Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019

Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης : Η ιδιωτική Ασφάλιση σαν Θεσμός

Έχει καθιερωθεί κάθε 10 Νοεμβρίου να γιορτάζουμε την Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης, με πρωτοβουλία της ΕΑΕΕ(Ένωση Ασφαλιστικών Εταίρων Ελλάδος ), για να τονισθεί η συμβολή του Ασφαλιστικού Κλάδου στην Οικονομική, Ψυχολογική και Σωματική Υγεία του σύγχρονου ανθρώπου.

Μέσα από τη δική τους καθημερινή επαφή με τους πολίτες και τους επαγγελματίες του κλάδου θα δώσουν χρήσιμα στοιχεία για τη νέα εποχή της αγοράς, όπου ο καταναλωτής και η προστασία του είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Το θέμα της εκδήλωσης είναι  "η νέα εποχή για την αγορά" με βασικό στόχο την ανάδειξη μέτρων που έχει λάβει για την καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης και την προώθηση της ιδιαίτερης αξίας που έχει η ασφάλιση για τον σύγχρονο πολίτη σε όλες του τις δράσεις είτε αφορούν τον τομέα της οικογενείας είτε την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Με μία σύντομη ιστορική αναδρομή ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης χρονολογείται τον 16ο αιώνα γύρω στο 1666 όπου ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές για ένα χωριό στο  Λονδίνο. Σε έναν μικρό φούρνο ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, ξεφεύγοντας από κάθε έλεγχο. Τα Σπίτια  καταστράφηκαν ολοσχερώς. Αυτός ο τραγικός απολογισμός, είχε σαν αποτέλεσμα ένα χρόνιο αργότερα, το 1667, να ιδρυθεί η πρώτη "Υπηρεσία Πυρός", το Barron’s fire office, από τον Barron, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κτιρίων του Λονδίνου. Πολλές φορές οι αποζημιώσεις ήταν τόσο μεγάλες, που οι περιουσίες των ασφαλιστών δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν την αποζημίωση. Γι’ αυτό, τον 17ο αιώνα, άρχισε η σύσταση ανωνύμων εταιριών, που είχαν στόχο να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της αφερεγγυότητας των ασφαλιστών. Οι ασφαλιστικές εταιρίες, με τα αποθεματικά κεφάλαια που ήταν υποχρεωμένες από τον νόμο να διατηρούν, μπορούσαν να ικανοποιήσουν τους ασφαλισμένους. Έτσι στα τέλη του 17ου αιώνα, οι έμποροι, οι πλοιοκτήτες και οι ασφαλιστές του Λονδίνου, συγκεντρώνονταν στο μικρό καφενείο του Edward Lloyd, κοντά στον Τάμεση στην Tower Street και κανόνιζαν την ασφάλιση και τις μεταφορές των εμπορευμάτων. Σύντομα, το καφενείο του Edward Lloyd καθιερώθηκε ως το κέντρο των ασφαλιστικών συναλλαγών του Λονδίνου. Το 1871, οι ασφαλιστές που σύχναζαν στο καφενείο του Edward Lloyd απέκτησαν νομική προσωπικότητα με πράξη του Βρετανικού Κοινοβουλίου, σχηματίζοντας έτσι την σωματειακή οργάνωση "Corporation of Lloyd’s" και ήταν η αρχή της γνωστής ασφαλιστικής εταιρίας Lloyd’s of London και η αρχή κυριαρχίας της ιδιωτικής ασφάλισης.

Στην Ελλάδα η ιδιωτική ασφάλιση πήρε σάρκα και οστά από τον 6ο π.χ αιώνα όπου ο Σόλωνας θέσπισε τον νόμο ΟΜΟΤΑΦΩΝ όπου ήταν ο πρώτος κρατικός ασφαλιστικός νόμος ,πριν από την εφαρμογή ιδιωτικής ασφάλισης, με αντικείμενο την κάλυψη των εξόδων κηδείας, αλληλοβοήθεια ,την αμοιβαιότητα και την ασφάλιση κατά των ασθενειών.

Η παγκόσμια τάση είναι πως το κράτος δίνει όλο και λιγότερα στους πολίτες του. Ο κάθε συνειδητοποιημένος πολίτης πρέπει να καλύψει μόνος του τις αυξανόμενες ανάγκες του. Στην Ελλάδα αυτό επιταχύνθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης και ο Έλληνας καταναλωτής καλείται να καλύψει με προσωπικό κόστος το πολύ μεγάλο ποσοστό των αναγκών του. Η ιδιωτική ασφάλιση έχει λύσεις που συμπληρώνουν την κοινωνική  δίνοντας έτσι την αξιοπρέπεια  και τις ποιοτικές υπηρεσίες στον κάθε Έλληνα πολίτη. Με εμπνευστή και σύμβουλο τον αρωγό ανάπτυξης και χτισίματος της οικονομίας και κοινωνίας τον Ασφαλιστικό Σύμβουλο, οφείλει ο εκάστοτε πολίτης να πληροφορηθεί σωστά ,να ευαισθητοποιηθεί και να δράσει αποφασίζοντας ορθά για τις οικονομικές αποφάσεις στην ζωή του.

Όπως είπε και ο Luis Amstrong στο Αθηνών Αρένα για ένα ταξίδι από την Γή ως την Σελήνη να επιλέγετε πάντα όχι την πιο σύντομη διαδρομή αλλά την πιο ασφαλή! Έτσι να οργανώνετε το ταξίδι της ζωή σας ,γιατί τα όνειρά σας κρατούν για πάντα .Οπότε οφείλετε να τα διατηρείτε ασφαλή!

Να κρατάτε ασφαλής τους εαυτούς σας.!

Παπαδοπούλου Νάντια                       
grfgde                                                 

 Ειδικός Ασφαλιστικός Σύμβουλος & Εκπαιδεύτρια Στρατολόγησης Συμβούλων