Τα οφέλη του θηλασμού για τη μαμά και το μωρό!

Το μητρικό γάλα από μόνο του, αποτελεί τη βέλτιστη διατροφή για τα μωρά, καθώς έχει τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, ενώ παράλληλα είναι εύπεπτο και εύκολα διαθέσιμο.

Ενώ μερικές γυναίκες δεν μπορούν να θηλάσουν, άλλες απλά επιλέγουν να μην θηλάσουν. Το ποσοστό των γυναικών που επιλέγουν τον θηλασμό είναι χαμηλό και μάλιστα αγγίζει το 30% σε ορισμένες ομάδες γυναικών (1). Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ο θηλασμός έχει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία, τόσο της μητέρας όσο και του μωρού.

Τα οφέλη του θηλασμού για το μωρό:  


1.Το μητρικό γάλα παρέχει την ιδανική διατροφή για τα μωρά

Οι περισσότεροι οργανισμοί υγείας συνιστούν αποκλειστικό θηλασμό για τουλάχιστον 6 μήνες. Στη συνέχεια, συστήνεται η συνέχιση του θηλασμού μέχρι τουλάχιστον το πρώτο έτος, ενώ παράλληλα διάφορες στερεές τροφές εισάγονται στη διατροφή του μωρού (2).
Το μητρικό γάλα περιέχει όλα όσα χρειάζεται το μωρό για τους πρώτους έξι μήνες, στις σωστές αναλογίες, ενώ η μητέρα φύση έχει προνοήσει έτσι ώστε η σύνθεσή του να αλλάζει σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του μωρού, ειδικά κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του.
Κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, το στήθος παράγει ένα παχύ και κιτρινωπό υγρό, που ονομάζεται πύαρ-πρωτόγαλα και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και φορτωμένο με ευεργετικές ενώσεις. Το πρωτόγαλα είναι το ιδανικό “πρώτο – γάλα” που βοηθά στην ανάπτυξη του ανώριμου πεπτικού συστήματος του νεογέννητου. Μετά τις πρώτες μέρες, οι μαστοί αρχίζουν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος, καθώς το στομάχι του μωρού μεγαλώνει.
Το μόνο πράγμα που μπορεί να “λείπει” από το μητρικό γάλα είναι η βιταμίνη D, εκτός κι αν η μητέρα έχει μια πολύ υψηλή πρόσληψη της βιταμίνης(3). Για να αντισταθμιστεί, συνήθως συνιστάται η χορήγηση βιταμίνης D σε σταγόνες από την ηλικία των 2-4 εβδομάδων (4).

2. Το μητρικό γάλα περιέχει σημαντικά αντισώματα

Το μητρικό γάλα είναι φορτωμένο με αντισώματα που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το πρωτόγαλα, που παρέχει υψηλές ποσότητες ανοσοσφαιρίνης Α (IgA), καθώς επίσης και διάφορα άλλα αντισώματα. Όταν η μητέρα είναι εκτεθειμένη σε ιούς ή βακτήρια, αρχίζει να παράγει αντισώματα, τα οποία στη συνέχεια εκκρίνονται στο μητρικό γάλα και περνούν στο βρέφος.
Η IgA προστατεύει το μωρό από το να αρρωστήσει με το σχηματισμό ενός “προστατευτικού φιλμ” στη μύτη, το λαιμό και το πεπτικό σύστημα του μωρού. Για το λόγο αυτό μητέρες με γρίπη που θηλάζουν, στην πραγματικότητα παρέχουν αντισώματα στα μωρά τους, που τα βοηθούν να καταπολεμήσουν το παθογόνο παράγοντα, που προκαλεί την γρίπη ασθένεια.
Παρ ‘όλα αυτά, αν είστε άρρωστες, θα πρέπει πάντα να τηρείτε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, να πλένετε τα χέρια σας συχνά και να προσπαθείτε να αποφύγετε τη μόλυνση του μωρού σας.

Τα γάλατα σε σκόνη δεν παρέχουν προστασία στα μωρά. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά που δεν θηλάζουν είναι πιο ευάλωτα σε προβλήματα υγείας, όπως η πνευμονία, η διάρροια και οι λοιμώξεις.

3. Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες 

Ο θηλασμός έχει μια εντυπωσιακή λίστα με οφέλη για την υγεία του μωρού. Ιδιαίτερα ο αποκλειστικός θηλασμός, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών, μεταξύ των οποίων:

 • Λοιμώξεις του μέσου ωτός: 3 ή περισσότεροι μήνες αποκλειστικού μητρικού θηλασμού μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κατά 50%, ενώ ο περιστασιακός θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 23% (5).
 • Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Ο αποκλειστικός θηλασμός για περισσότερο από 4 μήνες μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας για αυτές τις λοιμώξεις έως και 72% (6).
 • Κρυολογήματα και λοιμώξεις: Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά για 6 μήνες μπορεί να έχουν έως και 63% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών κρυολογημάτων και λοιμώξεις των αυτιών ή του λαιμού (7).
 • Λοιμώξεις του γαστρεντερικού: Ο θηλασμός συνδέεται με μια μείωση 64% σε λοιμώξεις του εντέρου, ενώ θεωρείται ότι προστατεύει μέχρι και 2 μήνες μετά την διακοπή του(6).
 • Βλάβη του εντερικού βλεννογόνου: Η σίτιση πρόωρων νεογνών με μητρικό γάλα συνδέεται με 60% μείωση της συχνότητα εμφάνισης της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας (6).
 • Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS): Ο θηλασμός συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κατά 50% μετά από 1 μήνα και με 36% μειωμένο κίνδυνο κατά το πρώτο έτος (6).
 • Αλλεργικές ασθένειες: Ο αποκλειστικός θηλασμός για τουλάχιστον 3-4 μήνες συνδέεται κατά 27-42% με μειωμένο κίνδυνο άσθματος, ατοπικής δερματίτιδας και εκζέματος (6).
 • Κοιλιοκάκη: Τα μωρά που θηλάζουν κατά τη περίοδο της πρώτης έκθεσης στη γλουτένη έχουν 52% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κοιλιοκάκης (8).
 • Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου: Τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να έχουν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατά την παιδική ηλικία φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (9).
 • Διαβήτης: Ο θηλασμός για τουλάχιστον 3 μήνες συνδέεται με μειωμένο  κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 (έως 30%) και διαβήτη τύπου 2 (μέχρι 40%) τύπου (10, 11).
 • Λευχαιμία: Ο θηλασμός για 6 μήνες ή περισσότερο συνδέεται με μια μείωση 15-20% του κινδύνου εμφάνισης παιδικής λευχαιμίας (12).

Εκτός από τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών λοιμώξεων, ο θηλασμός έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την σοβαρότητα τους (13).

Επιπλέον, οι προστατευτικές επιδράσεις του θηλασμού φαίνεται να έχουν διάρκεια καθ ‘όλη την παιδική ηλικία, ακόμα και την ενήλικη ζωή.

4. Ο θηλασμός προάγει την υγιή αύξηση του σωματικού βάρους και βοηθά στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας

Μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι 15-30% χαμηλότερα σε βρέφη που θηλάζουν, σε σύγκριση με τα μωρά που τρέφονται με φόρμουλες γάλακτος (14). Η διάρκεια είναι επίσης σημαντική, καθώς κάθε μήνας θηλασμού, μειώνει τον κίνδυνο μελλοντικής παχυσαρκίας κατά 4% (15). Αυτό πολύ πιθανόν οφείλεται στην ανάπτυξη του μικροβιώματος του εντέρου. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν υψηλότερα ποσοστά ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, τα οποία με την σειρά τους μπορεί να επηρεάσουν την αποθήκευση λίπους (16).
Τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα έχουν επίσης περισσότερη λεπτίνη από ότι τα μωρά που τρέφονται με φόρμουλες γάλακτος. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη κλειδί για τη ρύθμιση της όρεξης και την αποθήκευση λίπους (17).
Το πιο σημαντικό είναι ότι τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να αυτο-ρυθμίζουν την πρόσληψη γάλακτος. Τρώνε μόνο μέχρι ικανοποιήσουν την πείνα τους και αυτό τα βοηθά να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες (18).

5. Ο θηλασμός μπορεί να κάνει τα παιδιά ευφυέστερα

Ορισμένες μελέτες δείχνουν πως μπορεί να υπάρχει μια διαφορά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου μεταξύ των μωρών που θηλάζουν και των μωρών που σιτίζονται με φόρμουλες γάλακτος (2). Η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στη σωματική οικειότητα, στην ανάπτυξη της αφής και στη χρήση της όρασης που σχετίζεται με το θηλασμό. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν υψηλότερο σκορ νοημοσύνης και είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα με τη συμπεριφορά και τη μάθηση καθώς μεγαλώνουν (19).
Ωστόσο, οι πιο έντονες επιδράσεις παρατηρήθηκαν σε πρόωρα βρέφη, τα οποία έχουν υψηλότερο κίνδυνο για εκδήλωση αναπτυξιακών προβλημάτων. Η έρευνα δείχνει, ότι ο θηλασμός έχει σαφώς σημαντικές θετικές επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του εγκεφάλου τους (20).

Τα οφέλη του θηλασμού για τη μαμά:

 1. Ο θηλασμός μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάροςΕνώ μερικές γυναίκες φαίνεται να παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, στις περισσότερες φαίνεται ότι ο θηλασμός βοηθά να χάσουν βάρος χωρίς κόπο. Αν και ο θηλασμός αυξάνει τις ενεργειακές απαιτήσεις της μητέρας κατά περίπου 500 θερμίδες ανά ημέρα, η ορμονική ισορροπία του σώματος είναι πολύ διαφορετική από την κανονική (21). Λόγω αυτών των ορμονικών αλλαγών, οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν αυξημένη όρεξη και μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην αποθήκευση λίπους για την παραγωγή γάλακτος (22).
  Για τους πρώτους 3 μήνες μετά τον τοκετό, οι μητέρες που θηλάζουν μπορεί να χάσουν λιγότερο βάρος από τις γυναίκες που δεν θηλάζουν, ενώ μπορεί ακόμη και να έχουν αύξηση του σωματικού βάρους (23). Ωστόσο, μετά από 3 μήνες θηλασμού, που κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιάσουν αύξηση στην καύση του λίπους και περίπου 3-6 μήνες μετά τον τοκετό, οι μητέρες που θηλάζουν χάνουν περισσότερο βάρος από ότι οι μητέρες που δεν θηλάζουν (24).

  Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως η διατροφή και η άσκηση είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν πόσο βάρος θα χάσει η νέα μαμά, είτε θηλάζει, είτε όχι (23).

  2. Ο θηλασμός βοηθά τη μήτρα να επανέλθει

  Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μήτρα μεγαλώνει πάρα πολύ, επεκτείνεται από το μέγεθος ενός αχλαδιού στην πλήρωση σχεδόν του συνολικού χώρου της κοιλιάς. Μετά τον τοκετό, η μήτρα περνά από μια διαδικασία που ονομάζεται υποστροφή, η οποία τη βοηθά να επιστρέψει στο προηγούμενο μέγεθός της. Η ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που αυξάνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενισχύει αυτή τη διαδικασία. Το σώμα εκκρίνει μεγάλες ποσότητες ωκυτοκίνης κατά τη διάρκεια της γέννας, ώστε να γεννηθεί το μωρό και να μειωθεί η αιμορραγία. Η ωκυτοκίνη όμως αυξάνεται και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ενθαρρύνοντας τις συσπάσεις της μήτρας, μειώνοντας την αιμορραγία και βοηθώντας την επιστροφή της μήτρας στο προηγούμενο μέγεθός της.
  Μελέτες έχουν επίσης δείξει, ότι οι μητέρες που θηλάζουν έχουν γενικά μικρότερη απώλεια αίματος μετά τον τοκετό και ταχύτερη υποστροφή της μήτρας (2).


  3. Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης

  Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι ένα είδος κατάθλιψης που η νέα μαμά μπορεί να αναπτύξει λίγο μετά τον τοκετό, ενώ επηρεάζει έως και το 15% των λεχώνων (25).
  Οι γυναίκες που θηλάζουν φαίνεται λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό, σε σύγκριση με μητέρες που έχουν απογαλακτιστεί νωρίς ή δεν θηλάζουν (26). Ωστόσο οι γυναίκες που βιώνουν επιλόχεια κατάθλιψη πολύ νωρίς, αμέσως μετά τον τοκετό, είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με τον θηλασμό και να θηλάσουν για μικρότερη διάρκεια (27). Ο θηλασμός προκαλεί ορμονικές αλλαγές που ενθαρρύνουν τη μητρική φροντίδα και το δέσιμο μητέρας- βρέφους.
  Μία από τις πιο έντονες αλλαγές που επέρχονται είναι το αυξημένο ποσό της ωκυτοκίνης που παράγεται κατά τη διάρκεια της γέννησης και του θηλασμού. Η ωκυτοκίνη φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις κατά του άγχους, επηρεάζοντας συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που προωθούν την ανατροφή και τη χαλάρωση. Οι επιδράσεις αυτές μπορεί επίσης να εξηγήσουν εν μέρει, γιατί μητέρες που θηλάζουν εμφανίζουν χαμηλότερο ποσοστό μητρικής παραμέλησης, σε σύγκριση με εκείνες που δεν θηλάζουν.
  Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ποσοστό της κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο για τις μητέρες που δεν θήλαζαν, σε σύγκριση με εκείνες που θήλαζαν. Όλα αυτά βέβαια είναι στατιστικά στοιχεία και σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι μητέρα που δεν θηλάζει πως θα παραμελήσει το μωρό της. (28)


  4. Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο νόσου 

  Ο θηλασμός φαίνεται να παρέχει στη μητέρα μακροπρόθεσμη προστασία ενάντια του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Ο θηλασμός συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και καρκίνο των ωοθηκών (6).
  Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που θηλάζουν για περισσότερο από 12 μήνες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, έχουν 28% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών. Κάθε χρόνος θηλασμού σχετίζεται με μείωση κατά 4,3% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού (29). Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο θηλασμός μπορεί να προστατεύσει επίσης από το μεταβολικό σύνδρομο, που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και άλλων προβλημάτων υγείας (30).
  Επίσης, οι γυναίκες που θηλάζουν για 1-2 χρόνια στη διάρκεια ζωής τους, έχουν 10-50% χαμηλότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, αρθρίτιδα, υψηλά λιπίδια αίματος, καρδιακή νόσο και διαβήτη τύπου 2 (2).

 2. Ο θηλασμός μπορεί να παρέχει αντισύλληψηΟ θηλασμός οδηγεί στην παύση και της ωορρηξίας και της εμμηνόρροιας. Η αναστολή της εμμήνου ρύσεως στην πραγματικότητα είναι ο τρόπος της φύσης να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ των κυήσεων. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτός ο τρόπος δεν είναι πάντα μια εντελώς αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου των γεννήσεων, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ως ένα επιπλέον όφελος, καθώς απολαμβάνοντας τον πολύτιμο χρόνο με το νεογέννητο σας, δεν θα έχετε λόγο να ανησυχείτε για “εκείνες τις ημέρες του μήνα”.

 3. Εξοικονόμηση χρόνου και χρήματοςΟ θηλασμός είναι εντελώς δωρεάν, ενώ όταν η μητέρα και το μωρό βρουν τον σωστό τρόπο,απαιτεί πολύ λίγη προσπάθεια. Η επιλογή του θηλασμού σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να:
 • Ξοδεύετε χρήματα για φόρμουλες γάλακτος.
 • Υπολογίζετε πόσο θα πρέπει το μωρό να φάει καθημερινά.
 • Περάσετε χρόνο καθαρίζοντας και αποστειρώνοντας μπουκάλια.
 • Ανακατεύετε και  να ζεσταίνετε μπουκάλια στη μέση της νύχτας (ή ημέρας).

Το μητρικό γάλα είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία και έτοιμο προς κατανάλωση.

Για το τάισμα του μωρού απαιτούνται πάντα δύο άτομα. Εάν δεν είσαστε σε θέση να θηλάσετε, τότε το τάισμα του μωρού σας με μια φόρμουλα γάλακτος, εξακολουθεί να παρέχει στο μωρό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, αρκεί να ακούτε το μωρό και τις ανάγκες του και να το φροντίζετε με αγάπη, δημιουργώντας δεσμούς με το νεογέννητο. Παρ΄ όλα αυτά, το μητρικό γάλα περιέχει επίσης αντισώματα και άλλα στοιχεία που προστατεύουν το μωρό από λοιμώξεις και χρόνιες ασθένειες, ενώ οι μητέρες που θηλάζουν βιώνουν οφέλη τόσο στη σωματική υγεία, όσο στη ψυχολογία και στη μείωση του στρες.

Πηγή: https://www.diatrofi.gr/

First Time Mommy

Είμαι έγκυος, μπορώ να νηστέψω;

06-03-2018First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Λίγα λόγια για τη νηστεία…  Η νηστεία είναι μια παραδοσιακή συνήθεια, που καθιερώθηκε ήδη από τους προ – Χριστιανικούς χρόνους και συνδέεται με την κάθαρση της ψυχής, αφού δια αυτής το πνεύμα τρόπον...

Περίοδος και εγκυμοσύνη: Μπορώ να είμαι έγκυος και να έχω περίοδο;

22-02-2018First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Κάποιες γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σύμφωνα με το babycenter.com ενώ κάποιες άλλες διακοπτόμενη αιμορραγία που τους μοιάζει με φυσιολογική περίοδο. Αλλά η κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια...

Έγκυος μετά από πολλαπλές αποβολές... Πώς θα τα βγάλω πέρα 9 μήνες;

20-02-2018First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Πώς είναι να μένεις έγκυος, μετά από πολλαπλές αποβολές; Όλα τα συναισθήματα που ασιθάνεται με γυναίκα, σε αυτήν τη θέση, μέσα από μία συγκινητική ιστορία.Όταν συνειδητοποίησα ότι είμαι έγκυος -για τέταρτη φορά- άρχισα...

Ποια είναι η πρώτη έκφραση αγάπης που βιώνει ένα νεογέννητο;

08-02-2018First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Η πρώτη λοιπόν έκφραση αγάπης που βιώνει ένα νεογέννητο είναι το άγγιγμα των χεριών της μητέρας του. Η δεύτερη είναι ο ήχος της φωνής της. Τα μωρά δένονται με αυτά τα δύο πράγματα. Δηλαδή αναγνωρίζουν το...

Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Οι δυσκολίες, οι κίνδυνοι και οι πιθανότητες σύλληψης

06-02-2018First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Οι λόγοι που οδηγούν τις γυναίκες να προσπαθούν να συλλάβουν σε μεγαλύτερη ηλικία δεν είναι μονοδιάστατοι. Ορισμένες γυναίκες απλά δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο, άλλες δεν έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά...

Τι δεν πρέπει να τρώνε τα παιδιά λίγο πριν κοιμηθούν

25-01-2018First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να εξασφαλίσουν έναν καλό ύπνο και να αποκομίσουν τα οφέλη που τον συνοδεύουν θα πρέπει να φροντίσετε όχι μόνο για την κατάλληλη διατροφή τους αλλά και...

Νέα έρευνα: Οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό εξαρτώνται από την ηλικία της μητέρας

05-02-2018First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Οι γυναίκες που μένουν έγκυοι μετά τα 40 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Αντίθετα, οι υποψήφιες μητέρες ηλικίας 30 έως 34 ετών είναι αυτές με τον μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη...

Εμετοί νεογέννητου: Πότε είναι ανησυχητικοί;

25-01-2018First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Είναι αυτό που λέμε «περίσσευμα» και δεν είναι κάτι ανησυχητικό καθώς δεν πρόκειται για εμετό.Το πεπτικό σύστημα του μωρού είναι ακόμα ανώριμο και όταν το μωρό τρώει με λαιμαργία και λίγο...

Διανοητική ανάπτυξη παιδιών 1 έως 2 ετών: Τι μπορούν να κάνουν

23-01-2018First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Στο πρώτο έτος της ζωής του παιδιού σας μεγαλύτερη σημασία έχει να μάθει φυσικές δεξιότητες: να μπουσουλάει, να στέκεται όρθιο και ίσως να κάνει μερικά βήματα.Στο δεύτερο έτος της ζωής του όχι...

Είσαι έγκυος; Μάθε ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης

18-01-2018First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Δεν είναι ανάγκη να « αισθάνεστε» έγκυος για να είστε πράγματι έγκυος... Παρόλο που υπάρχουν σαφή συμπτώματα που καταδεικνύουν εγκυμοσύνη , εσείς μπορεί να μην τα παρουσιάσετε όλα ή να μην...

«Κάνει να σηκώνω βάρος στην εγκυμοσύνη;»: Πίνακας με επιτρεπόμενα όρια άρσης βάρους

15-01-2018First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Τα βάρη θέτουν σε δοκιμασία το ήδη δοκιμαζόμενο σώμα σαςΜεγάλο ποσοστό των εγκύων παρουσιάζουν οσφυαλγία κατά την εγκυμοσύνη. Υπάρχουν μάλιστα και στατιστικές, που «ανεβάζουν» το ποσοστό αυτό ακόμα και στο...

«Το παιδί μου αυνανίζεται. Τι να κάνω;»

27-12-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Ερώτημα που κάνουν αρκετά συχνά οι γονείς για το παιδί τους, και μάλιστα μένουν έκπληκτοι όταν καταλαβαίνουν ότι το παιδί τους μπορεί να έχει «σεξουαλικές ορμές», ακόμη και σε τόσο μικρή...

Πώς μπορούν τα φετινά Χριστούγεννα να είναι διαφορετικά για εσάς και τα παιδιά σας

11-12-2017First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Τραπέζια πιο γεμάτα από όσο χωράει το στομάχι μας, καταναλωτική «επιδημία» στα εμπορικά καταστήματα, υπερβολική κατανάλωση γλυκών και μπόλικο καθισιό γίνονται οι καινούριες συνήθειες των παιδιών για περίπου 15 μέρες.   Για να περάσετε...

Έξι «δώρα» που πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά αυτά τα Χριστούγεννα

05-12-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Tι θέλουν τα παιδιά για τα Χριστούγεννα; Μα, δώρα φυσικά. Πολλά.Τόσα πολλά που τα περισσότερα από την επομένη κιόλας μέρα, θα βρεθούν παρατημένα σε κάποια γωνιά του δωματίου τους.Γιατί τελικά τα παιδιά, περισσότερα...

Φάρμακα στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

27-11-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Τα περισσότερα φάρμακα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διασχίζουν τον πλακούντα και φτάνουν στο μωρό.Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη χορήγηση φαρμάκων έχει ο γυναικολόγος σας, ο οποίος θα...

Να μιλήσω ή όχι στο παιδί μου για τον μύθο του Άγιου Βασίλη;

28-11-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Ο μύθος του Άη Βασίλη αρχίζει να πλανάται στην ατμόσφαιρα για άλλους μόλις τώρα φτιάχνεται για άλλους είναι η ώρα να σταματήσει να υπάρχει…είναι όμως απαραίτητο αυτό;Η περίοδος των Χριστουγέννων αποτελεί μια...

Συμπτώματα εγκυμοσύνης: Τα περίεργα σημάδια που μπορείς να αναγνωρίσεις την εγκυμοσύνη

29-11-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Πολλά συμπτώματα πριν καν ανακαλύψετε ότι είστε έγκυος σας μαρτυρούν αυτό το χαρμόσυνο νέο. Η πρωινή ναυτία, η κούραση και η επιθυμία να επισκέπτεται μια γυναίκα την τουαλέτα περισσότερες φορές απ' ό,τι...

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε ανάσκελα αν είστε έγκυος!

21-11-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Διαβάστε τι υποστηρίζει νέα έρευνα για τη στάση ύπνου των εγκύων. Οι γυναίκες που κοιμούνται ανάσκελα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν νεκρό μωρό, γι' αυτό είναι...

Χαμηλή πίεση στην εγκυμοσύνη: Γιατί συμβαίνει;

22-11-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Η χαμηλή πίεση (υπόταση) είναι ένα πρόβλημα αρκετά συχνό στην εγκυμοσύνη, κυρίως τους πρώτους μήνες.Όταν η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή ενδέχεται το αίμα να μην κυκλοφορεί σωστά και να μην αιματώνεται καλά ο εγκέφαλος...

Τριάντα πέντε φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να λέμε στα παιδιά μας

14-11-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Έχετε σκεφτεί ότι φράσεις που λέμε καθημερινά στα παιδιά μας και μας φαίνονται φυσιολογικές, στην πραγματικότητα τους κάνουν κακό;Φράσεις, που μας μοιάζουν απόλυτα φυσιολογικές, όπως «μην το τρως αυτό, θα...

Είμαι ακόμα Παιδί: Κυριακή στο μουσείο!

06-11-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη διαλέξαμε να την περάσουμε, εμείς οι εθελοντές του σωματείου «Είμαι ακόμα παιδί», με τα κορίτσια μας, που φιλοξενούνται στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού στο Πόρο Ηρακλείου. Μόνο...

Ποιο αντανακλαστικό του μωρού χάνεται από τον πέμπτο μήνα της ζωής του;

31-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αυτόματες αντιδράσεις που έχει το μωρό τον πρώτο μήνα της ζωής του είναι το τονικό αντανακλαστικό του αυχένα.Ίσως, παρατηρήσετε ότι, όταν το κεφάλι του μωρού σας στρέφεται...

Γιατί βλέπω συνέχεια στο όνειρό μου ότι είμαι έγκυος;

01-11-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Η εγκυμοσύνη είναι ένα όνειρο που βλέπουν συχνά πολλές γυναίκες, ακόμη κι εκείνες που δεν σκοπεύουν να φέρουν άμεσα στον κόσμο ένα παιδάκι! Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Τι κρύβεται πίσω από το όνειρο αυτό;...

Πότε η τομή της καισαρικής πονά λιγότερο;

30-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Τόσο οι μικρού όσο και οι μεγάλου μήκους τομές πρέπει να αποφεύγονται από τους γιατρούς, όταν η γυναίκα γεννά με καισαρική, καθώς και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο πόνος μετά μπορεί...

Οι πιο συνηθισμένοι προβληματισμοί της εγκύου για τη διατροφή της

29-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Εκτός από τις τροφές που αποτελούν πιθανές πηγές λοίμωξης και που όλοι οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή τους, υπάρχουν και κάποιες άλλες κατηγορίες τροφών που αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού.Μπορεί να είναι δύσκολο να...

Έξι συμβουλές για να μην αρρωσταίνουν συχνά τα παιδιά το χειμώνα

24-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Είναι ίσως από τις πιο δύσκολες περιόδους καθώς αν το ανοσοποιητικό του παιδιού είναι αδύναμο, πριν προλαβαίνει να αναρρώσει έχει κολλήσει νέα ίωση. Παρότι δεν μπορείτε να προφυλάξετε το παιδί σας από τους...

Πώς να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης γρήγορα και αποτελεσματικά

25-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Η επιθυμία να χάσετε τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης γίνεται ακόμα πιο έντονη, αν όχι επιτακτική, τη στιγμή που αντικρίζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη, όταν επιστρέφετε στο σπίτι από το μαιευτήριο.Το...

Μωρό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρώτο του μπάνιο

23-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Είστε νέοι γονείς; Μη φοβάστε να κάνετε το πρώτο μπάνιο στο μωρό σας!Το βρέφος σας δεν χρειάζεται συχνά μπάνιο, αν καθαρίζετε την περιοχή της πάνας σε κάθε αλλαγή. Για τον πρώτο χρόνο...

Διαβήτης κύησης: Με πόσες ώρες ύπνου είναι προστατευμένες οι γυναίκες

23-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Περισσότερο φως στον ρόλο του ύπνου στην ανάπτυξη του διαβήτη κύησης ρίχνει μια νέα επιστημονική μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Σικάγο. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Sleep Medicine Reviews υπογραμμίζουν...

Υπερκινητικό παιδί: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

17-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Μερικά παιδιά, ειδικά στην ηλικία των δύο ετών, μοιάζουν να είναι υπερκινητικά , σύμφωνα με τα κριτήρια ενός ενήλικου.Όμως είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα παιδί της ηλικίας αυτής να προτιμάει να τρέχει...

Πώς θα περιορίσετε τα γλυκά στα παιδιά!

18-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Κι όμως, είτε το πιστεύετε είτε όχι υπάρχει τρόπος να περιορίσετε τα γλυκά στα παιδιά.Σχεδόν όλοι μας αγαπούμε τα γλυκά και το παιδί σας δεν διαφέρει σε τίποτε από τους υπόλοιπους. Όπως συμβαίνει...

Τα πέντε «κλειδιά» που θα σας βοηθήσουν να μην χάνετε την ψυχραιμία με τα παιδιά

16-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Αν και θέλεις να παραμένεις ήρεμη και να μην χάνεις την ψυχραιμία σου με τα παιδιά, δεν τα καταφέρνεις πάντα.Η διαχείριση μιας κατάστασης, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και η ψυχραιμία χάνεται...

Δεκαπέντε απίστευτοι λόγοι που ένα παιδί δεν τρώει το φαγητό

16-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Το φαγητό δεν είναι εύκολη υπόθεση για όλους τους γονείς, δυστυχώς. Υπάρχουν τα παιδιά εκείνα που με ευχαρίστηση και χωρίς δυσαρέσκεια, τρώνε ο, τι έχει μαγειρέψει η μαμά. Και υπάρχουν και τα παιδιά εκείνα, που...

Πώς ηρεμείς ένα θυμωμένο παιδί; Οι οχτώ φράσεις που θα σε βοηθήσουν

13-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Το σκηνικό είναι γνωστό σε όλους μας. Και το ερώτημα συνήθως είναι πώς μπορούμε να το ηρεμήσουμε. Το σίγουρο είναι ότι οι δικές μας φωνές έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς το εξαγριώνουν...

Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Όλες οι αλλαγές που γίνονται σε εσάς και το μωρό σας

10-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Μπορεί να ανησυχείτε λίγο για τη γέννα και πώς θα τα βγάλετε πέρα, αν και ενδέχεται να έχετε κουραστεί και να θέλετε να περάσει γρήγορα ο χρόνος.Το διάστημα αυτό μπορεί...

Εικοσιένα πράγματα για τα οποία είχε δίκιο η μαμά μου

10-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Η εξομολόγηση μιας έφηβης και η παραδοχή ότι η μαμά της είχε δίκιο! Συγχαρητήρια μαμά, τελικά το παραδέχομαι! Σε όλη την παιδική σου ηλικία αλλά και την εφηβεία, όλοι σου λένε να ακούς τη μαμά...

Ψεύδισμα παιδιού: Γιατί συμβαίνει και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

10-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Το ψεύδισμα είναι ένα ελάττωμα της ομιλίας σε παιδιά που έχουν μόλις αρχίσει να μιλούν.Πρώτα απ΄όλα συμβαίνει επειδή το παιδί απλούστατα, δεν έχει μάθει καλά όλους τους ήχους που απαιτούνται αντικαθιστώντας τους...

Είναι υπέροχο να μεγαλώνεις γιο και 20 λόγοι το αποδεικνύουν!

09-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Πάντα ονειρευόσουν να αποκτήσεις γιο; Ή μήπως ονειρευόσουν ένα κοριτσάκι, που θα το ντύνεις στα ροζ και θα του φοράς κορδέλες αλλά τελικά, απέκτησες γιο;Σε κάθε περίπτωση, ξέρεις από πρώτο χέρι...

Τα οφέλη του θηλασμού για τη μαμά και το μωρό!

02-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Το μητρικό γάλα από μόνο του, αποτελεί τη βέλτιστη διατροφή για τα μωρά, καθώς έχει τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, ενώ παράλληλα είναι εύπεπτο και εύκολα διαθέσιμο. Ενώ μερικές γυναίκες δεν...

Φθινοπωρινές Ιώσεις: Τρόποι Προφύλαξης των παιδιών

05-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Με την έναρξη του φθινοπώρου και της σχολικής περιόδου, το πιο συνηθισμένο θέμα μεταξύ των γονέων είναι οι παιδικές ιώσεις, η συχνότητά τους και τι μπορούν να κάνουν για να...

Εφτά τρόποι για να έχετε μία ευχάριστη φθινοπωρινή εγκυμοσύνη

05-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Φθινόπωρο. Τα φύλλα πέφτουν... Οι πρώτες βροχές μάς έχουν επισκεφτεί.... Η ζακέτα και οι πρώτες φόρμες βγαίνουν από το συρτάρι. Για κάποιους το φθινόπωρο φέρνει μαζί του και μία δόση κατάθλιψης.Για...

Mήπως μιλάτε υπερβολικά απλά στο μικρό παιδί σας;

04-10-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

'Οσο μεγαλώνει το παιδί σας, η ομιλία θα παίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία σας μαζί του.Κατά συνέπεια, η ομιλία γίνεται όλο και πιο σημαντική για να το βοηθάτε να μαθαίνει. Το παιδί...

Ο δεκάλογος της ισορροπημένης μαμάς!

28-09-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Είναι τα νεύρα σας τεντωμένα; Μήπως ο ελεύθερος χρόνος σας τείνει να εξαφανιστεί; Μαμάδες, ιδού δέκα συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν στις δύσκολες στιγμές!   1.  Η διάθεση σας εξαρτάται από εσάς και μόνο! Γκρινιάζει, φωνάζει, έχει...

Μητέρα δύο αυτιστικών παιδιών διηγείται την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο

29-09-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Kάθε ιστορία έχει τους δικούς της πρωταγωνιστές. Ανθρώπους αληθινούς, ανθρώπους καθημερινούς. Μητέρες και παιδιά που κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Αυτές οι ιστορίες είναι που μας εμπνέουν. Μια τέτοια είναι και η...

Πρέπει να παρεμβαίνουμε όταν τα αδέρφια τσακώνονται;

26-09-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Είναι καθόλα φυσιολογικό δύο παιδιά να τσακώνονται μεταξύ τους καθώς ένα παιδί είναι αρκετά ανώριμο και κτητικό για να κατανοήσει τι θα πει να υποχωρείς ή να είσαι ευγενικός ή...

Σημαντικές αξίες που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας, από μικρή ηλικία!

25-09-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

«Αν κάποιος δεν έχει σπαρθεί και καλλιεργηθεί από την ηλικία των 5 χρόνων, μην περιμένεις να γίνει στα 50 του», λέει μία παλιά ινδική ρήση.Και είναι η καλύτερη περιγραφή για...

Ύπνος παιδιών: Πώς επηρεάζεται από τα προβλήματα ύπνου των γονιών

19-09-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Τα παιδιά των μητέρων που υποφέρουν από αϋπνία πηγαίνουν για ύπνο αργότερα, κοιμούνται λιγότερες ώρες συνολικά και έχουν λιγότερο χρόνο βαθέως ύπνου, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.Κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει για τους πατέρες...

Όταν το παιδί πεινάει συνέχεια: Πώς να το βοηθήσετε να ελέγξει το βάρος του

20-09-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Για τον επιτυχή έλεγχο του βάρους των παιδιών είναι σημαντική η εκπαίδευση όλης της οικογένειας, καθώς και όσων ασχολούνται με τη διατροφή του παιδιού.Οι γονείς ως υπεύθυνοι για τη διατροφή του παιδιού και την...

Τοκετός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

20-09-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Οι πιο πολλοί τοκετοί είναι φυσιολογικοί και πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς παρεμβάσεις ή τεχνητή επιτάχυνση χωρίς ακινητοποίηση της εγκύου στο κρεβάτι.Ο τοκετός είναι κυρίως εγκεφαλική λειτουργία και χρειάζεται απαραίτητα η απρόσκοπτη ψυχική...

Πώς κατανέμεται το βάρος στην εγκυμοσύνη;

18-09-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες.Το ιδανικό θα ήταν να αρχίσετε την εγκυμοσύνη με ένα φυσιολογικό βάρος και να πάρετε λίγα κιλά ώστε να διατηρήσετε την υγεία...

Είκοσι καλοί τρόποι που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά, από νωρίς

15-09-2017First Time Mommy Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Πόσες φορές έχετε βγει έξω με το παιδί και μια συμπεριφορά του, μία ατάκα του ή κάποια αντίδρασή του σας φέρνει σε αμήχανη θέση; Και νιώθετε άσχημα για την αγένεια...

Οι 3 χρυσοί κανόνες που θα βοηθήσουν το παιδί να βρει το χόμπι του

06-07-2017First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Πολλές φορές θα έχετε ακούσει ότι τα απωθημένα των γονιών βγαίνουν στα παιδιά τους. Κι όντως σε πολλές περιπτώσεις ισχύει και φυσικά συμβαίνει ασυναίσθητα.

4 ερωτήσεις που θα σας φέρουν πιο κοντά στο παιδί

06-07-2017First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Δεν υπάρχει μαμά που να μην είναι πολυάσχολη, ενώ αρκετά πολυάσχολα έχουμε φροντίσει να είναι και τα παιδιά μας.

15 τρόποι που οι μαμάδες λένε «σ' αγαπώ»

06-07-2017First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Οι μαμάδες αγαπούν ακούραστα. Αγαπούν συνεχώς. Αγαπούν όπως αναπνέουν.

4 tips για να κοιμηθούν εύκολα τα μικρά στις διακοπές

06-07-2017First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Είναι πολύ λογικό, αλλάζοντας συνήθειες και περιβάλλον για πρώτη φορά, το μικρό σας να έχει αντιδράσεις τις οποίες δεν έχετε συνηθίσει.

Οι 10 εντολές του καλού γονιού

06-07-2017First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Ο τέλειος γονιός δε γεννήθηκε ακόμη κι ούτε αναμένεται να γεννηθεί στον αιώνα τον άπαντα.

5 πράγματα που συμβαίνουν όταν αποκτήσετε 2ο παιδί και δε σας λέει κανείς

06-07-2017First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Η εμπειρία του πρώτου παιδιού είναι μοναδική. Έχεις πρωτόγνωρα συναισθήματα, ξεπερνάς τα όριά σου και γνωρίζεις πτυχές του εαυτού σου που δεν ήξερες καν ότι υπήρχαν. Τι γίνεται όμως με...

Το πρώτο μπάνιο του μωρού στη θάλασσα: Τι πρέπει να προσέξετε

06-07-2017First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Το καλοκαίρι έφτασε και η πρώτη οικογενειακή εξόρμηση στη θάλασσα είναι «στα σκαριά».

Τι πρέπει να προσέχουμε στην εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

06-07-2017First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Πολύτιμες συμβουλές προκειμένου το καλοκαίρι να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, με λιγότερη δυσφορία, εφίδρωση, ζαλάδες και πρήξιμο στα άκρα.

7+1 λόγοι για να πάει το παιδί κατασκήνωση

06-07-2017First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Τι μπορεί να προσφέρει η εμπειρία αυτή στο παιδί;

Παιδικές ζωγραφιές: Τι μαθαίνουμε για την προσωπικότητα & τα συναισθήματα;

06-07-2017First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Οι παιδικές ζωγραφιές και τα σκίτσα των παιδιών μιλάνε τις περισσότερες φορές μόνα τους και είναι ένας από τους χαρακτηριστικότερους τρόπους συναισθηματικής αξιολόγησης τους.

Εγκυμοσύνη: Όλες οι αλλαγές ανά τρίμηνο και συχνές ερωτήσεις

19-01-2016First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Οι αλλαγές, σωματικές και συναισθηματικές, είναι συγκλονιστικές και ραγδαίες, καθώς μέσα στο σώμα δημιουργείται και αναπτύσσεται μια καινούρια ζωή.

Μητέρες στρατιωτικοί θηλάζουν τα μωρά τους

20-11-2015First Time Mommy Β. Μπουτάτη - avatar Β. Μπουτάτη

  Μία ομάδα γυναικών στρατιωτικών έγινε viral χάρη σε μία φωτογραφία στην οποία φαίνονται να θηλάζουν όλες μαζί τα μωρά τους, φορώντας περήφανα τις στολές τους.

25 μαθήματα κομψότητας από μια μαμά για την κόρη της

16-11-2015First Time Mommy Ε. Ταταράκη - avatar Ε. Ταταράκη

Η Coco Chanel έλεγε: «Ένα κορίτσι πρέπει να είναι δύο πράγματα: κομψό και υπέροχο». Η συγγραφέας Kay West στο βιβλίο της 50 Things Every Young Lady should know, μας λέει...

Γιατί τα παιδιά πρέπει να περνούν αρκετό χρόνο έξω;

08-07-2016First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Είναι καλοκαίρι και όλα τα παιδιά – όπως κι οι εσείς άλλωστε- ξεμυαλίζονται και θέλουν να είναι συνέχεια έξω.

Οι συνέπειες της υπερπροστασίας στα παιδιά

12-02-2016First Time Mommy Β. Μπουτάτη - avatar Β. Μπουτάτη

Αποφάσισα να γράψω για τις συνέπειες της υπερπροστασίας, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήμουνα στο πάρκο όπου δυο μητέρες μεγάλων παιδιών, περίπου 6-7 χρονών, κάνανε τα παιδιά τους κούνια στις μωρουδιακές...

6 λόγοι που το παιδί θαυμάζει τη μαμά του

20-05-2016First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Το παιδί δεν αγαπάει μόνο, αλλά θαυμάζει τη γυναίκα που το έφερε στον κόσμο για μια σειρά από λόγους.

Τα οφέλη των παιδιών που παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις

26-04-2016First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Το θέατρο έχει τη δύναμη να συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια ενός παιδιού και να το κάνει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν και άλλες μορφές έκφρασης.

Ποιες συμπεριφορές αντιγράφουν τα παιδιά κυρίως από τους μπαμπάδες τους;

12-05-2016First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Αν υπάρχει ένα πράγμα που σου μαθαίνει η πατρότητα είναι ότι το να είσαι μπαμπάς σημαίνει πως βρίσκεσαι σε συνεχή παρακολούθηση. Τα παιδιά ακούν τα πάντα, παρακολουθούν τα πάντα, ξέρουν...

5 πράγματα που κατά βάθος παραδέχονται όλες οι μαμάδες

01-06-2016First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Το να είσαι μαμά σίγουρα δεν είναι εύκολο πράγμα αλλά είναι στη φύση της γυναίκας. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλες τα καταφέρνουν.

5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον ανταγωνισμό μεταξύ των παιδιών

23-06-2016First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Καθημερινά οι γονείς μπορούν να κάνουν μικρά πράγματα που συμβάλλουν στη μείωση του ανταγωνισμού.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του

15-06-2016First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Κάποια παιδιά έχουν τον ύπνο στο τσεπάκι τους ενώ κάποια άλλα αρνούνται πεισματικά να κοιμηθούν, ακόμα και μετά από μια κουραστική μέρα με ατελείωτο τρέξιμο και παιχνίδι.

Tυχερός όποιος δουλεύει με παιδιά

23-02-2016First Time Mommy Β. Μπουτάτη - avatar Β. Μπουτάτη

Δυο μάτια καθρέφτες, ένα γέλιο φυσικό, από τα λίγα που μπορείς να συναντήσεις και μια αθωότητα που δεν αποσκοπεί πουθενά. Κι αν με το πρώτο άκουσμα φαντάζουν απίθανα, ας φέρουμε...

Πώς να κάνετε το παιδί να τρώει τα πάντα

18-12-2015First Time Mommy Β. Μπουτάτη - avatar Β. Μπουτάτη

Με το που διαβάσατε τον τίτλο, σίγουρα σας ήρθαν στο μυαλό αναμνήσεις από την παιδική σας ηλικία, όταν αρνούσαστε πεισματικά να φάτε ψάρι, όσπρια και λαχανικά, ή όταν απλά τα...

7 τρόποι να κάνετε τα παιδιά να ακούσουν χωρίς να φωνάξετε

20-12-2015First Time Mommy Β. Μπουτάτη - avatar Β. Μπουτάτη

Η Έιμι ΜακΚρίντι, ειδικός σε θέματα ανατροφής γονιών και συγγραφέας του βιβλίου If I have to Tell You One More Time… The Revolutionary Program That Gets Your Kids to Listen...

5 πράγματα που κάνουν τα παιδιά που ΔΕΝ αρρωσταίνουν

21-05-2016First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Τί κάνουν τα παιδιά που δεν ταλαιπωρούνται από ιώσεις;

4 κακές συμπεριφορές των παιδιών που αγνοούμε (ενώ θα έπρεπε να απαγορεύουμε)

29-07-2016First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

Όλοι οι γονείς ανησυχούν όταν παρατηρούν στο παιδί τους αυξημένη επιθετικότητα ή συστηματική αγένεια.

Έτσι είναι οι μαμάδες: Ακομπλεξάριστες, όμορφες και μοναδικές!

25-11-2015First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

  Φιλοδοξώντας να δημιουργήσει μία νέα οπτική για τις γυναίκες, η φωτογράφος Jade Beall παρουσιάζει την καμπάνια «You are Beautiful» («Είσαι όμορφη») στην οποία πραγματικές γυναίκες από όλο τον κόσμο...

Άλλο να έχεις παιδί κι άλλο να είσαι μάνα…

16-11-2015First Time Mommy Woman In Love - avatar Woman In Love

 Κάθε καυγάς μας τελείωνει με την κλασσική ατάκα «σου εύχομαι να γίνεις μάνα για να με καταλάβεις». Να καταλάβω τι, όμως; Ποτέ δε μου το εξήγησε. Τι είναι αυτό που θα...