Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019

Έχεις σαρκαστική διάθεση; Είσαι καλύτερη στη δουλειά σου

Ίσως ο ήσυχος εαυτός σου σε κρατάει πίσω

Μην εκπλαγείς αν ο εκνευριστικός συνάδελφος που έχει πάντα σαρκαστική διάθεση πάρει προαγωγή αντί για εσένα. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στη επιθεώρηση Organizational Behavior and Human Decision Processes εκτιμά ότι ο σαρκασμός στον εργασιακό χώρο ενισχύει τη δημιουργική σκέψη.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Harvard, Columbia και European business school INSEAD προχώρησαν σε πειράματα χειραγωγώντας τους συμμετέχοντες να γίνουν σαρκαστικοί. Σε μία μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να πουν κάτι σαρκαστικό ή ειλικρινές, να ακούσουν ένα αντίστοιχο σχόλιο ή απλά να έχουν μία ουδέτερη συζήτηση. Σε μία δεύτερη μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να ανακαλέσουν μία στιγμή που άκουσαν κάτι σαρκαστικό, ειλικρινές ή ουδέτερο και σε μία τρίτη μελέτη, να φανταστούν κάτι σαρκαστικό, ειλικρινές ή ουδέτερο με αστεία διάθεση. Στη συνέχεια, όλοι ολοκλήρωσαν ένα δημιουργικό εγχείρημα, και τα άτομα που είχαν σαρκαστική διάθεση σημείωσαν καλύτερη απόδοση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία σαρκαστική παρατήρηση μπορεί να πυροδοτήσει τη δημιουργικότητα, γιατί θα πρέπει να σκεφτείς αφηρημένα, υπολογίζοντας την απόσταση μεταξύ της κυριολεκτικής και της μεταφορικής έννοιας αυτού που λες. Το ίδιο ισχύει όταν δέχεσαι τον σαρκασμό, αλλά μόνο όταν υπάρχει μία σχέση εμπιστοσύνης με το άτομο που μιλάς. Σε αντίθετη περίπτωση, ο σαρκασμός μπορεί να φέρει αντιπαράθεση, αφού δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσεις τη διάθεση του συνομιλητή σου όταν δεν τον γνωρίζεις καλά.

Πηγή: madamefigaro.gr