Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018

 

Η Καλύτερη Ευκαιρία Είναι…Τώρα!

Μελετώντας ακόμα μια φορά τα φαινόμενα που εξελίσσονται και τα «σημεία των καιρών» βλέπω ξανά και ξανά πως η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η οικονομική κρίση και η αναθεώρηση αξιών μεταβάλουν συνεχώς το τοπίο γύρω μας, ο μέσος όρος ηλικίας του ανθρώπου όλο και ανεβαίνει, οι μεγαλύτεροι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους millennials, το φαινόμενο των διαζυγίων-ειδικά σε ώριμες ηλικίες-εμφανίζεται όλο και περισσότερο, και άλλα πολλά! 

 Μελετώντας ακόμα μια φορά τα φαινόμενα που εξελίσσονται και τα «σημεία των καιρών» βλέπω ξανά και ξανά πως η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η οικονομική κρίση και η αναθεώρηση αξιών μεταβάλουν συνεχώς το τοπίο γύρω μας, ο μέσος όρος ηλικίας του ανθρώπου όλο και ανεβαίνει, οι μεγαλύτεροι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους millennials, το φαινόμενο των διαζυγίων-ειδικά σε ώριμες ηλικίες-εμφανίζεται όλο και περισσότερο, και άλλα πολλά!  Σ’ αυτή την καινούργια κοινωνία λοιπόν, όπου οι γυναίκες μετά τα 45-50 τους από πολλούς κατά κύριο λόγο θεωρούνται «ξοφλημένες», όπου οι άντρες μετά τα 45-50 τους αν βρεθούν χωρίς απασχόληση αισθάνονται αποτυχημένοι , όπου οι νεότεροι βρίσκονται ακινητοποιημένοι ακούγοντας πώς «τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», ένοιωσα την ανάγκη να γράψω «δυο λόγια διαφορετικά», σε συνδυασμό με τις γνώσεις από τις καινούργιες μου σπουδές  και τις διαπιστώσεις από την 30ετή μελέτη της ελληνικής κοινωνίας μέσα από την καριέρα μου στην έρευνα αγοράς. 

 Ως άνθρωποι, λειτουργούμε μέσα από τρεις φορείς:  νους, σώμα, ψυχή.  Και οι τρεις φορείς μας είναι αλληλένδετοι και λειτουργούν σε δυναμική αλληλεπίδραση, διαμορφώνοντας αυτό που είμαστε, κάθε στιγμή της ζωής μας.  Σε μεγάλο βαθμό και για πολλά χρόνια της ζωής μας μπορεί να πιστεύουμε πως ότι μας συμβαίνει είναι τυχαίο, και δεν εξαρτάται από εμάς, κι ακόμα πώς γύρω μας υπάρχουν συνθήκες και καταστάσεις στις οποίες είμαστε «υποχρεωμένοι έως και υπόδουλοι»!  Όμως έρχονται σήμερα οι επιστήμες πλέον να αποδεικνύουν καθημερινά πως εμείς αποφασίζουμε ποια θα είναι η ζωή μας, κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, μπροστά σε κάθε επιλογή που έχουμε, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε.  

 Όσο περισσότερο καλλιεργούμε την αυτογνωσία μας και διευρύνουμε την συνειδητότητά μας, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε ότι κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, εμείς οι ίδιοι έχουμε την επιλογή για το τι θα κάνουμε, για το ποιο θα είναι το επόμενό μας βήμα, είτε σε μια πρωτοβουλία που θα πάρουμε, είτε στο πώς θα αντιδράσουμε σ’ αυτά που μας φέρνει η ζωή.  Ακριβώς αυτή είναι η ευκαιρία μας, η επιλογή και η δύναμή μας! 

Σας προτείνω να το σκεφτείτε, παίρνοντας λίγο χρόνο μόνοι με τον εαυτό σας, σε μια ήσυχη στιγμή: συνειδητοποιείστε πως κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, ανοίγεται για τον καθένα από μας μια ευκαιρία:  μια ευκαιρία που μπορεί να βρίσκεται είτε σε κάτι που μας ευχαριστεί ή μας χαρίζεται,  είτε σε κάτι που μας εμποδίζει ή μας δυσκολεύει, ή ακόμα και σε ένα μεγάλο κακό νέο, όπως μια απόλυση, μια απώλεια, ένας χωρισμός. 

  Ναι, καλά ακούσατε, υπάρχει ευκαιρία και στα δυσάρεστα, ειδικά σε αυτά!  Υπάρχει γιατί μας καλεί να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση στο «τώρα», και το «τώρα» είναι η μοναδική μας ευκαιρία για συνειδητή δράση.  Βλέπετε οι περισσότεροι άνθρωποι περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας εστιάζοντας είτε στο παρελθόν γεμίζοντας ενοχές για τα λάθη που έχουμε κάνει, είτε εστιάζοντας στο μέλλον όπου μας κυριεύει ο φόβος του αγνώστου.  Όμως έτσι χάνουμε τη ζωή μας στο «τώρα» και την αναβάλλουμε χωρίς να υπολογίζουμε πως αυτό το λεπτό, αυτή η στιγμή είναι η ευκαιρία μας που δεν θα ξαναρθεί!

 Ακόμη, πολλοί από εμάς τείνουμε να αναβάλλουμε την χαρά και την ευτυχία μας για «όταν θα…» (σ’ αυτό μπορείτε να συμπληρώσετε ότι θέλετε για παράδειγμα «όταν θα έχω πετάξει 10 κιλά», «όταν θα έχω πάρει το πτυχίο μου», «όταν θα έχω ολοκληρώσει με το δάνειο του σπιτιού», «όταν θα έχουν παντρευτεί τα παιδιά μου» και πολλά άλλα).  Και μέχρι να ολοκληρωθούν όλα αυτά, ξέρετε τι κάνουμε;  Πάλι χάνουμε την ζωή μας στο «τώρα», αναβάλλοντας την ευτυχία και την χαρά μας για αργότερα, και ταυτόχρονα προγραμματίζουμε τον εγκέφαλό μας σε κατάσταση «μη ευτυχίας» στο τώρα.  

Ας πάρουμε λοιπόν την προσοχή μας από το παρελθόν και το μέλλον, και χωρίς ενοχές και προϋποθέσεις, ας εστιαστούμε στην κάθε μέρα, στην σημερινή μέρα, στο ΤΩΡΑ, κάνοντας ΣΗΜΕΡΑ κάτι για να καλυτερεύσουμε τον εαυτό και την ζωή μας.  Ειδικά για τις γυναίκες 45-50+ που μπορεί να διστάζουν, ή να μην τολμούν επηρεασμένες από παλιές πεποιθήσεις που ακόμα ισχύουν στην εν πολλοίς ανδροκρατούμενη Ελληνική κοινωνία:  κορίτσια, η Καλύτερη Ευκαιρία είναι…Τώρα!

Ξένια Κούρτογλου |  Founder & Managing Partner, Focus Bari
13124940 10154200211729292 364093361346464490 n


Χρήσιμες Συμβουλές …….για Χριστούγεννα με Ασφάλεια !

 

Η ωραιότερη εποχή του χρόνου έφτασε για όλον τον κόσμο .Υπάρχει τίποτε πιο ανακουφιστικό από το να περάσουμε τις ημέρες των γιορτών έτσι όπως τις έχουμε οργανώσει  με τους ανθρώπους που αγαπάμε ? Μα φυσικά και υπάρχει. Χριστούγεννα τυλιγμένα με Ασφάλεια ! ! !

 •  Έτσι λοιπόν σας παραθέτουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για εσάς ,το σπίτι σας αλλά και το αυτοκίνητό σας  οι οποίες θα θωρακίσουν  την ασφάλεια σας επομένως και το χαρούμενο κλίμα  κατά την περίοδο των Γιορτών .

  Αναφορικά λοιπόν όσο αφορά την ασφάλεια του σπιτιού σας :

  • Πριν φύγετε βεβαιωθείτε πως οι πόρτες και τα παράθυρά σας είναι καλά ασφαλισμένα
  • Το σπίτι και το διαμέρισμά σας ενόψει απουσίας σας να μην δείχνει ερμητικά κλειστό και να αφήσετε ανοιχτά φώτα ασφάλειας πάντα
  • Εάν έχετε πράγματα ογκώδη στον κήπο μεριμνήστε για την φύλαξη τους εντός του σπιτιού καθώς αποτελούν βοήθεια για επίδοξους εγκληματίες
  • Ενεργοποιήστε σύστημα αυτόματου φωτισμού εξωτερικού χώρου και ενημερώστε δικά σας άτομα και μόνο ,για την απουσία σας ενώ ζητήστε τους να επιβλέπουν συχνά το σπίτι κατά την απουσία σας
  • Αποφύγετε ενόψει γιορτών την οποιαδήποτε κοινοποίηση τοποθεσίας σας στα social media όπως facebook ή twitter.Το μόνο που καταφέρνετε με αυτόν τον τρόπο είναι να ανακοινώνετε σε όλον τον κόσμο την απούσα παρουσία σας
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με όσους σας χτυπούν το κουδούνι για κάλαντα. Πριν ανοίξετε βεβαιωθείτε πως είναι όντως παιδιά να σας ευχηθούν .

  Αναφορικά λοιπόν όσο αφορά την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας :

  • Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μετακίνηση βεβαιωθείτε και ελέγξετε την λειτουργικότητα των συστημάτων του αμαξιού σας ( ρεζερβουαρ ,λάδια ,μπαταρία ,κατάσταση ελαστικών ,κατάσταση υαλοκαθαριστήρων )
  • Φροντίστε να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Αποφύγετε μετακινήσεις με έντονα καιρικά φαινόμενα ακόμη και εάν είναι στο πλάνο των διακοπών σας ή υποχρεώσεων σας. Η ασφάλεια σας προηγείται
  • Φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών , αντιολισθητικές αλυσίδες, νερό και σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς .Η σοκολάτα βοηθάει στην αφύπνιση του οργανισμού εάν νοιώθετε κουρασμένοι από την οδήγηση ενώ οι ξηροί καρποί σε περίπτωση εκτάκτου περιστατικού, δίνουν ενέργεια και ανεβάζουν την θερμοκρασία του ανθρώπου σε περίπτωση που αποκλεισθείτε κάπου.
  • Σε περίπτωση βλάβης φροντίστε να έχετε προμηθευτεί Τρίγωνο ,φακό και ανακλαστικό γιλέκο και να τα έχετε μαζί σας ειδικά σε μακρινά ταξίδια ενώ εάν αποκλεισθείτε κάπου παραμείνετε στο αυτοκίνητο σας και φροντίστε να ανάβετε την μηχανή 10 λεπτά ανά ώρα.
  • Τέλος ,μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας σε κάθε μετακίνηση σας τα νομιμοποιητικά έγγραφα όπως το δίπλωμα την άδεια και το Ασφαλιστήριο σας ώστε να είστε νομότυποι σε έναν τυπικό έλεγχο και να ξεμπερδεύετε κατευθείαν. Επιπρόσθετα βεβαιωθείτε ότι στην ασφαλιστική σας κάλυψη έχετε συμπεριλάβει την υπηρεσία της οδικής βοήθειας για την περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα δυσλειτουργίας του οχήματος σας.

  Αναφορικά λοιπόν όσο αφορά την ασφάλεια του εαυτού σας :

  • Στην περίπτωση που φάτε ή πιείτε υπερβολικά ενόψει ημερών καλό θα ήταν να αποφύγετε την οδήγηση. Εάν πρέπει να μεταφερθείτε κάπου οπωσδήποτε καλέστε ταξί.
  • Εάν είστε κάπου έξω και διασκεδάζετε προσέξτε πάρα πολύ τα προσωπικά είδη σας (κινητό ,τσάντες ) μην τα αφήνετε εκτεθειμένα πάνω σε τραπεζάκια ή καρέκλες.
  • Εάν νιώσετε υπνηλία ενώ επιστρέφετε από βραδινή διασκέδαση και οδηγείτε ,παρκάρετε το αμάξι σε ασφαλές σημείο του δρόμου και κοιμηθείτε για 10 λεπτά ή φάτε ένα κομμάτι σοκολάτα. Η σοκολάτα επειδή περιέχει καφεϊνη η οποία προκαλεί υπερδιέγερση στον οργανισμό και εμποδίζει από συμπτώματα νύστας και ύπνου.
  • Χρήση κινητού τηλεφώνου. Είναι γνωστό πως την περίοδο των γιορτών η χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι περισσότερο αυξημένη από τις άλλες περιόδους τόσο με αποστολή μηνυμάτων όσο και με τηλεφωνικές κλήσεις. Κατά την διάρκεια οδήγησης μην απαντάτε τόσο σε ευχετήρια μηνύματα όσο και σε κλήσεις . Σε περίπτωση επείγον τηλεφωνήματος σταματήστε το όχημα σε ασφαλές σημείο του δρόμου κάντε την κλήση σας και μετά ολοκληρώστε την διαδρομή σας.
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες των γιορτών με τις συναλλαγές σας σε ATM (μηχανήματα ανάληψης χρημάτων ) και να φροντίζετε να συνοδεύεστε πάντα από κάποιον μέχρι να πραγματοποιήσετε την συναλλαγή
  • Ωστόσο σε μεγάλα πολυκαταστήματα για αγορές να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν στέκεστε στο Ταμείο προσέχοντας ιδιαίτερα τα προσωπικά σας είδη
  • Επίσης να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον χώρο που σταθμεύετε το όχημα σας . Μην παρκάρετε σε αλάνες ή σε στενά της πόλης που είναι χαμηλός ο φωτισμός. Να αφήνετε το όχημα σας σε κάποιο οργανωμένο Parking έτσι είναι πιο ασφαλές και αυτό και εσείς
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες των γιορτών όσο αφορά το ποσό χρημάτων που έχετε επάνω σας. Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε μόνο κάρτες πιστωτικές ή χρεωστικές που εάν κλαπούν μπορείτε να τις ακυρώσετε. Να είστε επίσης προσεκτικοί με το πορτοφόλι σας και γενικότερα (οι κυρίες) με τις τσάντες σας ,απομακρύνεται οτιδήποτε αξίας .
  • Επίσης φροντίστε όταν κάνετε τις Χριστουγεννιάτικες αγορές σας να συνοδεύεστε από κάποιον διότι είναι σύνηθες φαινόμενο οι κλοπές χριστουγεννιάτικων αγορών .

   Ευχές για Καλές Γιορτές  κ Καλά Χριστούγεννα

   Να κρατάτε ασφαλής τους εαυτούς σας.!

   Παπαδοπούλου Νάντια

   22688632 10212225744493781 405664485203159932 n

    Ειδικός Ασφαλιστικός Σύμβουλος & Εκπαιδεύτρια Στρατολόγησης Συμβούλων

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

Η οσφυαλγία είναι ο πόνος της μέσης. Ο όρος δεν μας λέει τίποτα για τα γεννεσιουργά αίτια που προκαλούν το αίσθημα του πόνου, ή για τα συμπτώματα που ενδεχομένως να συνυπάρχουν (μούδιασμα, μυική ατροφία, δυσκαμψία).

Είναι η δεύτερη συχνότερη πάθηση του ανθρώπου μετά τα κοινό κρυολόγημα Το 80% των ανθρώπων θα βιώσουν έστω και μια φορά στη ζωή τους πόνο στην μέση.

Ποιά όμως μπορεί να είναι τα άιτια για την εμφάνιση μιας οσφυαλγίας; Πρωτίστως θα πρέπει να δούμε κάποια ανατομικά χαρακτηριστικά της οσφυικής μόιρας της σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) ώστε να γίνουν περισσότερο κατανοητά τα μηχανικά αίτια που δημιουργούν την οσφυαλγία, αλλά και να γίνει πιο ξεκάθαρο γιατί τόσο υψηλό το ποσοστό εμφάνισης της.

Η ΟΜΣΣ αποτελείται από πέντε σπονδύλους. Μεταξύ αυτών των σπονδύλων υπάρχουν ινοχόνδρινοι δίσκοι, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, που δρουν ως μαξιλάρια, αποτρέποντας την μεταξύ τους τριβή, και κλέινουν απο την πρόσθια πλευρά τον νωτιαίο σωλήνα. Αποτελούνται απο έναν πηκτοειδή πυρήνα και έναν ινώδη δακτύλιο που περικλείει τον πυρήνα και δεν τον αφήνει να μετακινηθεί. Σε περίπτωση διάτρισης του δακτυλίου ο πηκτοειδής σωλήνας τείνει να μετακινηθείκαι να ασκήσει πίεση επι του νωτιαίου μυελού, ή των νωτιαίων ριζών. Αναλόγως με το αν η διάρρηξη είναι μερική και ασκείται μόνο ένα εντύπωμα, ονομάζεται πρόπτωση του δίσκου, ή αν βγει- χυθεί υλικό προς τα έξω, ονομάζεται κήλη.

Τα νωτιαία νεύρα τα οποία προέρχονται από το νωτιαίο μυελό διέρχονται δεξιά και αριστερά διαμέσου των τρημάτων των σπονδύλων, νευρώνοντας τους μυς με κινητικές και αισθητικές ίνες. Πρόβλημα του ισχιακού νεύρου, ονομάζεται ισχυαλγία, και έχει επι το πλέιστον αίτιο ένα πρόβλημα της ΟΜΣΣ.

Η σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης παρέχεται από τους συνδέσμους και τους μυς, της ίδιας της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης, της πλάτης, και της κοιλιάς. Ιδιαίτερης αναφοράς είναι ο οπίσθιος επιμήκης σύνδεσμος (posteriorlogintutinalligament) που βρίσκεται εντός του σπονδυλικού σωλήνα απο τον άτλαντα έως και το ιερό οστό, και βοηθάει στην αποφυγή της πρόπτωσης του  μεσοσπονδυλίου δίσκου προς τα πίσω.

Μια φυσιολογική λόρδωση (δηλάδή μια κύρτωση με το κοίλο προς την πίσω πλευρά) ακολουθείται απο μια κύφωση της θωρακικής και λόρδωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αυτές οι φυσιολογικές κυρτώσεις δίνουν στην σπονδυλική στήλη μια μεγαλύτερη αντοχή στηις καταπονήσεις και βοηθούν, οι δυνάμεις που ασκούνται απο το βάδισμα ή το σήκωμα βάρους να διαχέονται προς τα παρακείμενα τμήματα και έτσι να αποφορτίζεται  η κάθε περιοχή. 

Κάθε σπόνδυλος διαθέτει και 4 αρθρικές επιφάνειες, άρα δημιουργούνται 4 αρθρώσεις, δύο με τους υπερκέιμενους και δύο με τους υποκείμενους σπονδύλους. Αυτές οι μικρές αρθρώσεις οι οποίες προσφέρουν κίνηση και σταθερότητα στη σπονδυλική στήλη, ονομάζονται ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις. Οπως κάθε άρθρωση, έχουν και αυτές αρθρικό υμένα και χόνδρο και μπορεί να προσβληθούν απο αρθρίτιδα.

Υπάρχουν, δυστυχώς για μας, 3 εξελικτικά κατάλοιπα απο την οριζόντια στην κάθετη στάση του ανθρώπινου είδους, που μάλλον και σε αυτά οφείλεται η υψηλή συχνότητα εμφάνισης της οσφυαλγίας. Ο ινώδης δακτύλιος στην οπίσθια πλευρά του είναι λιγότερο ενισχυμένος απ’ότι στην πρόσθια. Κατάλληλο για να αντέχει πιέσεις στην οριζόντια θέση (ως τετράποδο) μα όχι ενισχυμένο για την όρθια στάση. Η ίδια η πλέξη του, όσο πάει προς τις οπίσθιες μοίρες γίνεται πιο οριζόντια (180º), επομένως περισσότερο επιρρεπείς στη ρήξη του όταν ασκηθούν φορτία ιδίως όταν η κίνηση του κορμού περιέχει στροφή. Και ο οπίσθιος επιμήκης σύνδεσμος, όσο κατεβαίνει προς το ιερό οστό γίνεται πιο ισχνός, στο ύψος του Ο5 μόλις που διακρίνεται, χάνοντας έτσι η ΟΜΣΣ μια ακόμα παθητική στήριξη.

Οι αιτίες της οσφυαλγίας είναι ποικίλες. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, καμία αξιοσημείωτη ή σοβαρή αιτία δεν αναγνωρίζεται.Γενικά μιλώντας, το 80% των περιπτώσεων οσφυαλγίας πρόκειται για μη ειδικό πόνο. Συχνά υπάρχουν γενετικές, βιοχημικές, εμβιομηχανικές αλλά και ψυχο-κοινωνικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που καθιστά ορισμένους πιο ευπαθείς σε προβλήματα με τη μέση τους.

Στις ειδικού πόνου οσφυαλγίες ανήκουν όλες όσες έχουν, κυρίως, απεικονιστική επιβεβαίωση (αν και πολλές φορές συνυπάρχουν οι ειδικοί με τους μη ειδικούς πόνους). Εδώ λοιπόν έχουμε μηχανικά, φλεγμονώδη και νεοπλασματικά αίτια.

Νίκος Γιγουρτσής

Οστεοπαθητικός – Φυσικοθεραπευτής

Ταλαιπωρημένα μαλλιά; Υπάρχουν λύσεις!

Η γυναίκα πλέον για να βγει έξω από το σπίτι, είτε για μια βόλτα, είτε για τη δουλειά της θέλει να είναι περιποιημένη! Να έχει όμορφα κ στιλάτα μαλλιά. Για να το πετύχει αυτό όμως χρειάζεται σεσουάρ και καμιά φορά πρέσα ή ψαλίδι αλλά ίσως και τοστιέρα, προϊόντα σταιλινγκ, mouse lack κτλ. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις τεχνικές εργασίας, που οι περισσότερες γυναίκες κάνουν πια....έχουν κάνει την τρίχα θαμπή και αφυδατωμένη και φυσικά καμία δεν θέλει να συμβαίνει αυτό. Για να τα επαναφέρουμε λοιπόν στα φυσιολογικά τους επίπεδα έχουμε στη διάθεσή μας μια σειρά από διάφορες θεραπείες που μας υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα. Μπορούν να τα ενυδατώσουν και στο σπίτι τους με μια μάσκα αλλά μπορούν να απευθυνθούν στο κομμωτήριο τους για πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες. Όπως είναι οι αμπούλες, το bottox, το olaplex κ.α. που δρουν στα βαθύτερα στρώματα της τρίχας κ τη δείχνουν λαμπερή και γεμάτη ζωντάνια. Γι' αυτό λοιπόν κορίτσια πειραματιστείτε άφοβα με το look των μαλλιών σας λύσεις υπάρχουν!

Γράφει η Ζέτα Θεοδωράκη , κομμώτρια 

Η κριτική των άλλων: 3 βήματα για να την κάνετε πάντα ωφέλιμη!

Ως άνθρωποι, είμαστε κοινωνικά «όντα», άρα συνεχώς περιστοιχιζόμαστε από άλλους ανθρώπους, οικογένεια, συγγενείς, φίλους, γνωστούς, συναδέλφους, ερωτικούς συντρόφους, και τώρα πια με την μεγάλη ανάπτυξη των social media, και από διαδικτυακές σχέσεις/επαφές.

Έχοντας ο καθένας μας ένα τέτοιο κύκλο ανθρώπων, τον περίγυρό μας, είναι πολύ πιθανό να δεχόμαστε κριτική από άλλους ανθρώπους, είτε την έχουμε ζητήσει, είτε όχι. Την κριτική μπορούμε να την διακρίνουμε σε δύο είδη:

1. Κριτική που το περιεχόμενό της έχει υψηλή αξία, και που αν το ακούγαμε προσεκτικά, το λαμβάναμε υπ’ όψη και το χρησιμοποιούσαμε σαν καθοδήγηση για τις μελλοντικές μας αποφάσεις, θα μπορούσε να είναι θησαυρός! Εδώ, εκτός από την λέξη «κριτική» που κατά κύριο λόγο έχει αρνητική χροιά, θα εισάγω και την λέξη «ανατροφοδότηση» δίνοντας μια νέα βάση υποδοχής για τα λεγόμενα των άλλων, καθώς αυτό το είδος κριτικής που το περιεχόμενό της έχει υψηλή αξία, μας συμφέρει όχι μόνο να το εισπράττουμε, αλλά να φροντίζουμε να το ζητάμε συστηματικά και να το αξιοποιούμε ανάλογα.
2. Κριτική που το περιεχόμενό της έχει καταστροφική δράση, και που όταν το ακούμε και το εισπράττουμε, μας «ρίχνει», μας απογοητεύει, μας ακινητοποιεί. Είναι το νόημα που έχει φτάσει να αποδίδει η λέξη «κριτική» στις μέρες μας, με άλλα λόγια η «επίκριση», κάτι που όχι μόνο δεν αξίζει να ακούμε, αλλά είναι ουσιαστικής σημασίας για όλους μας να αποφεύγουμε και—εν πάσει περιπτώσει—να μην αφήνουμε να μας «διαπεράσει», ούτε και να μας επηρεάσει.

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ένα είδος από το άλλο; Πώς θα διακρίνουμε την διαφορά έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τα λεγόμενα των άλλων στην πρώτη περίπτωση και να αφήσουμε να φύγουν έξω από εμάς τα λεγόμενα των άλλων στην δεύτερη περίπτωση; Η απάντηση είναι απλή και έρχεται από την πρόθεση του ανθρώπου που μας δίνει την κριτική του. Για να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε αν η πρόθεση πίσω από την κριτική είναι για εμάς δημιουργική ή καταστροφική, χρειάζεται να αναρωτηθούμε αν ο άνθρωπος που μας ασκεί την κριτική:
- ‘Εχει ο/η ίδιος να «αποδείξει» στο ιστορικό του/της αυτό που σήμερα απαιτεί/αποδίδει σε μένα; Έχει στο ιστορικό του πραγματοποιημένη επιτυχία στον συγκεκριμένο τομέα; Έχει ο/η ίδιος/α καταφέρει αυτά που σήμερα περιμένει από μένα;
- Ποιά σχέση έχει μαζί μου; Στο παρελθόν έχει υπάρξει μαζί μου ειλικρινής, υποστηρικτικός, έχει αποδεδειγμένα δείξει την πίστη του σε μένα ή όχι;
- Έχει κάποια προσωπική εμπλοκή ή σχέση με το αποτέλεσμα των δικών μου αποφάσεων, κινήσεων, προσεγγίσεων τις οποίες κριτικάρει;

Οι απαντήσεις σας στις πιο πάνω ερωτήσεις θα ξεκαθαρίσουν απολύτως αν πρόκειται για κριτική του είδους 1-ανατροφοδότηση, ή κριτική του είδους 2-επίκριση, και μόλις κάνετε τον διαχωρισμό, η καταλληλότερη αντιμετώπιση ανά είδος είναι η εξής:
1. Κριτική Υψηλής Αξίας / Ανατροφοδότηση: Ευχαριστώ τον άνθρωπο που μου δίνει την πολύτιμη άποψή του, και εξετάζω με τη σειρά αν αυτά που μου λέει έχουν κάτι χρήσιμο για μένα, αν έχουν κάτι που μπορώ να εκμεταλλευτώ μέσα από την δική του/της οπτική, και προχωρώ να ενσωματώσω αυτή τη νέα γνώση στις δικές μου επιλογές, στο δικό μου πλάνο δράσης.
2. Καταστροφική κριτική/επίκριση: Το βασικό «κλειδί» είναι να μην πάρω αυτή την κριτική προσωπικά. Αυτά που μου λέει ο άλλος άνθρωπος στην προκειμένη περίπτωση πηγάζουν από δικές του ανασφάλειες και αμφιβολίες, από δικούς του φόβους και ανησυχίες. Πολύ πιθανά χρειάζεται εκείνος/η να καλύψει δικές του/της ανάγκες για προσοχή, για επιβεβαίωση, για αγάπη, για δύναμη, και στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο ανασφαλής από μένα, και απλά εκφράζει το δικό του πρόβλημα. Δεν έχω λοιπόν κανένα λόγο να πάρω την κριτική αυτή προσωπικά. Όμως, αν το κάνω και δεν μπορώ να «ξεκολλήσω» από κάτι που μου είπε κάποιος, ακόμα κι αν έχω φιλτράρει από τις πιο πάνω τρεις ερωτήσεις ότι πρόκειται για καταστροφική επίκριση, θα χρειαστεί να αναρωτηθώ προσωπικά με τον εαυτό μου αν εγώ έχω μέσα μου τις ίδιες αμφιβολίες για μένα, και αν ναι, να τις διαχειριστώ. 

Με βάση την πιο πάνω οπτική, η αντιμετώπιση της κριτικής των άλλων μπορεί πάντα να είναι για τον καθένα μας ωφέλιμη, και όλοι οι άνθρωποι γύρω μας αξίζουν της ευγνωμοσύνης μας.

Ξένια Κούρτογλου |  Founder & Managing Partner, Focus Bari
13124940 10154200211729292 364093361346464490 n

Αρθρα Εβδομάδας