Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018

 

Διεθνής Ημέρα κατά της επιθετικότητας των παιδιών

Με αφορμή την επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους κατά παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1983 καθιέρωσε την 4η Ιουνίου ως την Διεθνή Ημέρα κατά της επιθετικότητας των παιδιών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρησιμοποιεί τον παρακάτω γενικό ορισμό, για να περιγράψει το φαινόμενο της βίας κατά των παιδιών:
«Η κακοποίηση ή κακοµεταχείριση ενός παιδιού περιλαµβάνει όλες τις µορφές σωµατικής ή συναισθηµατικής κακής µεταχείρισης, σεξουαλικής παραβίασης, παραµέλησης ή παραµεληµένης θεραπευτικής αντιµετώπισης ή εκµετάλλευσης για εµπορικούς σκοπούς, η οποία καταλήγει σε συγκεκριμένη ή εν δυνάµει βλάβη της υγείας, της ζωής, της ανάπτυξης ή αξιοπρέπειας του παιδιού, στο πλαίσιο µιας σχέσης ευθύνης, εμπιστοσύνης ή δύναμης».

Στόχος της Διεθνούς Ημέρας κατά της επιθετικότητας των παιδιών είναι να αποτελέσει ένα «κουδούνι», ένα «δυνατό ήχο» υπενθύμισης σε όλους και όλες στον κόσμο, ότι υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο που στερούνται τα βασικά δικαιώματά τους, όπως αυτά έχουν οριστεί στο κείμενο για τα Δικαιώματα του Παιδιού αλλά και όπως ορίζονται από την κοινή λογική στον ανεπτυγμένο κόσμο. Και όμως, υπάρχουν εκατομμύρια περιπτώσεις παιδιών σε όλο τον κόσμο που τα δικαιώματα τους δεν είναι τίποτε περισσότερο από μελάνι σε χαρτί.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί έναν Οργανισμό που έχει θέσει όλες του τις δράσεις στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της Βίας κατά των Παιδιών αλλά και για τη θεραπευτική στήριξη παιδιών που έχουν βιώσει βία σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» το 2015:

  •  156 παιδιά βίωσαν κίνδυνο και το επιστημονικό προσωπικό του οργανισμού βρέθηκε κοντά τους μέσω της δράσης της επιτόπιας παρέμβασης
  •  1.975 παιδιά βίωναν τον κίνδυνο στο οικογενειακό τους περιβάλλον και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για να βρεθεί λύση
  •  324 παιδιά που βίωσαν την κακοποίηση και την παραμέληση, φιλοξενήθηκαν στα σπίτια του οργανισμού μας

Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» για παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και γενικά για όποιον ενδιαφέρεται για τα παιδιά. Λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και οι κλήσεις είναι δωρεάν και ανώνυμες.

Είναι ταυτόχρονα και κλήσεις που έχουν αποτέλεσμα στη ζωή των παιδιών. Απλά καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» και αναφέρετε ο,τιδήποτε γνωρίζετε για ένα παιδί που κινδυνεύει.

Ας δώσουμε όλοι και όλες ένα νόημα σε αυτή τη μέρα....

Αρθρα Εβδομάδας