Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019

Ο επτάλογος της τέλειας υπαλλήλου

Το βιογραφικό σου μπορεί να περιλαμβάνει τα βασικότερα στοιχεία της εργασιακής σου εμπειρίας, αναφέρει όμως όλα τα προσόντα που αναζητά κάθε εργοδότης;

Όταν ψάχνεις δουλειά ή ξεκινάς μια νέα καριέρα, είναι πολύ σημαντικό να μπεις στο μυαλό του εργοδότη και να δώσεις έμφαση σε στοιχεία της προσωπικότητάς σου που θα σε βάλουν στην κορυφή της λίστας. Σε όποιο τομέα και αν ψάχνεις απασχόληση, είναι κάποια στοιχεία που κάθε εργοδότης βρίσκει ελκυστικά και που εύκολα μπορεί να ξεχάσεις να αναφέρεις ακόμα και σε ένα λεπτομερές βιογραφικό. Αν θες να δεις τις πιθανότητές σου να πάρεις μια δουλειά να αυξάνονται σημαντικά, διάβασε την παρακάτω λίστα με τα πιο σημαντικά προσόντα ενός υποψήφιου εργαζόμενου.

1. Ακόμα και αν η θέση που επιδιώκεις να κερδίσεις δεν μοιάζει να το απαιτεί, οι ηγετικές σου ικανότητες λένε πολλά για τον χαρακτήρα σου. Είναι πολύ σημαντικό για έναν ηγέτη να γνωρίζει πως να οργανώνει, να θέτει αρμοδιότητες αλλά και να εμπνέει την ομάδα του. Μαζί με τα παραπάνω, καλό θα ήταν να αναφέρεις και την γενική σου εμπειρία από μια τέτοια περίπτωση, πάντα με ειλικρίνεια όμως.

2. Ήρθε η ώρα να αποζημιωθείς για εκείνους τους μήνες που δούλεψες κάποτε ως πωλήτρια. Η άμεση επαφή σου με τους πελάτες σού έχει χαρίσει την ικανότητα να εξυπηρετείς αποτελεσματικά και γρήγορα, να αντιμετωπίζεις δύστροπους ή απαιτητικούς χαρακτήρες και να βρίσκεις τη λύση σε αναπάντεχα προβλήματα. Σε ο,τι τομέα και αν απασχολείσαι τώρα, οι πελατειακές σχέσεις είναι πάντα το σημαντικότερο κομμάτι και ο κάθε εργοδότης αναζητά υπαλλήλους που διαθέτουν τα σχετικά επικοινωνιακά προσόντα.

3. Θα σου ακουστεί περίεργο, όμως οι λογαριασμοί σου στα social media σε έχουν εκπαιδεύσει σε ένα πολύ βασικό τομέα του σύγχρονου marketing. Πλέον οι περισσότερες εταιρείες διαφημίζονται κυρίως μέσω των λογαριασμών τους σε Facebook, Twitter, Vine κτλ οπότε η ικανότητά σου να διαχειρίζεσαι τα αντίστοιχα κοινωνικά δίκτυα, ένα blog ή ακόμα και ένα προφίλ στο tumblr είναι πραγματικά σημαντικό στοιχείο.

4. Όταν ψάχνεις μια δουλειά γραφείου μοιάζει αυτονόητο το να ξέρεις να χρησιμοποιείς προγράμματα όπως το Word. Πόσο εύκολα χειρίζεσαι όμως το Powerpoint και το Excell; Η σουίτα του Microsoft Office είναι χρήσιμη ο,τι δουλειά και αν κάνεις πλέον, οπότε ξεσκόνισε τις βασικές σου γνώσεις και μην ξεχάσεις να αναφερθείς σε αυτό στο βιογραφικό σου.

5. Τα επικοινωνιακά σου προσόντα είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά σου, ως υποψήφιος εργαζόμενος. Μπορείς να συνθέσεις γρήγορα και αποτελεσματικά memo; Να κάνεις μια καλή παρουσίαση; Μπορείς να εκφράσεις λεκτικά οδηγίες, απορίες, λεπτομέρειες και γεγονότα έτσι ώστε να εξυπηρετείς τις πελατειακές αλλά και ενδοεταιρικές επαφές; Στον γραπτό λόγο επικεντρώσου σε σύντομα, to the point κείμενα και μην ξεχνάς να ελέγχεις την ορθογραφία.

6. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του χαρακτήρα ενός εργαζόμενου είναι και η ακεραιότητα. Δεν είναι κάτι που συναντάμε εύκολα και αυτό την κάνει ακόμα πιο πολύτιμο προσόν. Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις σε συνεντεύξεις δουλειάς είναι “Πότε ήταν η τελευταία φορά που αντιμετωπίσατε κάποιο ηθικό δίλημμα στη δουλειά σας και πώς το χειριστήκατε;”. Δεν είναι περίεργο, να ψάχνει ένας εργοδότης τίμιους και ακέραιους υπαλλήλους, επομένως η ειλικρίνεια σε όλα τα πεδία είναι η πιο σημαντική συμβουλή.

7. Όσα χρονιά και αν δουλεύεις, όση εμπειρία κι αν έχεις, αργά ή γρήγορα θα μπεις ως νέος εργαζόμενος σε μία εταιρεία. Κάθε εργασιακός χώρος είναι διαφορετικός και δεν είναι φυσιολογικό να ξέρεις από την πρώτη στιγμή τα πάντα. Μην φοβάσαι να ρωτάς και να ζητάς βοήθεια τον πρώτο καιρό, ενώ στο πρωτύτερο επίπεδο μιας συνέντευξης, όταν ερωτηθείς για κάποια ικανότητα που δεν έχεις, απάντησε κάτι σαν “Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα πολύ να μάθω” αντί να πεις ψέματα. Η διάθεση για μάθηση είναι ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία σε όποια ηλικία και αν βρίσκεσαι.

Πηγή: madamefigaro.gr