Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019

Συμβουλές καριέρας από τον Steve Jobs

Ο ιδρυτής της Apple παραδίδει μαθήματα επιχειρηματικότητας.

Ο κόσμος της τεχνολογίας έχασε σήμερα τον πολυτιμότερο εκπρόσωπο του. Ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της γενιάς του, η θριαμβευτική πορεία του Steve Jobs στην επιτυχία είναι θρυλική ιστορία. Δόθηκε προς υιοθεσία σε μικρή ηλικία, παράτησε το πανεπιστήμιο, αντάλλασε κουτάκια Coca Cola (αντί για χρήματα) για φαγητό και κατόπιν ίδρυσε την Apple τη δεκαετία του 1970. Ο 56χρονος μεγιστάνας των υπολογιστών (και κινητών και εφαρμογών και…) του οποίου η αξία υπολογίζεται στα 8,3 δισ. δολάρια, είχε πρόσφατα παραιτηθεί από τη θέση του Διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας λόγω προβλημάτων υγείας και εχθές το βράδυ έχασε τη μάχη με τη ζωή. Η επαγγελματική του πορεία, όμως, και το πρωτοποριακό marketing της Apple τον έχουν καταστήσει στο μυαλό όλων ως τον πιο επιτυχημένο επιχειρηματία του αιώνα!

Μάθε τους 5 δοκιμασμένους κανόνες για επιχειρηματική επιτυχία, από τον ίδιο.

1. Άκου το ένστικτό σου
“O χρόνος σου είναι πολύτιμος, γι’αυτό μην το σπαταλάς ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου. Μην παγιδεύεσαι από το “δόγμα” – το οποίο είναι να ζεις με τα αποτελέσματα της σκέψης κάποιων άλλων. Μην αφήνεις το θόρυβο των απόψεων άλλων ανθρώπων να πνίξει την εωτερική σου φωνή. Και το σημαντικότερο, έχε το θάρρος να ακολουθείς την καρδιά και το ένστικτό σου. Με κάποιο τρόπο, ξέρουν ήδη τι θέλεις πραγματικά να γίνεις. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα”.

2. Αν δε σου ταιριάζει, άλλαξέ το
“Όταν ήμουν 17, διάβασα μία φράση που πήγαινε κάπως έτσι: “Αν ζεις κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία σου, κάποια μέρα σίγουρα θα είναι”. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση, και απο τότε και για τα τελευταία 33 χρόνια, κοιτάζω στο καθρέφτη κάθε πρωί και ρωτάω τον εαυτό μου “Αν σήμερα ήταν η τελευταία μου μέρα, θα ήθελα να κάνω αυτό που πρόκειται να κάνω σήμερα;”. Και όποτε η απάντηση είναι “όχι” για πολλές μέρες στη σειρά, ξέρω ότι πρέπει να αλλάξω κάτι.

3. Να αγαπάς αυτό που κάνεις
“Η δουλειά σου θα γεμίζει ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου και ο μόνος τρόπος για να είσαι πραγματικά ικανοποιημένος είναι να κάνεις ό,τι πιστεύεις ότι έιναι υπέροχη δουλειά. Και ο μόνος τρόπος για να κάνεις υπέροχη δουλειά είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Και αν δεν το έχεις βρει ακόμα, συνέχισε να ψάχνεις. Μη συμβιβάζεσαι. Όπως με όλα τα ζητήματα της καρδιάς, θα το καταλάβεις όταν το βρεις. Και όπως κάθε μεγάλη σχέση, γίνεται καλύτερο και καλύτερο όσο περνάνε τα χρόνια. Γι’αυτό, συνέχισε να ψάχνεις μέχρι να το βρεις. Μη συμβιβάζεσαι”.

4. Ξεκίνα με τα απλά
“Mην ανησυχείς για πολλά πράγματα μαζί. Πάρε μία χούφτα απλών πραγμάτων για να ξεκινήσεις και μετά συνέχισε με με πιο πολύπλοκα. Να σκέφτεσαι όχι μόνο για το αύριο, αλλά και για το μέλλον. Άφησε το σημάδι σου στο σύμπαν”

5. Να μαθαίνεις διαρκώς
“Πάντα υπάρχει κάτι περισσότερο να μάθεις. Αντάλλαξε ιδέες με άλλους ανθρώπους τόσο μέσα όσο και εκτός του κύκλου σου. Μάθε από τους άλλους”.

Πηγή: missbloom.gr