Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018

Νηπιαγωγάκια…..αχ, αχ!

Πολλά «αχ!» από μέρους των γονιών την πρώτη μέρα που το μικρό τους το παιδάκι , ο «θησαυρός» τους ξεκινάει στη πρώτη βαθμίδα εκπαίδευσης, στο νηπιαγωγείο.

«Θα ναι καλά εκεί?», «θα κάνει φίλους?», «θα ναι χαρούμενο?», «θα με ζητά?», «θα το καλομιλούνε?», «θα τρώει?» και τόσα άλλα……..μα, τόσα πολλά!

Κι έχουν τόση ομορφιά όλες αυτές οι ανησυχίες....και τόσο ευτυχία παράλληλα που ξεκινάει και είναι μαθητούδι!

Το μόνο που οφείλουμε να χουμε κατά νου είναι να μη μεταφέρουμε τα άγχη μας αυτά στο παιδί μας και αισθανθεί κι αυτό ότι θα πρέπει να χει λόγους να ανησυχεί..

Αυτό που προέχει είναι να παραμερίσουμε τις προσωπικές μας ανησυχίες και να του δημιουργήσουμε χαρά, ανυπομονησία, λαχτάρα για τη μάθηση , για τη συναναστροφή με άλλα παιδιά , με την/τον δασκάλα/ο! Να στήσουμε μια γιορτή και να κάνουμε την πρώτη αυτή μέρα στο νηπιαγωγείο του ξεχωριστή!

Πρακτικά,

-να του φορέσουμε ρούχα που του αρέσουν, να του βάλουμε το  αγαπημένο του κολατσιό!

-να το φωτογραφίσουμε στο σχολείο του , κάνοντας το να αισθανθεί μοναδικά

-να επισημάνουμε τον ενθουσιασμό μας για το νέο περιβάλλον , για τα παιδάκια που ανυπομονούμε να γνωρίσουμε, για την/τον νηπιαγωγό

-να το αποχαιρετίσουμε με αγκαλιά και όχι κλάματα. Αν το παιδί μας δυσκολεύεται πολύ, μπορούμε να του ζωγραφίσουμε μια καρδούλα στη παλάμη του …από τη μαμά/τον μπαμπά…που θα τον συντροφεύει..

-να μη μείνουμε παραπάνω ώρα στο σχολείο από αυτή που θα μας υποδείξει η/ο νηπιαγωγός

-συζητάμε για τις ρουτίνες του σχολείου(πρωινο, συζήτηση, δραστηριότητες κ.τλ.) τονίζοντας τη τήρηση των κανόνων

-του εξηγούμε ότι για ο, τι χρειαστεί, θα απευθυνθεί στη/στον δασκάλα/ο του

-λέμε στο παιδί τι θα κάνουμε εμείς όσο ώρα είναι εκείνο στο σχολείο

-επιδιώκουμε να γνωρίσουμε παιδιά της τάξης του, να κάνουμε παρέα..

- μετά το σχολείο, να κάνουμε μια βόλτα παραπάνω συζητώντας τη μέρα μας, δημιουργώντας θετικά συναισθήματα για το σχολείο «ποια ήταν η καλύτερη στιγμή στο σχολείο?», «τι σου άρεσε περισσότερο?», «με ποια παιδιά έπαιξες?», «τι παιχνίδια παίξατε?».

ΑααααααΧ!!!!   Τελικά…είναι τόσο όμορφα αυτά τα «αχ!» Να μαστε μαζί από κοινού, γονείς και εκπαιδευτικοί να τα χαρούμε, να τα στηρίξουμε!!

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΛΗΜΝΙΟΥ ΤΑΝΙΑ ,ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΣΤΟ 25ο ΝΗΠ/ΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ