Life Coaching: Η τέχνη της ανάπτυξης και της αλλαγής! Γνωρίστε το!

To Life Coaching είναι μια σχέση, σαν τη συμβουλευτική, η οποία ωστόσο, είναι εστιασμένη στο στόχο και στη δράση. Ο πελάτης ή Coachee, αναλαμβάνει το τιμόνι της ζωής του και ο Coach διαμορφώνει εκείνο το παραγωγικό πλαίσιο που θα τον βοηθήσει να το πετύχει. Αν και στην χώρα μας το ονομάζουμε «Life Coaching», ο επιστημονικός όρος που κυριαρχεί πλέον είναι απλώς «Coaching» χωρίς τόσους προσδιορισμούς. Κι αυτό διότι το Coaching ως μέθοδος και ως φιλοσοφία είναι ένα και ενιαίο. Εκείνο που αλλάζει είναι ο τομέας εφαρμογής του. Αυτή η σύνδεση του Coaching σε ένα σώμα και σε μια λογική, οφείλεται στην ίδρυση του ακαδημαϊκού κλάδου της Coaching Ψυχολογίας στις αρχές του 2000.

Η Coaching Ψυχολογία ερευνά την ανάπτυξη και την αλλαγή, σε ανθρώπους χωρίς σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ώστε να δημιουργήσει μοντέλα και τεχνικές που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τη ζωή τους, να αυξήσουν τις επιδόσεις τους σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, και να βιώσουν περισσότερα θετικά συναισθήματα. Η Coaching Ψυχολογία, με βασικές επιρροές από την Θετική Ψυχολογία, στοχεύει στην άνθηση και την υγεία του ατόμου.

To Coaching είναι η πρακτική μέσα από την οποία εφαρμόζονται αυτές οι αρχές. Διαμορφώνεται ως μια σχέση εμπιστοσύνης μέσα στην οποία ο Coachee θέτει αυθεντικούς στόχους, οραματίζεται και υλοποιεί τη ζωή που επιθυμεί. Είναι μια διεργασία αλλαγής που ξεκινά από τον εσωτερικό μας κόσμο και μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, λαμβάνει μορφή στην ίδια τη ζωή. Δηλαδή, αλλάζω μέσα μου, δημιουργώ νέες σκέψεις, βιώνω θετικά συναισθήματα και σταδιακά αλλάζω τις συνθήκες που ζω.

Το Coaching είναι όπως λέμε, η τέχνη της ανάπτυξης και της αλλαγής, αλλάζω για να πετύχω τον στόχο μου και πετυχαίνοντας τους στόχους μου αλλάζω τη ζωή μου.
Life Coaching 100716
Τι συμβαίνει μέσα στις Coaching-συνεδρίες;

Εάν θέλουμε να σχηματοποιήσουμε την Coaching σχέση, θα λέγαμε ότι τα πράγματα μέσα στις Coaching-συνεδρίες κυλούν κάπως έτσι:

Η πρώτη φάση είναι εκείνη της αυτογνωσίας. Ο Coachee εισέρχεται σε μία κατάσταση αναστοχασμού μέσα στην οποία κατακτά τον εσωτερικό του κόσμο, αποκτά όπως λέμε, αυτεπίγνωση. Αναγνωρίζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του στο «εδώ και τώρα», δηλαδή στο ψυχολογικό του παρόν. Αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο διότι μόνον όταν συνδεθούμε με τον αυθεντικό εαυτό μας, μπορούμε να θέσουμε και αυθεντικούς στόχους. Το όραμα δεν μπορεί να οικοδομηθεί, παρά μόνο σε γερές και υγιείς βάσεις.

Στη συνέχεια, ορίζεται αυτό το όραμα και οι επιμέρους στόχοι επίτευξης. Αλήθεια, έχουμε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει «στόχος»; Είναι πραγματικά κάτι καταπληκτικό. Ο στόχος, είναι μια εσωτερική αναπαράσταση ενός επιθυμητού μέλλοντος (μια εικόνα ας πούμε), που δημιουργούμε με την σκέψη μας. Αυτή η αναπαράσταση του μέλλοντος που επιθυμούμε δίδει νόημα και επηρεάζει το πώς συμπεριφερόμαστε και νιώθουμε στο παρόν.

Για παράδειγμα, ας φανταστούμε μια γυναίκα 40 ετών, η οποία βιώνει μια αρνητική καθημερινότητα στην εργασία της, την οποία δεν μπορεί πλέον να αντέξει, βιώνει συγκρούσεις, εσωτερικές και εξωτερικές. Το όραμά της, ο μεγάλος στόχος της δηλαδή, μπορεί να είναι η αλλαγή καριέρας, ένα πλάνο που περιλαμβάνει εγκατάσταση στην ύπαιθρο, εργασία μέσω διαδικτύου και φροντίδα του εαυτού και του συντρόφου της. Εάν αυτό αποτελέσει για εκείνη αυθεντικός στόχος και ξεκινήσει σταδιακά την υλοποίησή του, η καθημερινότητά της στο γραφείο αλλάζει νόημα, καθώς στρέφει την προσοχή της στον στόχο. Το πρόβλημα στο γραφείο δεν την ενοχλεί τόσο, διότι για εκείνη είναι πλέον μια παροδική κατάσταση μέχρι να υλοποιηθεί το όραμά της. Αποδέχεται έναν μικρό συμβιβασμό για να κερδίσει τα χρήματα που χρειάζεται, ώστε να προχωρήσει.

Τέλος, αφού διαμορφωθεί το όραμα και κάποια επιμέρους βήματα, ξεκινά η δράση. Οι κινήσεις προς την επίτευξη και ολοκλήρωση του στόχου και εξαιρετικά σημαντικές, καθώς σε αυτές αξιολογούνται οι δυνάμεις, αναθεωρούνται μερικώς κάποια βήματα και υπάρχει μια διαρκής πορεία προς την ολοκλήρωση.

Προσοχή ωστόσο, η αίσθηση της πληρότητας προϋπάρχει της επίτευξης του στόχου και αυτό είναι που κινητοποιεί τους ανθρώπους. Κι επίσης, όλα τα παραπάνω δεν διακρίνονται σε χρονικά στάδια. Η Coaching διαδικασία είναι μια σπείρα με ομόκεντρους κύκλους. Σε κάθε συνεδρία συμβαίνει κάτι από όλα τα παραπάνω. Η ανακάλυψη του αυθεντικού εαυτού, η δημιουργία οράματος και οι μικρές δράσεις συμβαίνουν από την αρχή, φυσικά σε μικρή και αργότερα σε πιο μεγάλη κλίμακα. Είναι μια προπόνηση κι αυτή.

Σε ποιους απευθύνεται και πότε αντενδείκνυται το Coaching;

To Coaching βοηθά τους ανθρώπους που λειτουργούν σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο να προχωρήσουν περαιτέρω, αναπτύσσοντας όραμα, δεξιότητες και υλοποιώντας μικρές και μεγάλες αλλαγές. Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου απαιτείται μια θεραπευτική παρέμβαση, για να αντιμετωπιστούν σοβαρές ψυχολογικές δυσκολίες.

Το Coaching δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία. Αυτό δεν οφείλεται τόσο στις μεθόδους που χρησιμοποιεί, αλλά στους ανθρώπους που το προσφέρουν. Οι Coaches, συνήθως, δεν είναι εξειδικευμένοι Ψυχολόγοι με κατάλληλη εκπαίδευση και κλινική εμπειρία, ώστε να αξιολογήσουν και να αντιμετωπίσουν δυσλειτουργικές σκέψεις και συναισθήματα.

Επομένως, για κάθε αίτημα, ανάγκη και στόχο σας εμπιστευθείτε την τεκμηριωμένη σύσταση εξειδικευμένων επαγγελματιών που διαθέτουν τις κατάλληλες σπουδές και επαρκή εμπειρία.

Χαράλαμπος Πετράς είναι Coaching Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής και Συγγραφέας, ιδρυτής και διευθυντής του Athens Coaching Institute.
Παράλληλα, διατηρεί ψυχολογικό γραφείο στο Π. Φάληρο, στο οποίο εργάζεται με ενήλικες σε συνεδρίες Ψυχοθεραπείας και Προσωπικής Ανάπτυξης.
Για περισσότερες πληροφορίες: petras.gr