Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017

 

Η κριτική των άλλων: 3 βήματα για να την κάνετε πάντα ωφέλιμη!

Ως άνθρωποι, είμαστε κοινωνικά «όντα», άρα συνεχώς περιστοιχιζόμαστε από άλλους ανθρώπους, οικογένεια, συγγενείς, φίλους, γνωστούς, συναδέλφους, ερωτικούς συντρόφους, και τώρα πια με την μεγάλη ανάπτυξη των social media, και από διαδικτυακές σχέσεις/επαφές.

Έχοντας ο καθένας μας ένα τέτοιο κύκλο ανθρώπων, τον περίγυρό μας, είναι πολύ πιθανό να δεχόμαστε κριτική από άλλους ανθρώπους, είτε την έχουμε ζητήσει, είτε όχι. Την κριτική μπορούμε να την διακρίνουμε σε δύο είδη:

1. Κριτική που το περιεχόμενό της έχει υψηλή αξία, και που αν το ακούγαμε προσεκτικά, το λαμβάναμε υπ’ όψη και το χρησιμοποιούσαμε σαν καθοδήγηση για τις μελλοντικές μας αποφάσεις, θα μπορούσε να είναι θησαυρός! Εδώ, εκτός από την λέξη «κριτική» που κατά κύριο λόγο έχει αρνητική χροιά, θα εισάγω και την λέξη «ανατροφοδότηση» δίνοντας μια νέα βάση υποδοχής για τα λεγόμενα των άλλων, καθώς αυτό το είδος κριτικής που το περιεχόμενό της έχει υψηλή αξία, μας συμφέρει όχι μόνο να το εισπράττουμε, αλλά να φροντίζουμε να το ζητάμε συστηματικά και να το αξιοποιούμε ανάλογα.
2. Κριτική που το περιεχόμενό της έχει καταστροφική δράση, και που όταν το ακούμε και το εισπράττουμε, μας «ρίχνει», μας απογοητεύει, μας ακινητοποιεί. Είναι το νόημα που έχει φτάσει να αποδίδει η λέξη «κριτική» στις μέρες μας, με άλλα λόγια η «επίκριση», κάτι που όχι μόνο δεν αξίζει να ακούμε, αλλά είναι ουσιαστικής σημασίας για όλους μας να αποφεύγουμε και—εν πάσει περιπτώσει—να μην αφήνουμε να μας «διαπεράσει», ούτε και να μας επηρεάσει.

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ένα είδος από το άλλο; Πώς θα διακρίνουμε την διαφορά έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τα λεγόμενα των άλλων στην πρώτη περίπτωση και να αφήσουμε να φύγουν έξω από εμάς τα λεγόμενα των άλλων στην δεύτερη περίπτωση; Η απάντηση είναι απλή και έρχεται από την πρόθεση του ανθρώπου που μας δίνει την κριτική του. Για να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε αν η πρόθεση πίσω από την κριτική είναι για εμάς δημιουργική ή καταστροφική, χρειάζεται να αναρωτηθούμε αν ο άνθρωπος που μας ασκεί την κριτική:
- ‘Εχει ο/η ίδιος να «αποδείξει» στο ιστορικό του/της αυτό που σήμερα απαιτεί/αποδίδει σε μένα; Έχει στο ιστορικό του πραγματοποιημένη επιτυχία στον συγκεκριμένο τομέα; Έχει ο/η ίδιος/α καταφέρει αυτά που σήμερα περιμένει από μένα;
- Ποιά σχέση έχει μαζί μου; Στο παρελθόν έχει υπάρξει μαζί μου ειλικρινής, υποστηρικτικός, έχει αποδεδειγμένα δείξει την πίστη του σε μένα ή όχι;
- Έχει κάποια προσωπική εμπλοκή ή σχέση με το αποτέλεσμα των δικών μου αποφάσεων, κινήσεων, προσεγγίσεων τις οποίες κριτικάρει;

Οι απαντήσεις σας στις πιο πάνω ερωτήσεις θα ξεκαθαρίσουν απολύτως αν πρόκειται για κριτική του είδους 1-ανατροφοδότηση, ή κριτική του είδους 2-επίκριση, και μόλις κάνετε τον διαχωρισμό, η καταλληλότερη αντιμετώπιση ανά είδος είναι η εξής:
1. Κριτική Υψηλής Αξίας / Ανατροφοδότηση: Ευχαριστώ τον άνθρωπο που μου δίνει την πολύτιμη άποψή του, και εξετάζω με τη σειρά αν αυτά που μου λέει έχουν κάτι χρήσιμο για μένα, αν έχουν κάτι που μπορώ να εκμεταλλευτώ μέσα από την δική του/της οπτική, και προχωρώ να ενσωματώσω αυτή τη νέα γνώση στις δικές μου επιλογές, στο δικό μου πλάνο δράσης.
2. Καταστροφική κριτική/επίκριση: Το βασικό «κλειδί» είναι να μην πάρω αυτή την κριτική προσωπικά. Αυτά που μου λέει ο άλλος άνθρωπος στην προκειμένη περίπτωση πηγάζουν από δικές του ανασφάλειες και αμφιβολίες, από δικούς του φόβους και ανησυχίες. Πολύ πιθανά χρειάζεται εκείνος/η να καλύψει δικές του/της ανάγκες για προσοχή, για επιβεβαίωση, για αγάπη, για δύναμη, και στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο ανασφαλής από μένα, και απλά εκφράζει το δικό του πρόβλημα. Δεν έχω λοιπόν κανένα λόγο να πάρω την κριτική αυτή προσωπικά. Όμως, αν το κάνω και δεν μπορώ να «ξεκολλήσω» από κάτι που μου είπε κάποιος, ακόμα κι αν έχω φιλτράρει από τις πιο πάνω τρεις ερωτήσεις ότι πρόκειται για καταστροφική επίκριση, θα χρειαστεί να αναρωτηθώ προσωπικά με τον εαυτό μου αν εγώ έχω μέσα μου τις ίδιες αμφιβολίες για μένα, και αν ναι, να τις διαχειριστώ. 

Με βάση την πιο πάνω οπτική, η αντιμετώπιση της κριτικής των άλλων μπορεί πάντα να είναι για τον καθένα μας ωφέλιμη, και όλοι οι άνθρωποι γύρω μας αξίζουν της ευγνωμοσύνης μας.

Ξένια Κούρτογλου |  Founder & Managing Partner, Focus Bari
13124940 10154200211729292 364093361346464490 n

Για ποιους λόγους ένας σκύλος μπορεί να γίνει επιθετικός;

Η απάντηση μου σε αυτούς που αναρωτιουνται για ποιους λόγους ένας σκύλος μπορεί να γίνει επιθετικός. Ο βασικότερος λόγος είναι η συμπεριφορά μας προς τον σκύλο. Στην μεγάλη πλειοψηφία όταν ένας σκύλος εκπαιδευτεί με βάση την θεωρία της κυριαρχίας στα καθήκοντα του φύλακα/σωματοφύλακα, ακόμη και στην βασική υπακοή θα αρχίσει να έχει τάσεις επιθετικότητας/φοβίας και άλλες προβληματικές συμπεριφορές. Κανένας σκύλος δεν έχει καμία σχέση με τον λύκο (απ οπού προέρχεται η θεωρία αυτή, με σκληρές πρακτικές που ούτε οι λύκοι στο φυσικό τους περιβάλλον δεν εφαρμόζουν) ή μάλλον έχει τόση σχέση όση έχει ένας άνθρωπος με έναν χιμπαντζή. Όταν ακούσετε τις λέξεις ''αγέλη'', ''αρχηγός αγέλης'', ''κυριαρχικός σκύλος'', ''ζηλιάρης'', ''εκδικητικός'' κ.α, όταν ο εκπαιδευτής χρησιμοποιεί πνίχτη κάθε είδους, φωνές, ξύλο, τραβήγματα λουριού, ηλεκτρικά κολάρα, εξαναγκασμό και χειραγώγηση σε μεγάλο βαθμό και γενικά προσπαθεί να επιβληθεί στο σκύλο, πάρτε τον σκύλο και φύγετε γιατί προφανώς ο ''εκπαιδευτής'' σκύλων μάλλον είναι θηριοδαμαστής και δεν ξέρει σχεδόν τίποτα για τον τρόπο που λειτουργεί, συμπεριφέρεται και μαθαίνει ένας σκύλος. Ειδικά να ξέρετε ότι αν αφήσετε τον σκύλο σας (αντί να τον πηγαινοφέρνετε κάθε φορά, ώστε να είστε πάντα παρών) στον θηριοδαμαστή εκπαιδευτή για ''εκπαίδευση'' θα πάρετε πίσω ένα άγριο ή φοβισμένο θηρίο που στις περισσότερες περιπτώσεις θα καταλήξει αδέσποτο, μόνιμα δεμένο/περιορισμένο ή στον κτηνίατρο για ευθανασία. Η λύση είναι η ''θετική εκπαίδευση''. Υπάρχουν εκπαιδευτές που είναι σωστά καταρτισμένοι από αναγνωρισμένες σχολές και ειδικοί στην συμπεριφορά του ζώου. Φυσικά στην εκπαίδευση πρέπει να είστε παρών, άλλωστε ο σκύλος θα μάθει να υπακούει τον εκπαιδευτή του που πρέπει να είστε εσείς με την σωστή καθοδήγηση. Ποτέ μην αφήσετε κανέναν να φερθεί άσχημα στο κατοικίδιο σας. Η ΒΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΒΙΑ. Ενημερώστε τους ανθρώπους που ξέρετε ότι έχουν σκύλο ή θέλουν να πάρουν ένα. .......... τι λες γιαυτο;;;

Πάυλος Κοσμαδάκης, εκπαιδευτής σκύλων 

Γιατί είναι απαραίτητη η Ασφάλεια Υγείας ή Ζωής στις μέρες μας ;

Τα τελευταία χρόνια όλο ένα και περισσότερο ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης ,της υπανάπτυξης και του ακραίου οικονομικού πολέμου που βιώνει ο απλός Έλληνας πολίτης ,αυξάνεται η Ιδιωτική Ασφάλιση ή αλλιώς Ασφάλιση Ζωής και Υγείας. Αυτό μαρτυρούν οι δείκτες της Eurostat σύμφωνα με τις οποίες σε δείγμα 1.500 ατόμων από ηλικία 18 έως 60 ετών , 5 στους δέκα έχουν ιδιωτική ασφάλιση Υγείας με ποσοστό    90 % συνολικής ικανοποίησης του από αυτήν.

 Αυτό προκύπτει διότι οι Έλληνες τα τελευταία 9 χρόνια αρχίζουν να φροντίζουν περισσότερο την Υγεία τους  αφενός μεν λόγω του αρκετά φτωχού δημόσιου Συστήματος Υγείας και Περίθαλψης και αφετέρου λόγω του σημαντικού καθημερινού παράγοντα επιβάρυνσης σωματικής και ψυχικής υγείας ,το υψηλό στρες και την συναισθηματική επιβάρυνση που αυτό προκαλεί. Στην ίδια έρευνα μόλις 1 στους 5 δηλώνει ευτυχισμένος ενώ το ίδιο ποσοστό αναφέρετε στην δυσβάστακτη καθημερινότητα του Νεοέλληνα.

Εκτός από τα στοιχεία της Eurostat βιώνουμε καθημερινά χιλιάδες παραδείγματα πως ο κόσμος στρέφεται καθημερινά στην έρευνα και ασφάλισης της προσωπικής του Υγείας. Γιατί όμως είναι απαραίτητη ; Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας είναι η καλύτερη λύση για να εξασφαλίσετε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών υγείας και αποτελεσματική διαχείριση του κόστους. Και αυτό γιατί λειτουργεί συμπληρωματικά όσο αφορά το κοινωνικό σας ταμείο ,εξασφαλίζει πρόσβαση στην Υγεία χωρίς αναμονή , σας παρέχει τη δυνατότητα να επιλέξετε το γιατρό, το διαγνωστικό κέντρο και το νοσηλευτικό ίδρυμα που εσείς επιθυμείτε , σας βοηθάει να αντιμετωπίσετε απρόβλεπτες και μεγάλες δαπάνες υγείας και έχει προσιτό κόστος και προσαρμόζεται στις δικές σας οικονομικές δυνατότητες.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να μεριμνήσετε σωστά τόσο για την δική σας Υγεία όσο και για τους ανθρώπους που έχετε  δίπλα σας. Αυτό μπορεί και να σας σώσει και να σας γλιτώσει από τεράστια κόστη. Βλέπετε όταν ασφαλίζουμε τους εαυτούς μας τελικά διασφαλίζουμε και τους ανθρώπους που μας αγαπούν.Γενικότερα θα επισημάνω πως επικρατεί λανθασμένη ενημέρωση του κόσμου όσο αφορά τα ασφαλιστήρια Υγείας και Ζωής . Οι περισσότεροι λαμβάνουν υποψιν τους το τεράστιο κόστος αδυνατώντας να αντιληφθούν πως η Υγεία τους δεν κοστολογείται και είναι ανεκτίμητης αξίας. Ωστόσο , παραπληροφορούνται και δεν ενημερώνονται σωστά για τις παροχές και τα κόστη της Ιδιωτικής Ασφάλισης . Και όλο αυτό προέρχεται από την χαμηλή αυτοεκτίμηση των εαυτών μας και το δεδομένο πως μια Ζωή δεν θα μας τύχει κάτι και θα είμαστε Υγιής. Το σημαντικότερο λοιπόν ανθρώπινο στοιχείο το λαμβάνουμε ως δεδομένο και επενδύουμε τεράστια κόστη σε ασήμαντα και υλικά. Σ’αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η παιδεία αλλά και το καθημερινό περιβάλλον της Ελλάδας που έχει καθιερώσει μια λανθασμένη νοοτροπία ζωής. Ένα περιβάλλον με τεράστιες αλλαγές ,προκλήσεις ,όπου το κοινωνικό σύστημα είναι αφανές ενώ οι κίνδυνοι γιγαντώνονται μέρα με την μέρα  εγκαθιδρύοντας καθεστώς αβεβαιότητας.

Είναι αισιόδοξα όμως τα τελευταία στοιχεία καθώς όλο και μεγαλύτερα ποσοστά Ελλήνων εισάγουν την άσκηση στην ζωή τους , κάνουν περισσότερες εξετάσεις και προληπτικούς ελέγχους ενώ οι διατροφικές τους προτιμήσεις είναι αισθητά πιο υγιεινές. Γενικότερα η Γενιά που μεγαλώνει στην Κρίση έχει ξεκινήσει να εισάγει ένα νέο πρότυπο Ζωής. Καλό είναι λοιπόν να διδαχθούμε πως κάποια πράγματα ειδικά στην Ζωή δεν κοστολογούνται και ούτε αγοράζονται. Είναι ανεκτίμητης αξίας για αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε να τα διασφαλίζουμε για να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον τόσο για εμάς όσο και σε όλους όσους υπάρχουν γύρω μας.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα δεδομένα και ας επανεξετάσουμε την νοοτροπία μας γιατί όλα από αυτήν ξεκινούν.

Ας διδαχτούμε από συνανθρώπους μας ,απλούς ανθρώπους καθημερινούς πως τελικά τα δεδομένα εύκολα γίνονται ζητούμενα.

Και όταν υπάρχει η επιλογή να σωθούν ,ας μην τα αφήσουμε έρμαια νομίζοντας πως πάντα θα παραμένουν εκεί. Γιατί η Ζωή που μας δίνεται απλόχερα ας μην την θεωρούμε δεδομένη . Γιατί εάν δεν διασφαλίσουμε αυτήν ,καμία επιτυχία , επάγγελμα, κοινωνική καταξίωση και γενικότερα κανένα αγαθό δεν μπορεί να υφίσταται!

Να κρατάτε ασφαλή τους εαυτούς σας.!

Παπαδοπούλου Νάντια
tjfnchghtc

Ειδικός Ασφαλιστικός Σύμβουλος & Εκπαιδεύτρια Στρατολόγησης Συμβούλων  


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

Ο ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ''ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ''

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά από αυτόν του πνεύμονα, στο γυναικείο φύλο. Μία στις 8 – 12 γυναίκες περίπου, θα εμφανίσει καρκίνο μαστού, κάποια στιγμή στη ζωή της. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε περίπου 3.500 με 4.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα, ετησίως.

Παράγοντες κινδύνου

Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου μαστού είναι η ηλικία της γυναίκας. Δηλαδή αυξανομένης της ηλικίας, αυξάνεται ο κίνδυνος. Άλλος παράγοντας κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό. Ο κίνδυνος κληρονομικότητας για καρκίνο μαστού, με βάση το οικογενειακό ιστορικό, εξαρτάται από τον αριθμό των συγγενών που έχουν νοσήσει, το βαθμό συγγένειας με την ασθενή (οι πρώτου βαθμού συγγενείς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο), από την ηλικία που νόσησαν οι συγγενείς (όσο μικρότερη η ηλικία, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος), την ύπαρξη καρκίνου μαστού σε άνδρες στην οικογένεια, την ύπαρξη κακοήθειας στην ωοθήκη κ.α. Η κληρονομικότητα ελέγχεται με γονιδιακό έλεγχο των γονιδίων BRCA 1 & 2. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι ένα μικρό μόνο ποσοστό του καρκίνου του μαστού, είναι κληρονομικός ( 4 – 7 % επί του συνόλου).

Γυναίκες με πρώιμη έναρξη εμμήνου ρύσης (κάτω των 12 ετών) ή με καθυστερημένη εμμηνόπαυση (άνω των 55 ετών) έχουν αυξημένο κίνδυνο. Άτοκες γυναίκες (γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει) εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο, ενώ ο μεγάλος αριθμός τοκετών, φαίνεται να δρα προστατευτικά στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Μεγάλη σημασία έχει η ηλικία της γυναίκας, στην οποία απέκτησε το πρώτο παιδί. Γυναίκες που γέννησαν το πρώτο παιδί πριν την ηλικία των 20 ετών, έχουν τρεις φορές μικρότερο κίνδυνο, σε σχέση με αυτές που γέννησαν πρώτη φορά μετά την ηλικία των 35 ετών. Η μακροχρόνια λήψη ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης (πάνω από 4 χρόνια) στην εμμηνόπαυση, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού. Ο θηλασμός, όπως και η κύηση, παίζει προστατευτικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Η αυξημένη πρόσληψη ζωικού λίπους και αλκοόλ, το κάπνισμα και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο, ενώ κάποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (σελήνιο, βιταμίνες Α, C, Ε), δρουν προστατευτικά. Η έντονη φυσική άσκηση σε νεαρή ηλικία, ελαττώνει τον κίνδυνο. Οι ακτινογραφίες που γίνονται για διαγνωστικούς σκοπούς, περιέχουν ελάχιστη δόση ακτινοβολίας και δεν εγκυμονούν κινδύνους. Η ετήσια μαστογραφία στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου, είναι απόλυτα ασφαλής.

Πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού

Πρόληψη σημαίνει κάνω κάτι για να μην πάθω μία ασθένεια. Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Δεν μπορούμε δηλαδή, σε μία γυναίκα που θα νοσήσει από καρκίνο μαστού, να κάνουμε κάτι, ώστε να μη νοσήσει, εκτός κι αν υποβληθεί σε προληπτική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή, κάτι που πρακτικά δεν είναι αποδεκτό, αν δεν υπάρχει ιατρική ένδειξη. H αδυναμία της πρόληψης στην περίπτωση του μαστού, μας οδηγεί στην έννοια της έγκαιρης διάγνωσης ή πιο απλά της πρώιμης διάγνωσης της νόσου. Έγκαιρηπρώιμη διάγνωση, θεωρείται η υποκλινική διάγνωση, πριν η πάθηση δώσει συμπτώματα και σημεία. Έγκαιρη διάγνωση στην περίπτωση του μαστού, σημαίνει ανεύρεση του όγκου σε όσο το δυνατόν μικρότερο μέγεθος, όταν δεν έχει δώσει ακόμα συμπτώματα (δεν ψηλαφιέται ο όγκος με το χέρι). Τότε, η νόσος είναι ακόμα τοπική και η αντιμετώπισή της ισοδυναμεί με πλήρη ίαση. Ο καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος, αν διαγνωστεί έγκαιρα, δηλαδή νωρίς. Ένας όγκος μικρότερος από 1 εκατοστό, με αρνητικούς λεμφαδένες, έχει 98% πιθανότητα να θεραπευτεί πλήρως.

Έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων του μαστού, μπορεί να γίνει με την αυτοεξέταση, την εξέταση από το γιατρό και με τη μαστογραφία.

Αυτοεξέταση είναι η εξέταση των μαστών από την ίδια τη γυναίκα. Με τη συστηματική και σωστή μηνιαία αυτοεξέταση, η γυναίκα βρίσκει ογκίδια, σε σχετικά μικρό μέγεθος (περίπου 8 mm), ενώ σε τυχαία εξέταση τα βρίσκει σε μεγαλύτερο μέγεθος (2 εκατοστά). Άρα, η σωστή αυτοεξέταση, βρίσκοντας μικρά ογκίδια, βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση και στην αποτελεσματικότερη θεραπεία. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες πρέπει να διδάσκονται το σωστό τρόπο αυτοεξέτασης από το γιατρό και να ενθαρρύνονται να την πραγματοποιούν. Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται κάθε μήνα, αρχίζοντας από την ηλικία των 20 ετών. Σε περίπτωση κάποιου ευρήματος, η γυναίκα πρέπει να μην πανικοβληθεί, αλλά να επισκεφθεί αμέσως το γιατρό της. Ο γιατρός της γυναίκας και κυρίως ο εξειδικευμένος στις παθήσεις του μαστού γιατρός, θα καθορίσει τα βήματα για τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης.

          Ιατρική εξέταση είναι η προσεκτική και σωστή εξέταση των μαστών από έμπειρο γιατρό. Η ιατρική εξέταση μπορεί να ανακαλύψει όγκους μικρούς, διαμέτρου 0,5 – 1 εκατοστού, που θεωρείται αρχικό στάδιο. Η έγκαιρη διάγνωση σε αρχικό στάδιο, οδηγεί σε μείωση της θνησιμότητας της νόσου και σε αύξηση της επιβίωσης. Σε ηλικία 20 – 40 ετών, η εξέταση των μαστών πρέπει να γίνεται από το γιατρό της γυναίκας (γυναικολόγο – χειρουργό – παθολόγο – γενικό γιατρό), μία φορά κάθε χρόνο, μία εβδομάδα μετά την αρχή της περιόδου. Σε ηλικία 20 – 40 ετών, η εξέταση των μαστών από γιατρό εξειδικευμένο στις παθήσεις του μαστού, πρέπει να γίνεται μία φορά κάθε 2 – 3 χρόνια. Ο ειδικός, σε περίπτωση παθολογικών ευρημάτων, θα καθορίσει πόσο συχνά θα γίνεται η ιατρική εξέταση για τις ηλικίες 20 – 40 ετών. Μετά την ηλικία των 40 ετών, η εξέταση των μαστών από γιατρό εξειδικευμένο στις παθήσεις του μαστού, πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Ο εξειδικευμένος στις παθήσεις του μαστού γνωρίζει εκτός από την ψηλάφηση, την αντιμετώπιση που χρειάζεται κάθε περιστατικό, είτε πρόκειται για διάγνωση είτε για θεραπεία.

Μαστογραφία είναι η ακτινογραφία του μαστού, που γίνεται με ένα ειδικό μηχάνημα, που λέγεται μαστογράφος. Η μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει όγκους στο μαστό μεγέθους 4 – 6 mm ή και μικρότερους. Άρα, η μαστογραφία εντοπίζει όγκους πολύ μικρούς σε μέγεθος, όγκους που η ίδια η γυναίκα ή ο γιατρός, δεν μπορούν να ψηλαφήσουν. Τότε δεν υπάρχουν ακόμα συμπτώματα (ασυμπτωματικοί όγκοι), ο όγκος είναι περιορισμένος μόνο στην περιοχή που αναπτύσσεται και η διάγνωση της νόσου σε αυτό το στάδιο, είναι πραγματικά πρώιμη. Επομένως, η προληπτική μαστογραφία είναι η μόνη μέθοδος που εντοπίζει όγκους σε γυναίκες που δεν εμφανίζουν κανένα σημείο ή σύμπτωμα (όγκοι που δεν είναι αντιληπτοί με την ψηλάφηση) και με την πραγματικά έγκαιρη διάγνωση που προσφέρει, εξασφαλίζει πραγματική ίαση. Η διάγνωση με μαστογραφία γίνεται κατά μέσο όρο 2 χρόνια πριν το ογκίδιο γίνει αντιληπτό με την ψηλάφηση. Ακόμα, η μαστογραφία είναι η μόνη εξέταση που μπορεί αξιόπιστα να αναδείξει τις μικροαποτιτανώσεις, οι οποίες σχετίζονται συχνά με το λεγόμενο πορογενές in situ καρκίνωμα. Η πρώτη προληπτική μαστογραφία αναφοράς πρέπει να γίνεται μεταξύ 35 και 40 ετών και να επαναλαμβάνεται στα 40 έτη. Μετά την ηλικία των 40 ετών η προληπτική μαστογραφία πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο (ετήσια μαστογραφία). Δεν υπάρχει ανώτατο ηλικιακό όριο διακοπής της μαστογραφίας. Η ετήσια μαστογραφία μείωσε τη θνησιμότητα από καρκίνο μαστού, πάνω από 30%. Επομένως, ο προληπτικός έλεγχος ασυμπτωματικών γυναικών με μαστογραφία, είναι η ΄΄καλύτερη μορφή θεραπείας΄΄ του καρκίνου του μαστού.

Νέοι τρόποι διάγνωσης και θεραπείας

Θεαματική αύξηση του χρόνου επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο μαστού σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, οφειλόμενη κυρίως στην πρόοδο που έχει συντελεσθεί, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, στην έγκαιρη διάγνωση του υπ' αριθμόν ένα καρκίνου των γυναικών καθώς και στα νέα φάρμακα που ανακαλύφθηκαν,

Στον τομέα της διάγνωσης, με τη χρήση νέας τεχνολογίας και την αύξηση των γυναικών που κάνουν προληπτικό έλεγχο, έχουν αυξηθεί θεαματικά οι περιπτώσεις καρκίνου του μαστού που ανευρίσκονται είτε σε προδιηθητικό στάδιο (in situ) ή σε διηθητικό στάδιο αλλά με πολύ μικρό μέγεθος και κατά συνέπεια πολύ καλύτερη επιβίωση των ασθενών. Νέες τεχνολογίες είναι η ψηφιακή μαστογραφία, η ψηφιακή τομοσύνθεση, η μαγνητική μαστογραφία, η τομογραφία ποζιτρονίων, η στερεοτακτική εντόπιση του όγκου και η βιοψία όταν ο όγκος είναι ακόμα πολύ μικρός, ο μαμμοτόμος κ.α.

Στον τομέα της χειρουργικής θεραπείας, κυριαρχούν πλέον οι συντηρητικότερες δηλαδή οι μικρότερες σε έκταση επεμβάσεις. Σπάνια κάνουμε πλέον ριζικές επεμβάσεις και μαστεκτομές, ενώ συχνότερα κάνουμε ευρεία εκτομή του όγκου με διατήρηση του μαστού. Έτσι έχουμε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και με το συνδυασμό ακτινοθεραπείας, ίδια αποτελέσματα στην επιβίωση των ασθενών, όπως και στις ριζικότερες επεμβάσεις. Στο κομμάτι του λεμφαδενικού καθαρισμού της μασχάλης, σε επιλεγμένες και συγκεκριμένες περιπτώσεις, εφαρμόζεται η τεχνολογία του λεγόμενου φρουρού λεμφαδένα, με ελάττωση των επιπλοκών που συνοδεύει τον κλασσικό λεμφαδενικό καθαρισμό.

Στο φαρμακευτικό τομέα, πολλά νέα φάρμακα χημειοθεραπείας, ορμονοθεραπείας, νέες βιολογικές θεραπείες, μονοκλωνικά αντισώματα, αναστολείς της αρωματάσης και νέα κυτταροστατικά φάρμακα, χρησιμοποιούνται. 

Χάρη στις νέες τεχνολογίες, περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών με καρκίνο μαστού σήμερα ζουν τουλάχιστον είκοσι χρόνια, σε σύγκριση με το 1990, που ζούσαν οι λιγότερες από τις μισές. Πολλές από αυτές τις γυναίκες πεθαίνουν τελικά από άλλη αιτία. Η θνητότητα στην Ελλάδα από τον καρκίνο του μαστού είναι σήμερα περίπου όπως και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Υπολογίζουμε γενικά ότι οι Ελληνίδες έχουν σήμερα 2% πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο μαστού, όταν έχουν 40% πιθανότητες να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο.

Συνοψίζοντας, μην ξεχνάμε ότι η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είναι η πρώιμη διάγνωση, που επιτυγχάνεται με την ετήσια προληπτική μαστογραφία, η οποία συνδυάζεται με αξιολόγηση και κλινική εξέταση από τον ειδικό στις παθήσεις μαστού, γιατρό. 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Γ. ΓΑΓΑΝΗΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ- ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΣ
ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ
ΑΒΕΡΩΦ 10 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΗΛ. 2810333563 - 6072033000

Μεσογειακή διατροφή!

Υπάρχουν πολλά διατροφικά πρότυπα, το πιο διαδεδομένο και επιστημονικά μελετημένο για τα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό είναι το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο. Περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων, στις σωστές αναλογίες, προσφέροντας  με αυτόν τον τρόπο όλα τα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας.
Αποτελείτε από φρούτα, λαχανικά, κοτόπουλο, όσπρια, αυγά, κόκκινο κρέας και ψάρι κατανεμημένα με τέτοιον τρόπο στο εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής ώστε να μην στερείτε το σώμα μας καμία διατροφική ομάδα.
Τα οφέλη του στην υγεία είναι πολλά καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι μας προστατεύει από σειρά ασθενειών, όπως ο σακχαρώδεις διαβήτης, πολλά είδη καρκίνου, καρδιαγγειακά προβλήματα κ.α. Ακολουθώντας το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο δίνουμε στον οργανισμό μας όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζεται για να κτίσει μια ισχυρή άμυνα έναντι των παθήσεων που έχουν πάρει την μορφή επιδημίας τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Στεφανουδάκη Σοφία, διαιτολόγος- διατροφολόγος 

Αρθρα Εβδομάδας