Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019

Το multitasking μας εξαντλεί - Οι επιστήμονες προειδοποιούν οτι δεν είναι αποτελεσματικό

Οι περισσότεροι έχουμε τη συνήθεια να ασχολούμαστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Οι νευροεπιστήμονες, όμως, προειδοποιούν ότι αυτό δεν είναι αποτελεσματικό.

Αν συνηθίζετε να εργάζεστε, να τσεκάρετε τα επαγγελματικά σας e-mail, να ρίχνετε μια ματιά στη σελίδα σας στο Facebook και να τσιμπολογάτε ένα γεύμα ταυτόχρονα, οι νευροεπιστήμονες επισημαίνουν ότι η παράλληλη απασχόληση με πολλές, διαφορετικές δραστηριότητες αφενός μας κουράζει πιο γρήγορα και αφετέρου μειώνει την απόδοσή μας σε καθεμία από αυτές.

Έτσι, παρόλο που οι περισσότεροι προτιμούμε το multitasking, οι ειδικοί εξηγούν ότι, στην πραγματικότητα, μέσω αυτού, δεν καταφέρνουμε να ολοκληρώσουμε μια εργασία σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά περνάμε γρήγορα από τη μία στην άλλη. Ωστόσο, αυτό είναι εξοντωτικό, εφόσον εξαντλεί τα αποθέματα οξυγόνου του εγκεφάλου μας, τα οποία μας βοηθούν να εστιάσουμε την προσοχή μας σε μια δραστηριότητα και να την φέρουμε εις πέρας.

«Το πέρασμα από τη μία δραστηριότητα στην άλλη έχει κόστος, εφόσον μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν επικεντρωθούμε σε μία μόνο», εξηγεί ο Daniel Levitin, καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ του Καναδά. «Έτσι, οδηγούμαστε να καταναλώνουμε πιο πολλά γεύματα, αλλά και πιο πολλή καφεΐνη. Όμως, αυτό που χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα είναι ένα διάλειμμα. Αν δεν κάνουμε μια μικρή παύση κάθε λίγες ώρες, ο εγκέφαλός μας δεν ωφελείται από ένα ακόμα φλιτζάνι καφέ».

Έρευνες δείχνουν ότι όσοι κάνουν 15λεπτα διαλείμματα κάθε 2-3 ώρες είναι πιο αποδοτικοί, σύμφωνα με τον Levitιn. Και σε αυτά τα διαλείμματα πρέπει να απελευθερώνουμε εντελώς τη σκέψη μας από τα καθήκοντά μας. Μια βόλτα, λίγη μουσική, ακόμα και η αναπόληση έξω από το παράθυρο, βοηθάνε. Ωστόσο, το σερφάρισμα στο Facebook ή σε άλλα social media επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον εγκέφαλό μας και δεν μας ξεκουράζει καθόλου.

Επίσης, η Gloria mark καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο της Kαλιφόρνια προσθέτει ότι όταν η ροή της ανθρώπινης σκέψης διακόπτεται από μια συγκεκριμένη εργασία, χρειάζονται 23 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα για να επανέλθει και να εστιάσει και πάλι σε αυτή. Έτσι, το multitasking μάς προκαλεί περισσότερο στρες

Ωστόσο, ο Hal Pashler εξηγεί ότι δεν επιβαρύνουν όλα τα είδη multitasking τον εγκέφαλό μας. Για παράδειγμα, αν κάνουμε κάτι μηχανικά, όπως να βάλουμε πλυντήριο, μπορούμε ταυτόχρονα να διαβάσουμε ένα βιβλίο. Όμως, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με δύο απαιτητικές δραστηριότητες ταυτόχρονα.

Οι ίδιοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι συνεχείς ειδοποιήσεις στο διαδίκτυο ή το συχνό τσεκάρισμα στο social media μάς αποσπούν την προσοχή, επίσης, σε μεγάλο βαθμό.

Ποια είναι η λύση, λοιπόν; Οι ειδικοί προτείνουν να αφήσουμε κατά μέρος το multitasking και να αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο για κάθε δραστηριότητα ξεχωριστά. Για παράδειγμα, μπορούμε να τσεκάρουμε τα mail μας νωρίς το πρωί και, στη συνέχεια, το μεσημέρι, ενώ να αφιερώσουμε 10 λεπτά το απόγευμα στο Facebook.

Κι όσον αφορά τα δύσκολα πρότζεκτ, πρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας αποκλειστικά σε καθένα από αυτά από 25 λεπτά έως 2 ώρες χωρίς διακοπή. Αν προσπαθήσουμε να ασχοληθούμε και με άλλες δραστηριότητες ταυτόχρονα ή να ασχοληθούμε λιγότερο από 25 λεπτά, τότε προτού προλάβουμε να συγκεντρωθούμε, η ροή της σκέψης μας διακόπτεται και η προσοχή μας αποσπάται.

Πηγή: womantoc.gr