Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019

Βάλε λίγο θέατρο στη ζωή σου για σίγουρη... επαγγελματική επιτυχία

Πώς θα πείθεις συνεργάτες, προϊσταμένους και αντιπάλους

Aύριο έχεις παρουσίαση για ένα πολύ σημαντικό project. Από αυτό εξαρτάται η προαγωγή σου. Όμως, μόνο και μόνο που σκέφτεσαι πως θα μιλήσεις μπροστά σε κοινό σου κόβονται τα πόδια και η λαλιά...

«Στα περισσότερα επαγγέλματα, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, η επιτυχία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την άνεση που έχουμε στην επικοινωνία μας με τους άλλους. Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να μιλήσουν με άνεση μπροστά σε κοινό, ανεξάρτητα από τις γνώσεις και τις ικανότητές τους» παρατηρεί ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών με αντικείμενο το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα Απόστολος Χατζής, ο οποίος μέσα από αυτό το σκεπτικό εμπνεύστηκε και δημιούργησε το σεμινάριο «Θεατρικότητα & Επικοινωνία» για επαγγελματίες ομιλητές.

Όταν μου μίλησε για πρώτη φορά για αυτά τα σεμινάρια το πρώτο πράγμα που τον ρώτησα ήταν φυσικά τι σχέση μπορεί να έχουν η θεατρικότητα με την επικοινωνία, για να πάρω την απάντηση πως η θεατρικότητα υπάρχει παντού στην καθημερινότητά μας, πόσο μάλλον στην επικοινωνία. Και η επικοινωνία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, εκτός των άλλων, και με την επαγγελματική ανέλιξή μας, αφού «το θέατρο αποτελεί συμπύκνωση ζωής».

Ο Απόστολος ξεκίνησε να διδάσκει «τη σχέση» της θεατρικότητας με την επικοινωνία το 2013, αρχικά στη Σχολή Μωραΐτη και στη συνέχεια στο «Θέατρο των Αλλαγών». Στο σεμινάριο αυτό, οι συμμετέχοντες εξερευνούν την ανθρώπινη επικοινωνία μέσα από την τέχνη του ηθοποιού, που αποτελεί και το πιο απαιτητικό είδος επαγγελματία ομιλητή, αλλά και με την βοήθεια και άλλων Τεχνών και Επιστημών (Αρχιτεκτονική, Εικαστικά, Χορός, Μαθηματικά, Ρητορική, Φιλοσοφία, Ψυχολογία & Θετικές Επιστήμες). Άλλωστε, ο ίδιος είναι πολιτικός μηχανικός, ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας.

«Με μια σειρά από πρωτότυπες και διαδραστικές διαλέξεις, ασκήσεις με κείμενα και θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, και με στόχο την ανάπτυξη της αυτογνωσίας, της δημιουργικότητας και της επικοινωνίας μας με τους άλλους, οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον εαυτό τους, ώστε να δημιουργούν θετική εντύπωση όταν μιλούν μπροστά σε κοινό, αναδεικνύοντας τις αρετές τους, τις ιδέες τους και τα έργα τους» μας εξηγεί ο Απόστολος Χατζής.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι όποιος παρακολουθήσει το σεμινάριο καταλαβαίνει πως δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, την απελευθέρωση της φαντασίας, τη βελτίωση της δημιουργικότητας, την κατάκτηση της λεκτικής επικοινωνίας, την εποικοδομητική διαχείριση του χώρου και του χρόνου, την οργάνωση επιχειρημάτων και την σκηνική απόδοση συναισθημάτων, χαρακτήρων και καταστάσεων, με τελικό στόχο την βελτίωση της επικοινωνίας και την κατάκτηση της σκηνικής άνεσης των συμμετεχόντων, όταν μιλούν μπροστά σε κοινό.

Όπως μας λέει ο Απόστολος, «ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται σε συνεχή πάλη με το περιβάλλον του, με αποτέλεσμα να καταφεύγει συχνά στην σκληρότητα, άλλοτε προς τον εαυτό του και άλλοτε προς τους άλλους. Η συμφιλίωση με τον εαυτό μας και με τους άλλους αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ευτυχισμένη, επιτυχημένη και δημιουργική ζωή. Η γνήσια και επιτυχημένη επικοινωνία απαιτεί αμοιβαία ειλικρίνεια, σεβασμό προς τους άλλους και συνείδηση της κοινωνικής μας προσφοράς. Αυτές ακριβώς οι αρετές αποτελούν και την βάση ενός καλού ηθοποιού. Η τέχνη του ηθοποιού είναι κάπως παρεξηγημένη. Ο καλός ηθοποιός δεν είναι εκείνος που λέει ψέματα με επιτυχία, αλλά εκείνος που μεταδίδει την προσωπική του αλήθεια μέσα από τα λόγια του χαρακτήρα που υποδύεται. Ο ηθοποιός, όπως και κάθε καλλιτέχνης, οφείλει να διαθέτει, πριν απ’ όλα, ειλικρίνεια, σεβασμό προς το κοινό του και συνείδηση του κοινωνικού του ρόλου. Και, ως προς αυτό, δεν διαφέρει από κανέναν άλλον επαγγελματία. Το θέατρο αποτελεί συμπύκνωση ζωής. Μας δείχνει τη ζωή όπως πραγματικά είναι και όπως θα έπρεπε να είναι. Γι’ αυτό και η επαφή μας με το θέατρο, εντός ή εκτός σκηνής, μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ίδια μας την ζωή».117825 263071
O Απόστολος Χατζής φωτογραφημένος από τον Χαράλαμπο Γιαννακόπουλο, φορώντας Digitaria. Για όσους ενδιαφέρεστε, ο επόμενος κύκλος του σεμιναρίου «Θεατρικότητα & Επικοινωνία» για επαγγελματίες ομιλητές με τον Απόστολο Χατζή, ξεκινά από την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016, και κάθε Τετάρτη 19:45-21:45 για 12 συναντήσεις, στο «Θέατρο των Αλλαγών» (Γ’ Σεπτεμβρίου 19Α , Αθήνα – Τηλ.: 210-5248251)

Πηγή: athensvoice.gr