Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018

 

Παιδική εργασία: Ένα ζοφερό κομμάτι της σύγχρονης εποχής

Η 12η Ιουνίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ως ημέρα κατά της παιδικής εργασίας με στόχο την καταπολέμησή της και τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών.

Είναι η παγκόσμια ημέρα που υπογραμμίζει τη σημασία της παιδικότητας και την αξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, υπενθυμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη προστασία ανηλίκων.

Η παιδική εργασία αποτελεί ένα ζοφερό κομμάτι της ιστορίας της κοινωνίας μας και αφορά τόσο την οικονομική συνεισφορά του παιδιού στον ελλιπή οικογενειακό προϋπολογισμό, μέσω οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας, όσο και την οποιαδήποτε εργασία που διακινδυνεύει τη σωματική, ψυχική, εκπαιδευτική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

Ωστόσο, καμία έρευνα δεν είχε παρουσιάσει την παιδική εργασία μεταξύ των προσφύγων παιδιών είτε στη χώρα τους είτε στη διάρκεια του ταξιδιού τους. Η αναφορά της Terre des homes International Federation με τίτλο "Because we struggle to survive. Child Labour among Refugees of the Syrian conflict" («Διότι αγωνιζόμαστε για την επιβίωση. Η παιδική εργασία μεταξύ των προσφύγων του Συριακού πολέμου»), που δημοσιεύτηκε με αφορμή την 12 Ιουνίου 2016 – Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Εργασία και στο πλαίσιο της διεθνής εκστρατείας “Destination Unknown” (destination-unknown.org/because-we-struggle-to-survive), ρίχνει φως στα αίτια της παιδικής εργασίας μεταξύ των παιδιών σε κίνηση στη Συρία αλλά και γειτονικές χώρες της, καθώς και στις χώρες που τα παιδιά συνεχίζουν το ταξίδι τους. Εστιάζει στην έλλειψη μηχανισμού πρόληψης και προστασίας των παιδιών σε αυτές τις συνθήκες, καθώς δίνει και προτάσεις για την αλλαγή συνθηκών.
arsis 150616 2
Οι δείκτες της παιδικής εργασίας, με αφορμή τον πόλεμο στη Συρία, δείχνουν αύξηση χρόνο με το χρόνο. Οι νέες κοινωνικό-πολιτικές συνθήκες δημιούργησαν ένα πρόσφορο έδαφος, όπου η παιδική αθωότητα εξαργυρώνεται με τη παιδική εργασία. Συγκεκριμένα, στη Συρία, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία παρατηρείται τεράστια αύξηση τα τελευταία 5 χρόνια και αυτό εξαιτίας των όλο και περισσότερο αντίξοων συνθηκών διαβίωσης που βιώνουν οι προσφυγικές οικογένειες στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, το 2015 καταγράφηκαν 851,319 χιλιάδες πρόσφυγες που μετέβησαν από τη Τουρκία στην Ελλάδα, εκ των οποίων περίπου το 30% ήταν παιδιά είτε ασυνόδευτα ανήλικα είτε παιδιά που συνοδευόντουσαν με την οικογένειά τους. Στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την δυτική βαλκανική δίοδο από την Ελλάδα στην Γερμανία, καθημερινά αντιμετώπισαν κινδύνους που ευνοούσαν την παιδική εκμετάλλευση.

Η έρευνα της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, που έλαβε χώρα στην Ελλάδα αφορούσε ομάδα συζήτησης με ανήλικα (κυρίως αγόρια) που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Επίσης, επιτόπια έρευνα έδωσε την εικόνα των παιδιών που εργάζονταν στην Ειδομένη μετά το κλείσιμο των συνόρων, καθώς και σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα, οπού ανήλικοι πρόσφυγες βίωναν την παιδική εργασία σε διάφορες μορφές. Πέρα από τη συνεισφορά της στην έρευνα, ωστόσο, η ΑΡΣΙΣ χρόνια τώρα υλοποιεί δράσεις και παρεμβάσεις με διεπιστημονική ομάδα, με στόχο την αντιμετώπιση και την εξάλειψη του φαινομένου της παιδικής εργασίας.

Το όραμα της ΑΡΣΙΣ, άλλωστε, είναι μία κοινωνία όπου θα βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Η οργάνωση εργάζεται στο πεδίο της καταπολέμησης του φαινομένου της εκμετάλλευσης παιδιών τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια, εστιάζοντας κυρίως στην υποστήριξη παιδιών που εργάζονται παράνομα στο δρόμο. Με δράσεις που στοχεύουν στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των παιδιών στο χώρο που ζουν και κινούνται, καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε σχέση με το φαινόμενο, η οργάνωση συνδέει τα παιδιά και το περιβάλλον τους με τις αξίες της εκπαίδευσης, της άσκησης των δικαιωμάτων, της δημιουργικότητας, του παιχνιδιού.
arsis 150616
Σημαντικό εργαλείο της στο συγκεκριμένο πεδίο αποτελεί το Mobile School, μια κινητή εκπαιδευτική μονάδα, η οποία αξιοποιεί το streetwork καθώς και εργαλεία δημιουργικής έκφρασης και επικοινωνίας με στόχο να φτιάξει παρέες παιδιών που παίζουν μαθαίνοντας και μαθαίνουν παίζοντας. Με σταθερές παρεμβάσεις σε καίρια σημεία στην πόλη, το Mobile School της ΑΡΣΙΣ περνάει με έναν τρόπο πολύχρωμο και πολυφωνικό το βασικό της μήνυμα: «Δουλειά» για τα παιδιά είναι να παίζουν, να μαθαίνουν, να δημιουργούν και να σχετίζονται και όχι να εργάζονται για χρήματα.

Τη 12η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας, η ΑΡΣΙΣ βρέθηκε στη Φωκίωνος Νέγρη (Πλατεία Κυψέλης) με το Mobile School. Στόχος η ενημέρωση μικρών και μεγάλων μέσω ενημερωτικού υλικού και παιχνιδιών. Γιατί η παιδική ηλικία οφείλει να είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα!

Επιμέλεια κειμένου:Δήμητρα Αρβανιτάκη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΑΡΣΙΣ

Αρθρα Εβδομάδας