Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

 

Παιδιά και Ασφάλεια στο Διαδίκτυο : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Διαδίκτυο  η πλέον πιο διαδεδομένη λέξη τον αιώνα που διανύουμε. Είναι ένας καταπληκτικός κόσμος μάθησης, ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών , επικοινωνίας και διασκέδασης.  Έχει κατακλείσει πλέον τις ζωές μας και έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας ,της βόλτας μας ,των δραστηριοτήτων μας ενώ καλύπτει όλα τα κομμάτια επαγγελματικής ,προσωπικής κοινωνικής Ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Μοιάζει σαν απαραίτητο στοιχείο της ύπαρξης μας που χωρίς αυτό δυστυχώς δεν μπορεί ο σύγχρονος άνθρωπος να λειτουργήσει ,να δραστηριοποιηθεί και να ανταπεξέλθει σε μία κοινωνία ‘’εικόνας’’ ,φιλοδοξιών , αθέμιτου ανταγωνισμού και συνεχόμενων απρόβλεπτων μεταβολών. Είναι ένας χώρος που προσφέρει στο παιδί ή στον έφηβο την ευκαιρία να αντλήσει πλήθος αξιόπιστων πληροφοριών , να αναπτύξει νέες φιλίες, να ενσαρκώσει πολλαπλούς ρόλους και χαρακτήρες μέσα από μια εικονική πραγματικότητα.

Δεν παύει όμως να είναι και ένας απρόσωπος κόσμος όπου οι κίνδυνοι ελλοχεύουν διαρκώς και ερωτήματα γονέων όπως Πόσο χρόνο θα πρέπει να περνούν καθημερινά τα παιδιά στο διαδίκτυο; ή Πώς μπορούν οι γονείς να ελέγχουν ποιες σελίδες επισκέπτονται; Ή Από ποια ηλικία θα πρέπει να τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης; ή Πώς μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν τι βλέπουν και τι αναζητήσεις πραγματοποιούν τα παιδιά τους στοΊντερνετ; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους γονείς .

Ωστόσο η χρήση του διαδίκτυο ελλοχεύει διάφορους κίνδυνους αφού το παιδί μπορεί να έρθει σε επαφή με διάφορα άτομα , τα οποία μπορούν να κρυφτούν πίσω από την ανωνυμία τους και να εκμεταλλευτούν την παιδική του αφέλεια και περιέργεια. Η φύση είναι ιδιαίτερα ελκυστική και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύωρη απασχόληση μαζί του. Αυτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται αθώο ,όταν όμως ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια μπορούμε να μιλήσουμε για εθισμό από αυτό. Η επίμονη ενασχόληση με τον υπολογιστή μπορεί να υποδηλώνει ότι το παιδί βιώνει έντονη ανάγκη για απόσυρση, για αποφυγή διαπροσωπικών επαφών , και αναζήτησης νοήματος μέσω επαφής με την τεχνητή πραγματικότητα. Οι παράγοντες οι οποίοι συνδέονται με την υπερβολική χρήση του Διαδικτύου και του υπολογιστή γενικότερα είναι ποικίλοι και οδηγούν στην εξάρτηση, στην υιοθέτηση επιθετικής συμπεριφοράς στο σχολείο ,οδηγούν στην εγκληματικότητα και στην παχυσαρκία .

Πριν καταγράψουμε τι μπορούν οι γονείς να κάνουν έτσι ώστε να διαχειριστούν και να προστατεύσουν τα παιδιά τους από αυτόν τον επικίνδυνο και τόσο απρόσωπο κόσμο ας δούμε τους κινδύνους που εκθέτονται τα παιδιά σε ένα αν μη τι άλλο κέντρο πληροφοριών που τελικά είναι αρκετά επικίνδυνο.

 • Privacy (μυστικότητα ) : τα παιδιά μπορεί να εμπιστευτούν το διαδίκτυο με τελικό αποτέλεσμα να απαντούν και να δίνουν προσωπικά τους στοιχεία χωρίς να γνωρίζουν
 • Ανάρμοστο περιεχόμενο: τα παιδιά μπορεί να εκτεθούν σε υλικό που είναι ανάρμοστο και μπορεί να περιλαμβάνει πορνογραφία, διαφημιστικό υλικό, βία, εχθρότητα και εξτρεμιστικές ομάδες.
 • Ηλεκτρονικό έγκλημα τα παιδιά μπορεί να εμπλακούν σε παράνομες online ενέργειες. Συνήθως δεν γνωρίζουν τα νομικά, ηθικά και δεοντολογικά θέματα.
 • Identity theft (κλοπή ταυτότητας ): κάποιο άλλο άτομο μπορεί να κλέψει την ταυτότητα ενός παιδιού και να εκτελέσει παράνομες online δραστηριότητες.
 • Ψυχολογικά προβλήματα: τα παιδιά μπορούν να εθιστούν στο Internet και να αποκτήσουν προβλήματα όσο αφορά την κοινωνικότητά τους με άλλους ανθρώπους είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι.
  Αυτοί είναι κάποιοι από τους κινδύνους που μπορεί ένα παιδί να αντιμετωπίσει όταν ασχοληθεί με το διαδίκτυο.

 Έτσι λοιπόν οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν με ψυχραιμία τα κάτωθι :

 1. Ως γονείς θέτουμε όρια στην ενασχόληση του παιδιού μας με το διαδίκτυο και το ενημερώνουμε πόση ώρα θα μπορεί να ασχοληθεί με παιχνίδια ή με τις πληροφορίες
 2. Ως γονείς μπορούμε να ασχοληθούμε μαζί με το παιδί την ώρα που αφιερώνει χρόνο στο διαδίκτυο και να μην το αφήνουμε μόνο του
 3. Ως γονείς μπορούμε να βάλουμε ειδικά φίλτρα στους υπολογιστές του σπιτιού έτσι ώστε να μην μπορεί το παιδί να συνδεθεί σε ιστοσελίδες που θα του κάνουν κακό.
 4. Ως γονείς μπορούμε να περνάμε περισσότερο παραγωγικό χρόνο με τα παιδιά να τους προσφέρουμε συναισθηματική κάλυψη που δυστυχώς απουσιάζει από τις μέρες μας έτσι ώστε να μην το ωθούμε να ασχοληθεί με αυτό το μέσον για να νιώσει πληρότητα και αποδοχή. Η ποιοτική σχέση με γονείς βοηθάει συγκλονιστικά για την αποφυγή του φαινομένου εξάρτησης των σύγχρονων παιδιών από το διαδίκτυο
 5. Ως γονείς να παροτρύνουμε τα παιδιά μας να εμπλέκονται σε εναλλακτικές δραστηριότητες όπως αθλητισμός .

Το Ίντερνετ, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη ψηφιακή πηγή πληροφοριών που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα, παράλληλα μπορεί να θεωρηθεί ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη νέα γενιά. Για τον λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να κρατούν τα παιδιά τους ασφαλή και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τα προστατεύσουν από πιθανά ρίσκα.

Και το κυριότερο ξεκινήστε να αφιερώνετε χρόνο στα παιδιά σας και γενικότερα στους εαυτούς σας αποκομμένοι από οποιαδήποτε εικονική πραγματικότητα . Κρύβει μεγαλύτερες εκπλήξεις, χαρές και δημιουργικότητα  το πραγματικός κόσμος με περισσότερη Ζωή από τον εικονικό και άψυχο κόσμο των μέσων.  Εάν το καταλάβετε αυτό τότε δεν θα ανησυχείτε και δεν θα προβληματίζεστε για το πώς να προστατεύετε συνεχώς τα παιδιά σας από τα εικονικά τέρατα του διαδικτύου.

Να κρατάτε ασφαλής τους εαυτούς σας.!

Παπαδοπούλου Νάντια
papshj

 Ειδικός Ασφαλιστικός Σύμβουλος & Εκπαιδεύτρια Στρατολόγησης Συμβούλων

 

Αρθρα Εβδομάδας