Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019

Εργαζόμενη γυναίκα vs μητέρα

Οι εργαζόμενες μητέρες καθημερινά αγωνίζονται προκειμένου να κρατήσουν ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και στην οικογενειακή ζωή.

Δεν είναι λίγες οι φορές που αισθάνονται ενοχές, όσο αφορά το χρόνο που στερούν από τα παιδιά τους. Οι ένοχες μητέρες νιώθουν πως δεν αφιερώνουν αρκετές ώρες στη ψυχαγωγία των παιδιών τους, στην εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων και αξιών.

Η μητρική εργασία και οι συνέπειές της στην κοινωνική και στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών ερευνώνται από το 1950. Σύμφωνα με μακροχρόνιες έρευνες, τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων είναι περισσότερο υπεύθυνα, κατανοούν τη σύνδεση εργασίας-χρημάτων και κυρίως τα κορίτσια έχουν ως πρότυπο τη μητέρα τους. Ακόμη, έρευνες έδειξαν ότι οι εργαζόμενες μητέρες έχουν περισσότερο έντονο το αίσθημα της ηθικής ικανοποίησης, ενώ βιώνουν λιγότερο άγχος και μελαγχολική διάθεση συγκριτικά με τις μητέρες που δεν εργάζονται.

Ωστόσο, είναι δύσκολο για μια μητέρα να βιώνει από την μια ενοχές και από την άλλη να έρχεται καθημερινά να αντιμετωπίσει χιλιάδες υποχρεώσεις. Γυρνώντας, από την δουλειά, θα πρέπει να παίξει με τα παιδιά, να δει αν έχουν διαβάσει για την επόμενη μέρα ή αν χρειάζονται κάποια βοήθεια, να ετοιμάσει το βραδινό, να ετοιμάσει το μπάνιο τους και να κοιμηθούν. Προσωπικός χρόνος μέσα στην εβδομάδα δεν υπάρχει. Η καριέρα από την άλλη μπερδεύει περισσότερο τα πράγματα. Τόσες σπουδές και τόσα όνειρα δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν από την μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στα δυο. Όλη αυτή η ένταση και η πίεση μπορεί να σαμποτάρει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής μιας εργαζόμενης μητέρας.

Τι μπορείτε να κάνετε όταν κυριεύεστε από ενοχές;
Όταν σας κυριεύουν οι ενοχές, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η εργασία σας προσφέρει μια οικονομική θαλπωρή, σταθερότητα, ασφάλεια, το παιδί σας ανεξαρτοποιείται, ενώ μαθαίνει ότι η εργασία αποτελεί μέρος της ζωής των ενηλίκων όπως είναι το σχολείο για τα παιδιά. Αξιοποιήστε κάθε στιγμή που είστε μαζί με τα παιδιά σας (ποιοτικός χρόνος). Η μητρική αγάπη και η φροντίδα αποτελούν τους καλύτερους σύμμαχους στην ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών.

Πηγή: jenny.gr