Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Μύδια σαγανάκι με φέτα και ντομάτα!

Υλικά Συνταγής

500 γραμ. φρέσκα μύδια ψίχα 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 3 ώριμες σφιχτές ντομάτες (χωρίς την φλούδα ψιλοκομμένες) 1/2 φρέσκια πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη (ή λίγο μπούκοβο) 200 γραμ. φέτα λίγη ρίγανη ή θυμάρι λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για το τελείωμααλάτι (προαιρετικά και με προσοχή) φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα μύδια σαγανάκι με φέτα και ντομάτα, πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 3′ να μαλακώσει ελαφρά και να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και την πιπεριά και σοτάρουμε για περίπου 1′. Προσθέτουμε τη ντομάτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε γύρω στα 10 λεπτά μέχρι να πυκνώσει και να μελώσει η κόκκινη σάλτσα.

Βάζουμε τα μύδια σε σουρωτήρι και κρατάμε τον ζωμό που θα στάξει. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Προσθετουμε ότι υγρό έχουμε κρατήσει από τα μύδια. Βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει καλά η σάλτσα.

Τέλος, προσθέτουμε την μυδόψυχα, τα βότανα και τη φέτα. Βράζουμε για 2-3′ ίσα να λιώσει η φέτα.

Αλατοπιπερωνουμε προς το τέλος του βρασμού.

Σερβίρουμε αμέσως τα μύδια με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί.

Μυστικά για μύδια σαγανάκι

 

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα μύδια, τα καθαρίζετε καλά με βουρτσάκι ή σκληρό σφουγγάρι τρίβοντας τα.

•Όσα μύδια μείνουν ανοιχτά μετά το καθάρισμά τους τα πετάτε.

•Καθαρίζουμε το μουστάκι από τα μύδια τραβώντας το προς τα πάνω κι αφαιρώντας το.

•Όσα μύδια δεν ανοίξουν με το μαγείρεμα τα πετάτε. Μάθετε όλα τα μυστικά για το σωστό καθάρισμά τους.

•Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μυδόψυχα, παίρνετε φρέσκα μύδια, τα καθαρίζετε και τα βάζετε σε κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά. Σκεπάστε με καπάκι και ανακινήστε την κατσαρόλα από τα χερούλια 2-3 φορές. Όλη η διαδικασία κρατάει μόνο 2-3΄.

•Για 500 γραµ. μυδόψυχα χρειάζεστε 2 κιλά φρέσκα μαύρα μύδια με κέλυφος.

•Όταν ανοίξουν τα μύδια αφαιρείτε την ψίχα και τη χρησιμοποιήτε σαν μυδόψυχα για μύδια σαγανάκι όπως εδώ ή για μύδια τηγανητά ή μύδια πιλάφι κλπ.

•Μην παραβράζεε τα μύδια. Όσο περισσότερο τα βράζετε τόσο συρρικνώνονται και χάνουν τα υγρά τους με αποτέλεσμα να γίνονται σαν λάστιχο.

•Το αλάτι με προσοχή, γιατί τα φρέσκα μύδια είναι αρκετά αλμυρά κι αν χρησιμοποιήσετε το υγρό από τα μύδια αυτό θα κάνει πολύ αλμυρή την σάλτσα. Γι΄αυτό πριν αλατίσετε ένα φαγητό με μύδια δοκιμάστε πρώτα.

•Αν θέλετε μπορείτε να γκρατινάρετε τα μύδια σαγανάκι στο γκριλ για λίγα λεπτά. Μέχρι να λιώσει η φέτα.

•Παραδοσιακά τα μύδια σαγανάκι γίνονται στο σκεύος σαγανάκι, μικρό τηγάνι με δυο χερούλια και σερβίρονται στο ίδιο σκεύος.

 

 

Πηγή:argiro.gr

Ζυμαρικά με κεφτεδάκια γαλοπούλας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συστατικά

Για τα κεφτεδάκια

  • 700 γρ. κιμά γαλοπούλα
  • 4 φέτες ψωμί του τοστ
  • 1 σκ. σκόρδο
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ελαιόλαδο
  • 1 ζωμό κότας
  • 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα του)

Για τη σάλτσα και τα ζυμαρικά

  • 2 κονσέρβες ντομάτας κονκασέ
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. λάδι
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 κύβο κότας
  • 3 κ.σ. κομμένο φρέσκο βασιλικό
  • τυρί τριμμένο
  • πιπέρι
  • 500 γρ. μακαρόνια

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Χτυπάμε τις φέτες του τοστ στο μούλτι μέχρι να γίνουν ψίχουλα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και τα ψίχουλα.
  • Στο μούλτι χτυπάμε το κύμινο, την πάπρικα, 1 σκ. σκόρδο, 1 κύβο κότας, και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπολ με τον κιμά και ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε και τον ανακατεύουμε και αυτόν στο μπολ. Πλάθουμε με τα χέρια μας και φτιάχνουμε 18 περίπου κεφτεδάκια 4 εκ. το κάθε ένα.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα αντικολλητικό και βαθύ τηγάνι διαμέτρου 30 εκ. ή σε πλατιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε μέσα τα μισά κεφτεδάκια και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές για 4-5 λεπτά περίπου. Δεν θέλουμε να ψηθούν εντελώς απλά να πάρουν καλό χρώμα.
  • Μόλις γίνουν τα βάζουμε σε ένα πιάτο και τηγανίζουμε τα άλλα μισά. Μόλις είναι έτοιμα τα βάζουμε και αυτά στο πιάτο.

Για τη σάλτσα

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο τηγάνι που είχαμε τα κεφτεδάκια. Αν το λάδι που είχε το τηγάνι είναι καθαρό αφήνουμε αυτό. Σε περίπτωση που έχει καεί και μυρίσει τότε το πετάμε, καθαρίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας προσεκτικά να μην καούμε και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις πάρει χρώμα το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και το σκόρδο και σοτάρουμε και αυτά για άλλο ένα λεπτό.
  • "Σβήνουμε" το φαγητό μας προσθέτοντας στο τηγάνι το κρασί και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η σάλτσα. Προσθέτουμε μέσα τις ντομάτες κονκασέ, 1 κύβο κότας και το μπούκοβο. Βάζουμε μέσα και τα κεφτεδάκια μας.
  • Σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 30 λεπτά ανακατεύοντας ενδιάμεσα. Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά αφαιρούμε τα κεφτεδάκια μας σε ένα πιάτο.
  • Στο μεταξύ βάζουμε 4 λιτρά νερό να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα μακαρόνια και 1 κ.σ. αλάτι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις περάσει ο χρόνος μαγειρέματος τους, ανάλογα με τις οδήγιες του κατασκευαστή, σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και την αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε τον βασιλικό μας και ρίχνουμε στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τα ζυμαρικά σε μία πιατέλα και από πάνω βάζουμε τα κεφτεδάκια.
  • Σερβίρουμε με έξτρα βασιλικό, τυρί, ρόκα ή ότι άλλη πρασινάδα θέλουμε.

 

Πηγή:akispetretzikis.com

 

 

Χοιρινό με γλυκόξινη σάλτσα

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Συστατικά
 

Για το κρέας

  • 500 γρ. χοιρινός λαιμός χωρίς κόκαλο
  • 2 αυγά μεσαία
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • πιπέρι
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 1 καρότο
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 3 μανιτάρια champignon
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια
  • 2-3 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. σόγια σως
  • 100 γρ. γλυκόξινη σαλτσα
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο

Για το σερβίρισμα

  • ρύζι μπασμάτι
  • φρέσκο μαϊντανό

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κρέας

  • Σε ένα ξύλο κοπής κόβουμε το κρέας σε λεπτές λωρίδες.
  • Το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα αυγά, την πάπρικα, το σκόρδο, τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
  • Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι με ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει καλά.
  • Τηγανίζουμε το κρέας σε δύο δόσεις για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα σε ταψί με απορροφητικό χαρτί.

Για τη σάλτσα

  • Κόβουμε τις πιπεριές, τα μανιτάρια, το καρότο και τα φρέσκα κρεμμύδια σε μικρά κομμάτια.
  • Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ηλιέλαιο.
  • Βάζουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σόγια σως, την γλυκόξινη σος, το κρέας και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Προσθέτουμε το σησαμέλαιο και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και μαϊντανό.

 

Πηγή:akispetretzikis.com

Γρήγορη και πεντανόστιμη σοκολατόπιτα

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Συστατικά
 
  • 2 κ.γ καφέ στιγμής
  • 375 ml νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 60 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 50 γρ. κακάο 
  • 90 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 
  • 100 γρ. αλεύρι γ.o.x.
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 70 ml γάλα 3,5% λιπαρά 
  • 1 κρόκος
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 βανίλιες

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τον καφέ με το νερό και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα 70 γρ. λευκή ζάχαρη με την καστανή και το μισό κακάο.
  • Σε ένα τρίτο μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το αλεύρι με το μπέικιν αφού τα έχουμε περάσει απο σίτα.
  • Σε ένα τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά με το που λιώσει το βούτυρο, και ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο κακάο και τη σοκολάτα ψιλοκομμένη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Προσοχή να μην είναι καυτό το λιωμένο βούτυρο γιατί το κακάο καίγεται εύκολα και μυρίζει. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Ρίχνουμε μέσα στο μπολ το γάλα, το αλάτι, τις βανίλες, τον κρόκο αυγού και τα 130 γρ. ζάχαρη που έχουν μείνει. Συνεχίζουμε να ακατεύουμε καλά με το σύρμα.
  • Ρίχνουμε και το αλεύρι σε δύο δόσεις περιμένοντας να αποροφηθεί η πρώτη για να ρίξουμε την δεύτερη και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα για να γίνει ένα ωραίο μείγμα.
  • Βάζουμε αυτή τη ζύμη στον πάτο μιας φόρμας για κέικ διαστάσεων 35x10 εκ. Από πάνω με ένα κουτάλι πασπαλίζουμε με το μείγμα από τις δυο ειδών ζάχαρες και το κακάο. Πάνω από αυτό ρίχνουμε προσεκτικά το νερό με τον καφέ.
  • Βάζουμε τη φόρμα στον φούρνο με προσοχή να μην χύσουμε τα νερά.
  • Ψήνουμε για 45 λεπτά, όχι παραπάνω και είναι σημαντικό να κρυώσει το γλυκό για μισή ώρα πριν το σερβίρουμε…Αυτό που γίνεται είναι η ζύμη να ανεβαίνει πάνω και κάτω να μένει μια κρέμα σοκολάτας… Ιδιαίτερο και νόστιμο ιδίως με λίγο παγωτό!

 

Πηγή:akispetretzikis.com

Αυτό είναι το super αποτοξινωτικό πράσινο smoothie που πρέπει να δοκιμάσεις

Όλες γνωρίζουμε ότι τα πράσινα smoothies βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας, από την τόνωση του μεταβολισμού μέχρι την υγεία των ματιών, των αρθρώσεων και της καρδιάς. Ναι, δεν υπάρχει μέρος στο σώμα σου όπου ένα πράσινο smoothie να μην μπορεί να βοηθήσει. Αυτή τη φορά ξεχωρίσαμε ένα super πράσινο smoothie με αντιοξειδωτικά οφέλη και μόνο 160 θερμίδες. Θα αντισταθείς;

 

Υλικά για 2 μερίδες

  • 1¼ φλιτζάνι λαχανίδα (kale)
  • 1¼ φλιτζάνι μάνγκο
  • 2 μεσαία κομμάτια ψιλοκομμένο σέλινο
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • ¼ φλιτζάνι ψιλοκκόμενο μαϊντανό
  • ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένη μέντα

Οδηγίες

Πρόσθεσε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Για ένα πιο παχύρευστο ρόφημα βάλε λιγότερο νερό ή περισσότερα παγάκια.

 

Πηγή:missbloom.gr