Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018

 

Χρώμα Run: Μία διοργάνωση που έγινε θεσμός

 

kaiti mukwniati
Τo δεύτερο Xρώμα Run πλησιάζει και μας υπενθυμίζει αυτό που ένα χρόνο πριν ήταν υποψία: Το Χρώμα Run ήρθε για να μείνει! Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, τα μέλη του Συλλόγου ΑΘΛΗ.ΣΥ διοργάνωσαν έναν αγώνα –γιορτή για το τρέξιμο. Εμπνευστής της ιδέας ο πρόεδρος του συλλόγου, Γίωργος Αλεβυζάκης, ενώ αφορμή για την ιδέα αυτή αποτέλεσε ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα στο Χόλι- την ινδουϊστική γιορτή των χρωμάτων που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης. Τα εντυπωσιακά χρώματα και η γιορτινή ατμόσφαιρα αποτέλεσαν τη σπίθα για τη γέννηση του Χρώμα Run, που αργότερα ανακαλύψαμε ότι λαμβάνει χώρα και σε άλλες πόλεις του κόσμου. Αν και το Color Run είναι συνδεδεμένο με τη διασκέδαση, ο ΑΘΛΗ.ΣΥ προσδοκούσε με το Xρώμα Run κάτι παραπάνω: να κινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου και να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και να έρθουν σε επαφή με το τρέξιμο, διασκεδάζοντας. Για το λόγο αυτό, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το Χρώμα Run, εκτός από μια γιορτή του αθλητισμού, σαν έναν αγώνα-διαφήμιση στο τρέξιμο. Οι συμμετέχοντες είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, που καλούνται να διανύσουν 5 χιλιόμετρα, τρέχοντας ή βαδίζοντας, πετώντας χρώμα!
xrwma run 070516 1
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε τι ακριβώς εννοούμε, όταν λέμε "χρώμα". Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι βιολογικά, σε μορφή σκόνης, που φτιάχνεται από καλαμπόκι και κατόπιν χρωματίζεται με φυτικές χρωστικές. Κατά συνέπεια, τα χρώματα είναι άκρως φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το γεγονός αυτό, κάνει τον Χρώμα Run έναν αγώνα προσιτό σε όλους. Μικροί και μεγάλοι, οικογένειες με παιδιά, τετράποδοι φίλοι είναι όλοι ευπρόσδεκτοι στη μεγάλη αυτή γιορτή του αθλητισμού. Χωρίς άγχος για επιδόσεις, οι συμμετέχοντες, που είναι εφοδιασμένοι με χρώμα που έχουν προμηθευτεί με το πακέτο συμμετοχής, διανύουν μια μοναδική χρωματιστή διαδρομή, όχι ως παρατηρητές, αλλά έχοντας δημιουργικό ρόλο: Το τοπίο και οι ίδιοι χρωματίζονται, βάζοντας τη δική τους πινελιά από χρώμα, παρακινούμενοι από τη γιορτινή διάθεση που κατακλύζει το χώρο αλλά και από τους εθελοντές που τους καλωσορίζουν σε διάφορα σημεία, πετώντας τους και εκείνοι χρώμα. Η ευχάριστη διαδρομή καταλήγει στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, όπου η γιορτή συνεχίζεται με μουσική και ποτό μέχρι αργά το απόγευμα.

Αν και το Χρώμα Run δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα, οι συμμετέχοντες, κατά τον τερματισμό τους, επιβραβεύονται με χειροποίητο κεραμικό μετάλλιο. Η επιτυχία του περυσινού αγώνα και η προοπτική για υπερδιπλάσιες συμμετοχές φέτος έβαλαν τα μέλη του συλλόγου σε προβληματισμό για την απονομή ή όχι μεταλλίου και τη φετινή χρονιά, καθώς η παραγωγή τους θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα. Ωστόσο, η ιδέα του ενός μεταλλίου σε σχήμα πινέλου ήταν ιδιαίτερα δελεαστική, για να μείνει ανεκπλήρωτη. Έτσι, ένα βράδυ, κι ενώ η ιδέα στριφογύριζε όλο και πιο συχνά στο κεφάλι μου, αποφάσισα να προχωρήσω στην υλοποίηση της, φτιάχνοντας το πρώτο μετάλλιο-πινέλο από πηλό. Το αποτέλεσμα ήταν όπως το είχα φανταστεί και χωρίς δεύτερη σκέψη επιδόθηκα στην παραγωγή της πρώτης παρτίδας μεταλλίων εν αγνοία των υπολοίπων μελών του συλλόγου.
xrwma run 070516 3
Η πρόκληση ήταν μεγάλη… Περισσότερα από 2500 πινέλα έπρεπε να ετοιμαστούν σε λιγότερο από 3 μήνες. Ο όγκος δουλειάς που κλήθηκα να αντιμετωπίσω ήταν τεράστιος, όπως τεράστιες ήταν και οι υποχρεώσεις όλων των μελών του συλλόγου που συμμετέχουν ενεργά στη διοργάνωση. Ζώντας μακριά από την Κρήτη, αλλά παρακολουθώντας στενά και τις 2 διοργανώσεις (Ημιμαραθώνιος Κρήτης και Χρώμα Run), ένιωσα την ανάγκη να συνεισφέρω πρώτα ηθικά και μετά υλικά στην προσπάθεια των παιδιών, τα οποία με τίμησαν, κάνοντας με μέλος του συλλόγου- εξ αποστάσεως. Και σε αυτό ακριβώς αποσκοπούσε η έκπληξη που τους ετοίμαζα, όταν έστειλα το πρώτο μετάλλιο στον πρόεδρο του συλλόγου. Ο ίδιος αλλά και τα υπόλοιπα μέλη έλαβαν με την κίνηση μου αυτή την ώθηση που χρειάζονταν, για να συνεχίσουν το έργο τους με ακόμη περισσότερο κέφι. Γιατί ο ΑΘΛΗ.ΣΥ δεν είναι ένας σύλλογος που στελεχώνεται από επαγγελματίες. 

Ο ΑΘΛΗ.ΣΥ ιδρύθηκε από νέους ανθρώπους με όραμα και φιλοδοξίες, με αληθινή αγάπη για τον αθλητισμό και τον τόπο τους, που δουλεύουν σκληρά και αφιλοκερδώς για μια ιδέα. Νέοι με επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, με τις ανάγκες της καθημερινότητας να τρέχουν, θυσιάζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, για να διοργανώσουν αγώνες που θα ζήλευε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Και αυτό θεωρώ πως είναι το μυστικό της επιτυχίας των αγώνων που διοργανώνονται από τον ΑΘΛΗ.ΣΥ.
xrwma run 070516 2
Αγαπάμε το τρέξιμο και στηρίζουμε όλους του αγώνες που γίνονται στην Κρήτη και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Δίνουμε το παρόν παντού, όπου γίνονται αγώνες δρόμου, χωρίς ανταγωνισμό και με την ελπίδα τα δρομικά δρώμενα της χώρας μας να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται.

 

 

Αρθρα Εβδομάδας