Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019

Να γυμναστώ ή να πάω για καφέ;

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την αποδοτικότητα σε οποιοδήποτε τομέα λειτουργικό τομέα της ζωής μας. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπαρκής ξεκούραση έχει περίπου το ίδιο αποτέλεσμα στη γνωστική λειτουργία και στον συντονισμό μας  όπως όταν καταναλώνουμε κάποιο αλκοολούχα ποτό!

Τι να κάνουμε όταν πρέπει να συγκεντρωθούμε, αλλά είμαστε κουρασμένοι;

Πολλοί από μας καταφεύγουν στο καφέ. Πλήθος ερευνών έχουν δείξει ότι η καφεΐνη (σε δόσεις που κυμαίνονται από 30 έως 300mg) βελτιώνει την προσοχή, την εγρήγορση, τον χρόνο αντίδρασης και τη διάθεση, ειδικά όταν είμαστε κουρασμένοι. Ένα μέσο φλιτζάνι βρασμένο καφέ περιέχει μεταξύ 80 και 100mg καφεΐνης. Οπότε ναι! καλά κάνουμε, κάτι ξέρουμε

Αλλά κάτι που πιθανώς δεν είχατε σκεφτεί είναι η άσκηση! Ναι, σωστά διαβάσατε, η σωματική δραστηριότητα επιφέρει εξίσου καλά αποτελέσματα. Οποιαδήποτε άσκηση η οποία αυξάνει τον καρδιακό τόνο ακόμη και για λίγη ώρα, μας ξυπνά, επιταχύνει τις διανοητικές διαδικασίες και βελτιώνει την μνήμη.

Έτσι, όταν είναι αργά το απόγευμα και αγωνίζομαι να γράψω ή να τελειώσω μια εργασία, τι πρέπει να κάνω: να ασκηθώ λίγο ή να πάω για καφέ;

Μια πρόσφατη (αλλά πολύ μικρή) μελέτη συνέκρινε αυτές τις δύο μεθόδους. Άσκηση & καφές. Αυτή η  μελέτη χρησιμοποίησε υγιείς άτομα να συγκρίνουν τρεις παρεμβάσεις: την καφεΐνη, την ανάβαση σε σκάλες και το εικονικό φάρμακο (δηλ. τίποτα από τα δύο: ομάδα αναφοράς placebo). Διαπίστωσαν ότι μόνο 10 λεπτά ανέβασμα σκάλας αύξησαν τα επίπεδα ενέργειας περισσότερο από μια μέτρια δόση καφεΐνης (50 mg).

Κοιτάζοντας βαθύτερα: Η άσκηση προσφέρει περισσότερα μακροπρόθεσμα οφέλη

Είναι ενδιαφέρον ότι μια άλλη μελέτη εξέτασε τις συνέπειες στη  γνωστική λειτουργία : της άσκησης, της  καφεΐνη  και των δύο μαζί και διαπίστωσε ότι (ίσως αναμενόμενα) η άσκηση συν την καφεΐνη είχε το μεγαλύτερο όφελος.

Αναφορικά με τον καφέ: Η πρόσληψη καφεΐνης (μέσω του καφέ) έχει μελετηθεί καλά και η τακτική πρόσληψη σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης και παχυσαρκίας, αλλά μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη. Μπορεί να προστατεύει από ορισμένους τύπους καρκίνου, αλλά έχει συσχετιστεί με απώλεια οστικής μάζας και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Συνεπώς, υπάρχουν πολλά οφέλη, αλλά φαίνεται να υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι. «Συν» &  «πλην»

Υπάρχουν όμως πολλές μελέτες που δείχνουν ξεκάθαρα ότι η άσκηση έχει πολλαπλές μακροχρόνιες θετικές επιδράσεις στη φυσική κατάσταση, την ευεξία, τη διάθεση και τη συμπεριφορά σε όλους σχεδόν τους πληθυσμούς που μελετήθηκαν, σε όλες τις ηλικίες και ανεξαρτήτως του επίπεδου της φυσικής δραστηριότητας. Μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη έχουν παρατηρηθεί σε ηλικιωμένους ασθενείς, καθώς και σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο ή έχουν διαγνωσθεί με άνοια.

Ποιό είναι το μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε?

Η καφεΐνη μπορεί να μας βοηθήσει στα επίπεδα εγρήγορσης,  ενέργειας και πιθανόν να μας  βοηθήσει να σκεφτόμαστε ταχύτερα και καλύτερα αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ακόμη και μια μικρής έντασης άσκηση μπορεί να επιφέρει τα ίδια ίσως και καλύτερα αποτελέσματα και να έχει επίδραση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η καφεΐνη συνδέεται με κάποιους κινδύνους για την υγεία, σε αντίθεση με την άσκηση η οποία έχει μόνο ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία.

Για να μιλήσουμε λίγο και σε πιο καθημερινή «γλώσσα»: ο καφές ας είναι η πατερίτσα μας, τα πόδια όμως που θα μας στηρίξουν να προχωρήσουμε είναι να κρατάμε το σώμα μας ζωντανό μέσω της κίνησης !

Πηγή: https://www.diatrofi.gr/