Σάββατο, 26 Μαΐου 2018

 

Καρκίνος τραχήλου μήτρας και HPV

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για μια νόσο που ταλαιπωρεί χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο και αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τη δεύτερη πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου των γυναικών μετά από αυτόν του μαστού.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια νόσος που μπορεί να θεραπευτεί, εάν διαγνωστεί έγκαιρα, δυστυχώς όμως πολλές γυναίκες δεν υποβάλλονται στην κατεξοχήν σχετική εξέταση, το test Παπανικολάου, και δεν μπορούν να προλάβουν τη νόσο με τις γνωστές συνέπειες. Σε ποσοστό πάνω από 80% των γυναικών, στις οποίες διαγνώσθηκε καρκίνος τραχήλου μήτρας σε πρώιμο στάδιο, θεραπεύτηκε με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

​Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα και συμπεριφορά του ατόμου. Η ασθένεια αυτή προκαλείται από έναν ιό, τον HPV (Human Papilloma Virus), που μπορεί να περάσει από άτομο σε άτομο με τη σεξουαλική επαφή. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο έντονη σεξουαλική ζωή έχει μια γυναίκα, και μάλιστα με περισσότερους από έναν συντρόφους, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος η γυναίκα αυτή να νοσήσει από αυτήν τη μορφή καρκίνου. Επίσης, επιβαρυντικοί παράγοντες είναι και η πρώιμη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας σε πολύ νεαρή ηλικία, το κάπνισμα και οι πολλαπλοί τοκετοί.

Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί πάνω από 100 διαφορετικά στελέχη του ιού HPV. Ορισμένα στελέχη (π.χ. 6, 11, 42, 43, 44) προκαλούν συνήθως τα γνωστά κονδυλώματα, τα οποία είναι καλοήθεις αλλοιώσεις. Αντίθετα άλλα στελέχη (π.χ. 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 και 66) θεωρούνται υπεύθυνα για την εκδήλωση προκαρκινικών και καρκινικών αλλιοώσεων και γι’αυτό αναφέρονται ως υψηλού κινδύνου. Υπολογίζεται ότι από τις 100 γυναίκες που θα μολυνθούν από τον ιό, μόνο 1 – 2 γυναίκες κινδυνεύουν να εμφανίσουν προκαρκινική ή καρκινική αλλοίωση στον τράχηλο της μήτρας, εφόσον δεν υποβάλλονται στον απαιτούμενο προληπτικό έλεγχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη των αλλοιώσεων γίνεται αργά, σε 5 – 15 χρόνια.

​Τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Αρχίζουν με υγρά, καφέ ή ροζ χρώματος, που εκκρίνονται από τον κόλπο. Μπορεί να εμφανιστεί μητρορραγία, αιμορραγία δηλαδή εκτός περιόδου και συνήθως μετά από σεξουαλική επαφή. Η διάγνωση γίνεται με το τεστ Παπανικολάου στα κολποτραχηλικά επιχρίσματα, κολποσκόπηση και βιοψία τραχήλου. Η θεραπεία διακρίνεται σε συντηρητική και εγχειρητική, ανάλογα με το στάδιο της νόσου, και όσο νωρίτερα ξεκινήσει τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα.

Το 2007 ήταν μια χρονιά που έφερε ευχάριστα νέα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς δόθηκε στη διάθεση της επιστήμης το εμβόλιο για την πρόληψή του. Τα εμβόλια που διατίθενται για τον HPV είναι δύο, το διδύναμο (για τους τύπους 16 και 18) και το τετραδύναμο (επιπλέον για τους τύπους 6 και 11), και μπορούν να χορηγηθούν σε κοπέλες από 9 ετών και άνω. Στη χώρα μας το εμβόλιο HPV συμπεριλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού από το 2008, ωστόσο τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Είναι γεγονός ότι κάποια στοιχεία σχετικά με το εμβόλιο παραμένουν άγνωστα, όπως για παράδειγμα για πόσον καιρό διαρκεί η προστασία από τον ιό, και επίσης ότι δεν προστατεύει από όλους του καρκινογόνους τύπους του ιού. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μην αμελούμε τα προληπτικά και διαγνωστικά μέτρα, τα οποία προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις των μολύνσεων από του ιούς HPV. Πάντα η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.

 

 

Αρθρα Εβδομάδας