Πόσο χρόνο μπορεί να πάρει αυτό;… <<Δεν ξέρω>>.

Από μία μέρα μέχρι πάρα πολλά χρόνια… όταν όμως θα συμβεί είναι απίστευτα λυτρωτικό και απελευθερωτικό.

Από εκεί ξεκινούν ένας ένας και ξετυλίγονται οι κόμποι του προβλήματος που τόσα χρόνια δεν ήξερες ή δεν ήθελες να αποδεχθείς.

Ο δρόμος μακρύς και δύσκολος, με πολλές εκπλήξεις, μεγάλες απογοητεύσεις αλλά και μεγάλες χαρές …. είναι όμως δρόμος δίχως γυρισμό.

Ο δρόμος που σταματάς να ”καταβροχθίζεις” τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συνήθειες σου και συνεχίζεις με αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και αγάπη για τον εαυτό σου.

Ξεκίνα χαλαρά:

 • Καταγράφοντας τη διατροφή σου και τα συναισθήματα την ώρα του φαγητού σε ένα ημερολόγιο. Αυτό θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα μοτίβα συμπεριφοράς που διαμορφώνουν τις διατροφικές σου συνήθειες.
 • Ακολουθώντας ένα διατροφικό πρόγραμμα με 3 κυρίως γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ.
 • Συγκεντρώσου στο φαγητό σου και μην ασχολείσαι με κάτι άλλο εκείνη την ώρα.
 • Αντικατέστησε τα επεξεργασμένα, τυποποιημένα και έτοιμα τρόφιμα με φρέσκα και φυσικά όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
 • Επέλεξε προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος όπως το κεφίρ, το πρόβειο ή κατσικίσιο γιαούρτι, τυριά όπως η γραβιέρα, η παρμεζάνα, το κεφαλοτύρι και το μπλε τυρί.
 • Βρές αφορμές για να αυξήσεις τη φυσική δραστηριότητα και την κίνηση μέσα στην ημέρα.
 • Έχε γύρω σου ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα.

 Αν ακολουθήσεις το δρόμο αυτό δεν ξέρω πόσο καιρό θα χρειαστείς να χάσεις τα κιλά είμαι όμως σίγουρη πως θα τα χάσεις για πάντα.

Πηγή:https://www.diatrofi.gr/

Να γυμναστώ ή να πάω για καφέ;

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την αποδοτικότητα σε οποιοδήποτε τομέα λειτουργικό τομέα της ζωής μας. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπαρκής ξεκούραση έχει περίπου το ίδιο αποτέλεσμα στη γνωστική λειτουργία και στον συντονισμό μας  όπως όταν καταναλώνουμε κάποιο αλκοολούχα ποτό!

Τι να κάνουμε όταν πρέπει να συγκεντρωθούμε, αλλά είμαστε κουρασμένοι;

Πολλοί από μας καταφεύγουν στο καφέ. Πλήθος ερευνών έχουν δείξει ότι η καφεΐνη (σε δόσεις που κυμαίνονται από 30 έως 300mg) βελτιώνει την προσοχή, την εγρήγορση, τον χρόνο αντίδρασης και τη διάθεση, ειδικά όταν είμαστε κουρασμένοι. Ένα μέσο φλιτζάνι βρασμένο καφέ περιέχει μεταξύ 80 και 100mg καφεΐνης. Οπότε ναι! καλά κάνουμε, κάτι ξέρουμε

Αλλά κάτι που πιθανώς δεν είχατε σκεφτεί είναι η άσκηση! Ναι, σωστά διαβάσατε, η σωματική δραστηριότητα επιφέρει εξίσου καλά αποτελέσματα. Οποιαδήποτε άσκηση η οποία αυξάνει τον καρδιακό τόνο ακόμη και για λίγη ώρα, μας ξυπνά, επιταχύνει τις διανοητικές διαδικασίες και βελτιώνει την μνήμη.

Έτσι, όταν είναι αργά το απόγευμα και αγωνίζομαι να γράψω ή να τελειώσω μια εργασία, τι πρέπει να κάνω: να ασκηθώ λίγο ή να πάω για καφέ;

Μια πρόσφατη (αλλά πολύ μικρή) μελέτη συνέκρινε αυτές τις δύο μεθόδους. Άσκηση & καφές. Αυτή η  μελέτη χρησιμοποίησε υγιείς άτομα να συγκρίνουν τρεις παρεμβάσεις: την καφεΐνη, την ανάβαση σε σκάλες και το εικονικό φάρμακο (δηλ. τίποτα από τα δύο: ομάδα αναφοράς placebo). Διαπίστωσαν ότι μόνο 10 λεπτά ανέβασμα σκάλας αύξησαν τα επίπεδα ενέργειας περισσότερο από μια μέτρια δόση καφεΐνης (50 mg).

Κοιτάζοντας βαθύτερα: Η άσκηση προσφέρει περισσότερα μακροπρόθεσμα οφέλη

Είναι ενδιαφέρον ότι μια άλλη μελέτη εξέτασε τις συνέπειες στη  γνωστική λειτουργία : της άσκησης, της  καφεΐνη  και των δύο μαζί και διαπίστωσε ότι (ίσως αναμενόμενα) η άσκηση συν την καφεΐνη είχε το μεγαλύτερο όφελος.

Αναφορικά με τον καφέ: Η πρόσληψη καφεΐνης (μέσω του καφέ) έχει μελετηθεί καλά και η τακτική πρόσληψη σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης και παχυσαρκίας, αλλά μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη. Μπορεί να προστατεύει από ορισμένους τύπους καρκίνου, αλλά έχει συσχετιστεί με απώλεια οστικής μάζας και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Συνεπώς, υπάρχουν πολλά οφέλη, αλλά φαίνεται να υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι. «Συν» &  «πλην»

Υπάρχουν όμως πολλές μελέτες που δείχνουν ξεκάθαρα ότι η άσκηση έχει πολλαπλές μακροχρόνιες θετικές επιδράσεις στη φυσική κατάσταση, την ευεξία, τη διάθεση και τη συμπεριφορά σε όλους σχεδόν τους πληθυσμούς που μελετήθηκαν, σε όλες τις ηλικίες και ανεξαρτήτως του επίπεδου της φυσικής δραστηριότητας. Μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη έχουν παρατηρηθεί σε ηλικιωμένους ασθενείς, καθώς και σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο ή έχουν διαγνωσθεί με άνοια.

Ποιό είναι το μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε?

Η καφεΐνη μπορεί να μας βοηθήσει στα επίπεδα εγρήγορσης,  ενέργειας και πιθανόν να μας  βοηθήσει να σκεφτόμαστε ταχύτερα και καλύτερα αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ακόμη και μια μικρής έντασης άσκηση μπορεί να επιφέρει τα ίδια ίσως και καλύτερα αποτελέσματα και να έχει επίδραση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η καφεΐνη συνδέεται με κάποιους κινδύνους για την υγεία, σε αντίθεση με την άσκηση η οποία έχει μόνο ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία.

Για να μιλήσουμε λίγο και σε πιο καθημερινή «γλώσσα»: ο καφές ας είναι η πατερίτσα μας, τα πόδια όμως που θα μας στηρίξουν να προχωρήσουμε είναι να κρατάμε το σώμα μας ζωντανό μέσω της κίνησης !

Πηγή: https://www.diatrofi.gr/

Αρθρα Εβδομάδας