Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018

Η Καλύτερη Ευκαιρία Είναι…Τώρα!

Μελετώντας ακόμα μια φορά τα φαινόμενα που εξελίσσονται και τα «σημεία των καιρών» βλέπω ξανά και ξανά πως η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η οικονομική κρίση και η αναθεώρηση αξιών μεταβάλουν συνεχώς το τοπίο γύρω μας, ο μέσος όρος ηλικίας του ανθρώπου όλο και ανεβαίνει, οι μεγαλύτεροι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους millennials, το φαινόμενο των διαζυγίων-ειδικά σε ώριμες ηλικίες-εμφανίζεται όλο και περισσότερο, και άλλα πολλά! 

 Μελετώντας ακόμα μια φορά τα φαινόμενα που εξελίσσονται και τα «σημεία των καιρών» βλέπω ξανά και ξανά πως η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η οικονομική κρίση και η αναθεώρηση αξιών μεταβάλουν συνεχώς το τοπίο γύρω μας, ο μέσος όρος ηλικίας του ανθρώπου όλο και ανεβαίνει, οι μεγαλύτεροι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους millennials, το φαινόμενο των διαζυγίων-ειδικά σε ώριμες ηλικίες-εμφανίζεται όλο και περισσότερο, και άλλα πολλά!  Σ’ αυτή την καινούργια κοινωνία λοιπόν, όπου οι γυναίκες μετά τα 45-50 τους από πολλούς κατά κύριο λόγο θεωρούνται «ξοφλημένες», όπου οι άντρες μετά τα 45-50 τους αν βρεθούν χωρίς απασχόληση αισθάνονται αποτυχημένοι , όπου οι νεότεροι βρίσκονται ακινητοποιημένοι ακούγοντας πώς «τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», ένοιωσα την ανάγκη να γράψω «δυο λόγια διαφορετικά», σε συνδυασμό με τις γνώσεις από τις καινούργιες μου σπουδές  και τις διαπιστώσεις από την 30ετή μελέτη της ελληνικής κοινωνίας μέσα από την καριέρα μου στην έρευνα αγοράς. 

 Ως άνθρωποι, λειτουργούμε μέσα από τρεις φορείς:  νους, σώμα, ψυχή.  Και οι τρεις φορείς μας είναι αλληλένδετοι και λειτουργούν σε δυναμική αλληλεπίδραση, διαμορφώνοντας αυτό που είμαστε, κάθε στιγμή της ζωής μας.  Σε μεγάλο βαθμό και για πολλά χρόνια της ζωής μας μπορεί να πιστεύουμε πως ότι μας συμβαίνει είναι τυχαίο, και δεν εξαρτάται από εμάς, κι ακόμα πώς γύρω μας υπάρχουν συνθήκες και καταστάσεις στις οποίες είμαστε «υποχρεωμένοι έως και υπόδουλοι»!  Όμως έρχονται σήμερα οι επιστήμες πλέον να αποδεικνύουν καθημερινά πως εμείς αποφασίζουμε ποια θα είναι η ζωή μας, κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, μπροστά σε κάθε επιλογή που έχουμε, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε.  

 Όσο περισσότερο καλλιεργούμε την αυτογνωσία μας και διευρύνουμε την συνειδητότητά μας, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε ότι κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, εμείς οι ίδιοι έχουμε την επιλογή για το τι θα κάνουμε, για το ποιο θα είναι το επόμενό μας βήμα, είτε σε μια πρωτοβουλία που θα πάρουμε, είτε στο πώς θα αντιδράσουμε σ’ αυτά που μας φέρνει η ζωή.  Ακριβώς αυτή είναι η ευκαιρία μας, η επιλογή και η δύναμή μας! 

Σας προτείνω να το σκεφτείτε, παίρνοντας λίγο χρόνο μόνοι με τον εαυτό σας, σε μια ήσυχη στιγμή: συνειδητοποιείστε πως κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, ανοίγεται για τον καθένα από μας μια ευκαιρία:  μια ευκαιρία που μπορεί να βρίσκεται είτε σε κάτι που μας ευχαριστεί ή μας χαρίζεται,  είτε σε κάτι που μας εμποδίζει ή μας δυσκολεύει, ή ακόμα και σε ένα μεγάλο κακό νέο, όπως μια απόλυση, μια απώλεια, ένας χωρισμός. 

  Ναι, καλά ακούσατε, υπάρχει ευκαιρία και στα δυσάρεστα, ειδικά σε αυτά!  Υπάρχει γιατί μας καλεί να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση στο «τώρα», και το «τώρα» είναι η μοναδική μας ευκαιρία για συνειδητή δράση.  Βλέπετε οι περισσότεροι άνθρωποι περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας εστιάζοντας είτε στο παρελθόν γεμίζοντας ενοχές για τα λάθη που έχουμε κάνει, είτε εστιάζοντας στο μέλλον όπου μας κυριεύει ο φόβος του αγνώστου.  Όμως έτσι χάνουμε τη ζωή μας στο «τώρα» και την αναβάλλουμε χωρίς να υπολογίζουμε πως αυτό το λεπτό, αυτή η στιγμή είναι η ευκαιρία μας που δεν θα ξαναρθεί!

 Ακόμη, πολλοί από εμάς τείνουμε να αναβάλλουμε την χαρά και την ευτυχία μας για «όταν θα…» (σ’ αυτό μπορείτε να συμπληρώσετε ότι θέλετε για παράδειγμα «όταν θα έχω πετάξει 10 κιλά», «όταν θα έχω πάρει το πτυχίο μου», «όταν θα έχω ολοκληρώσει με το δάνειο του σπιτιού», «όταν θα έχουν παντρευτεί τα παιδιά μου» και πολλά άλλα).  Και μέχρι να ολοκληρωθούν όλα αυτά, ξέρετε τι κάνουμε;  Πάλι χάνουμε την ζωή μας στο «τώρα», αναβάλλοντας την ευτυχία και την χαρά μας για αργότερα, και ταυτόχρονα προγραμματίζουμε τον εγκέφαλό μας σε κατάσταση «μη ευτυχίας» στο τώρα.  

Ας πάρουμε λοιπόν την προσοχή μας από το παρελθόν και το μέλλον, και χωρίς ενοχές και προϋποθέσεις, ας εστιαστούμε στην κάθε μέρα, στην σημερινή μέρα, στο ΤΩΡΑ, κάνοντας ΣΗΜΕΡΑ κάτι για να καλυτερεύσουμε τον εαυτό και την ζωή μας.  Ειδικά για τις γυναίκες 45-50+ που μπορεί να διστάζουν, ή να μην τολμούν επηρεασμένες από παλιές πεποιθήσεις που ακόμα ισχύουν στην εν πολλοίς ανδροκρατούμενη Ελληνική κοινωνία:  κορίτσια, η Καλύτερη Ευκαιρία είναι…Τώρα!

Ξένια Κούρτογλου |  Founder & Managing Partner, Focus Bari
13124940 10154200211729292 364093361346464490 n


Χρήσιμες Συμβουλές …….για Χριστούγεννα με Ασφάλεια !

 

Η ωραιότερη εποχή του χρόνου έφτασε για όλον τον κόσμο .Υπάρχει τίποτε πιο ανακουφιστικό από το να περάσουμε τις ημέρες των γιορτών έτσι όπως τις έχουμε οργανώσει  με τους ανθρώπους που αγαπάμε ? Μα φυσικά και υπάρχει. Χριστούγεννα τυλιγμένα με Ασφάλεια ! ! !

 •  Έτσι λοιπόν σας παραθέτουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για εσάς ,το σπίτι σας αλλά και το αυτοκίνητό σας  οι οποίες θα θωρακίσουν  την ασφάλεια σας επομένως και το χαρούμενο κλίμα  κατά την περίοδο των Γιορτών .

  Αναφορικά λοιπόν όσο αφορά την ασφάλεια του σπιτιού σας :

  • Πριν φύγετε βεβαιωθείτε πως οι πόρτες και τα παράθυρά σας είναι καλά ασφαλισμένα
  • Το σπίτι και το διαμέρισμά σας ενόψει απουσίας σας να μην δείχνει ερμητικά κλειστό και να αφήσετε ανοιχτά φώτα ασφάλειας πάντα
  • Εάν έχετε πράγματα ογκώδη στον κήπο μεριμνήστε για την φύλαξη τους εντός του σπιτιού καθώς αποτελούν βοήθεια για επίδοξους εγκληματίες
  • Ενεργοποιήστε σύστημα αυτόματου φωτισμού εξωτερικού χώρου και ενημερώστε δικά σας άτομα και μόνο ,για την απουσία σας ενώ ζητήστε τους να επιβλέπουν συχνά το σπίτι κατά την απουσία σας
  • Αποφύγετε ενόψει γιορτών την οποιαδήποτε κοινοποίηση τοποθεσίας σας στα social media όπως facebook ή twitter.Το μόνο που καταφέρνετε με αυτόν τον τρόπο είναι να ανακοινώνετε σε όλον τον κόσμο την απούσα παρουσία σας
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με όσους σας χτυπούν το κουδούνι για κάλαντα. Πριν ανοίξετε βεβαιωθείτε πως είναι όντως παιδιά να σας ευχηθούν .

  Αναφορικά λοιπόν όσο αφορά την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας :

  • Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μετακίνηση βεβαιωθείτε και ελέγξετε την λειτουργικότητα των συστημάτων του αμαξιού σας ( ρεζερβουαρ ,λάδια ,μπαταρία ,κατάσταση ελαστικών ,κατάσταση υαλοκαθαριστήρων )
  • Φροντίστε να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Αποφύγετε μετακινήσεις με έντονα καιρικά φαινόμενα ακόμη και εάν είναι στο πλάνο των διακοπών σας ή υποχρεώσεων σας. Η ασφάλεια σας προηγείται
  • Φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών , αντιολισθητικές αλυσίδες, νερό και σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς .Η σοκολάτα βοηθάει στην αφύπνιση του οργανισμού εάν νοιώθετε κουρασμένοι από την οδήγηση ενώ οι ξηροί καρποί σε περίπτωση εκτάκτου περιστατικού, δίνουν ενέργεια και ανεβάζουν την θερμοκρασία του ανθρώπου σε περίπτωση που αποκλεισθείτε κάπου.
  • Σε περίπτωση βλάβης φροντίστε να έχετε προμηθευτεί Τρίγωνο ,φακό και ανακλαστικό γιλέκο και να τα έχετε μαζί σας ειδικά σε μακρινά ταξίδια ενώ εάν αποκλεισθείτε κάπου παραμείνετε στο αυτοκίνητο σας και φροντίστε να ανάβετε την μηχανή 10 λεπτά ανά ώρα.
  • Τέλος ,μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας σε κάθε μετακίνηση σας τα νομιμοποιητικά έγγραφα όπως το δίπλωμα την άδεια και το Ασφαλιστήριο σας ώστε να είστε νομότυποι σε έναν τυπικό έλεγχο και να ξεμπερδεύετε κατευθείαν. Επιπρόσθετα βεβαιωθείτε ότι στην ασφαλιστική σας κάλυψη έχετε συμπεριλάβει την υπηρεσία της οδικής βοήθειας για την περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα δυσλειτουργίας του οχήματος σας.

  Αναφορικά λοιπόν όσο αφορά την ασφάλεια του εαυτού σας :

  • Στην περίπτωση που φάτε ή πιείτε υπερβολικά ενόψει ημερών καλό θα ήταν να αποφύγετε την οδήγηση. Εάν πρέπει να μεταφερθείτε κάπου οπωσδήποτε καλέστε ταξί.
  • Εάν είστε κάπου έξω και διασκεδάζετε προσέξτε πάρα πολύ τα προσωπικά είδη σας (κινητό ,τσάντες ) μην τα αφήνετε εκτεθειμένα πάνω σε τραπεζάκια ή καρέκλες.
  • Εάν νιώσετε υπνηλία ενώ επιστρέφετε από βραδινή διασκέδαση και οδηγείτε ,παρκάρετε το αμάξι σε ασφαλές σημείο του δρόμου και κοιμηθείτε για 10 λεπτά ή φάτε ένα κομμάτι σοκολάτα. Η σοκολάτα επειδή περιέχει καφεϊνη η οποία προκαλεί υπερδιέγερση στον οργανισμό και εμποδίζει από συμπτώματα νύστας και ύπνου.
  • Χρήση κινητού τηλεφώνου. Είναι γνωστό πως την περίοδο των γιορτών η χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι περισσότερο αυξημένη από τις άλλες περιόδους τόσο με αποστολή μηνυμάτων όσο και με τηλεφωνικές κλήσεις. Κατά την διάρκεια οδήγησης μην απαντάτε τόσο σε ευχετήρια μηνύματα όσο και σε κλήσεις . Σε περίπτωση επείγον τηλεφωνήματος σταματήστε το όχημα σε ασφαλές σημείο του δρόμου κάντε την κλήση σας και μετά ολοκληρώστε την διαδρομή σας.
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες των γιορτών με τις συναλλαγές σας σε ATM (μηχανήματα ανάληψης χρημάτων ) και να φροντίζετε να συνοδεύεστε πάντα από κάποιον μέχρι να πραγματοποιήσετε την συναλλαγή
  • Ωστόσο σε μεγάλα πολυκαταστήματα για αγορές να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν στέκεστε στο Ταμείο προσέχοντας ιδιαίτερα τα προσωπικά σας είδη
  • Επίσης να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον χώρο που σταθμεύετε το όχημα σας . Μην παρκάρετε σε αλάνες ή σε στενά της πόλης που είναι χαμηλός ο φωτισμός. Να αφήνετε το όχημα σας σε κάποιο οργανωμένο Parking έτσι είναι πιο ασφαλές και αυτό και εσείς
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες των γιορτών όσο αφορά το ποσό χρημάτων που έχετε επάνω σας. Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε μόνο κάρτες πιστωτικές ή χρεωστικές που εάν κλαπούν μπορείτε να τις ακυρώσετε. Να είστε επίσης προσεκτικοί με το πορτοφόλι σας και γενικότερα (οι κυρίες) με τις τσάντες σας ,απομακρύνεται οτιδήποτε αξίας .
  • Επίσης φροντίστε όταν κάνετε τις Χριστουγεννιάτικες αγορές σας να συνοδεύεστε από κάποιον διότι είναι σύνηθες φαινόμενο οι κλοπές χριστουγεννιάτικων αγορών .

   Ευχές για Καλές Γιορτές  κ Καλά Χριστούγεννα

   Να κρατάτε ασφαλής τους εαυτούς σας.!

   Παπαδοπούλου Νάντια

   22688632 10212225744493781 405664485203159932 n

    Ειδικός Ασφαλιστικός Σύμβουλος & Εκπαιδεύτρια Στρατολόγησης Συμβούλων

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

Η οσφυαλγία είναι ο πόνος της μέσης. Ο όρος δεν μας λέει τίποτα για τα γεννεσιουργά αίτια που προκαλούν το αίσθημα του πόνου, ή για τα συμπτώματα που ενδεχομένως να συνυπάρχουν (μούδιασμα, μυική ατροφία, δυσκαμψία).

Είναι η δεύτερη συχνότερη πάθηση του ανθρώπου μετά τα κοινό κρυολόγημα Το 80% των ανθρώπων θα βιώσουν έστω και μια φορά στη ζωή τους πόνο στην μέση.

Ποιά όμως μπορεί να είναι τα άιτια για την εμφάνιση μιας οσφυαλγίας; Πρωτίστως θα πρέπει να δούμε κάποια ανατομικά χαρακτηριστικά της οσφυικής μόιρας της σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) ώστε να γίνουν περισσότερο κατανοητά τα μηχανικά αίτια που δημιουργούν την οσφυαλγία, αλλά και να γίνει πιο ξεκάθαρο γιατί τόσο υψηλό το ποσοστό εμφάνισης της.

Η ΟΜΣΣ αποτελείται από πέντε σπονδύλους. Μεταξύ αυτών των σπονδύλων υπάρχουν ινοχόνδρινοι δίσκοι, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, που δρουν ως μαξιλάρια, αποτρέποντας την μεταξύ τους τριβή, και κλέινουν απο την πρόσθια πλευρά τον νωτιαίο σωλήνα. Αποτελούνται απο έναν πηκτοειδή πυρήνα και έναν ινώδη δακτύλιο που περικλείει τον πυρήνα και δεν τον αφήνει να μετακινηθεί. Σε περίπτωση διάτρισης του δακτυλίου ο πηκτοειδής σωλήνας τείνει να μετακινηθείκαι να ασκήσει πίεση επι του νωτιαίου μυελού, ή των νωτιαίων ριζών. Αναλόγως με το αν η διάρρηξη είναι μερική και ασκείται μόνο ένα εντύπωμα, ονομάζεται πρόπτωση του δίσκου, ή αν βγει- χυθεί υλικό προς τα έξω, ονομάζεται κήλη.

Τα νωτιαία νεύρα τα οποία προέρχονται από το νωτιαίο μυελό διέρχονται δεξιά και αριστερά διαμέσου των τρημάτων των σπονδύλων, νευρώνοντας τους μυς με κινητικές και αισθητικές ίνες. Πρόβλημα του ισχιακού νεύρου, ονομάζεται ισχυαλγία, και έχει επι το πλέιστον αίτιο ένα πρόβλημα της ΟΜΣΣ.

Η σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης παρέχεται από τους συνδέσμους και τους μυς, της ίδιας της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης, της πλάτης, και της κοιλιάς. Ιδιαίτερης αναφοράς είναι ο οπίσθιος επιμήκης σύνδεσμος (posteriorlogintutinalligament) που βρίσκεται εντός του σπονδυλικού σωλήνα απο τον άτλαντα έως και το ιερό οστό, και βοηθάει στην αποφυγή της πρόπτωσης του  μεσοσπονδυλίου δίσκου προς τα πίσω.

Μια φυσιολογική λόρδωση (δηλάδή μια κύρτωση με το κοίλο προς την πίσω πλευρά) ακολουθείται απο μια κύφωση της θωρακικής και λόρδωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αυτές οι φυσιολογικές κυρτώσεις δίνουν στην σπονδυλική στήλη μια μεγαλύτερη αντοχή στηις καταπονήσεις και βοηθούν, οι δυνάμεις που ασκούνται απο το βάδισμα ή το σήκωμα βάρους να διαχέονται προς τα παρακείμενα τμήματα και έτσι να αποφορτίζεται  η κάθε περιοχή. 

Κάθε σπόνδυλος διαθέτει και 4 αρθρικές επιφάνειες, άρα δημιουργούνται 4 αρθρώσεις, δύο με τους υπερκέιμενους και δύο με τους υποκείμενους σπονδύλους. Αυτές οι μικρές αρθρώσεις οι οποίες προσφέρουν κίνηση και σταθερότητα στη σπονδυλική στήλη, ονομάζονται ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις. Οπως κάθε άρθρωση, έχουν και αυτές αρθρικό υμένα και χόνδρο και μπορεί να προσβληθούν απο αρθρίτιδα.

Υπάρχουν, δυστυχώς για μας, 3 εξελικτικά κατάλοιπα απο την οριζόντια στην κάθετη στάση του ανθρώπινου είδους, που μάλλον και σε αυτά οφείλεται η υψηλή συχνότητα εμφάνισης της οσφυαλγίας. Ο ινώδης δακτύλιος στην οπίσθια πλευρά του είναι λιγότερο ενισχυμένος απ’ότι στην πρόσθια. Κατάλληλο για να αντέχει πιέσεις στην οριζόντια θέση (ως τετράποδο) μα όχι ενισχυμένο για την όρθια στάση. Η ίδια η πλέξη του, όσο πάει προς τις οπίσθιες μοίρες γίνεται πιο οριζόντια (180º), επομένως περισσότερο επιρρεπείς στη ρήξη του όταν ασκηθούν φορτία ιδίως όταν η κίνηση του κορμού περιέχει στροφή. Και ο οπίσθιος επιμήκης σύνδεσμος, όσο κατεβαίνει προς το ιερό οστό γίνεται πιο ισχνός, στο ύψος του Ο5 μόλις που διακρίνεται, χάνοντας έτσι η ΟΜΣΣ μια ακόμα παθητική στήριξη.

Οι αιτίες της οσφυαλγίας είναι ποικίλες. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, καμία αξιοσημείωτη ή σοβαρή αιτία δεν αναγνωρίζεται.Γενικά μιλώντας, το 80% των περιπτώσεων οσφυαλγίας πρόκειται για μη ειδικό πόνο. Συχνά υπάρχουν γενετικές, βιοχημικές, εμβιομηχανικές αλλά και ψυχο-κοινωνικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που καθιστά ορισμένους πιο ευπαθείς σε προβλήματα με τη μέση τους.

Στις ειδικού πόνου οσφυαλγίες ανήκουν όλες όσες έχουν, κυρίως, απεικονιστική επιβεβαίωση (αν και πολλές φορές συνυπάρχουν οι ειδικοί με τους μη ειδικούς πόνους). Εδώ λοιπόν έχουμε μηχανικά, φλεγμονώδη και νεοπλασματικά αίτια.

Νίκος Γιγουρτσής

Οστεοπαθητικός – Φυσικοθεραπευτής

Ταλαιπωρημένα μαλλιά; Υπάρχουν λύσεις!

Η γυναίκα πλέον για να βγει έξω από το σπίτι, είτε για μια βόλτα, είτε για τη δουλειά της θέλει να είναι περιποιημένη! Να έχει όμορφα κ στιλάτα μαλλιά. Για να το πετύχει αυτό όμως χρειάζεται σεσουάρ και καμιά φορά πρέσα ή ψαλίδι αλλά ίσως και τοστιέρα, προϊόντα σταιλινγκ, mouse lack κτλ. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις τεχνικές εργασίας, που οι περισσότερες γυναίκες κάνουν πια....έχουν κάνει την τρίχα θαμπή και αφυδατωμένη και φυσικά καμία δεν θέλει να συμβαίνει αυτό. Για να τα επαναφέρουμε λοιπόν στα φυσιολογικά τους επίπεδα έχουμε στη διάθεσή μας μια σειρά από διάφορες θεραπείες που μας υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα. Μπορούν να τα ενυδατώσουν και στο σπίτι τους με μια μάσκα αλλά μπορούν να απευθυνθούν στο κομμωτήριο τους για πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες. Όπως είναι οι αμπούλες, το bottox, το olaplex κ.α. που δρουν στα βαθύτερα στρώματα της τρίχας κ τη δείχνουν λαμπερή και γεμάτη ζωντάνια. Γι' αυτό λοιπόν κορίτσια πειραματιστείτε άφοβα με το look των μαλλιών σας λύσεις υπάρχουν!

Γράφει η Ζέτα Θεοδωράκη , κομμώτρια 

Η κριτική των άλλων: 3 βήματα για να την κάνετε πάντα ωφέλιμη!

Ως άνθρωποι, είμαστε κοινωνικά «όντα», άρα συνεχώς περιστοιχιζόμαστε από άλλους ανθρώπους, οικογένεια, συγγενείς, φίλους, γνωστούς, συναδέλφους, ερωτικούς συντρόφους, και τώρα πια με την μεγάλη ανάπτυξη των social media, και από διαδικτυακές σχέσεις/επαφές.

Έχοντας ο καθένας μας ένα τέτοιο κύκλο ανθρώπων, τον περίγυρό μας, είναι πολύ πιθανό να δεχόμαστε κριτική από άλλους ανθρώπους, είτε την έχουμε ζητήσει, είτε όχι. Την κριτική μπορούμε να την διακρίνουμε σε δύο είδη:

1. Κριτική που το περιεχόμενό της έχει υψηλή αξία, και που αν το ακούγαμε προσεκτικά, το λαμβάναμε υπ’ όψη και το χρησιμοποιούσαμε σαν καθοδήγηση για τις μελλοντικές μας αποφάσεις, θα μπορούσε να είναι θησαυρός! Εδώ, εκτός από την λέξη «κριτική» που κατά κύριο λόγο έχει αρνητική χροιά, θα εισάγω και την λέξη «ανατροφοδότηση» δίνοντας μια νέα βάση υποδοχής για τα λεγόμενα των άλλων, καθώς αυτό το είδος κριτικής που το περιεχόμενό της έχει υψηλή αξία, μας συμφέρει όχι μόνο να το εισπράττουμε, αλλά να φροντίζουμε να το ζητάμε συστηματικά και να το αξιοποιούμε ανάλογα.
2. Κριτική που το περιεχόμενό της έχει καταστροφική δράση, και που όταν το ακούμε και το εισπράττουμε, μας «ρίχνει», μας απογοητεύει, μας ακινητοποιεί. Είναι το νόημα που έχει φτάσει να αποδίδει η λέξη «κριτική» στις μέρες μας, με άλλα λόγια η «επίκριση», κάτι που όχι μόνο δεν αξίζει να ακούμε, αλλά είναι ουσιαστικής σημασίας για όλους μας να αποφεύγουμε και—εν πάσει περιπτώσει—να μην αφήνουμε να μας «διαπεράσει», ούτε και να μας επηρεάσει.

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ένα είδος από το άλλο; Πώς θα διακρίνουμε την διαφορά έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τα λεγόμενα των άλλων στην πρώτη περίπτωση και να αφήσουμε να φύγουν έξω από εμάς τα λεγόμενα των άλλων στην δεύτερη περίπτωση; Η απάντηση είναι απλή και έρχεται από την πρόθεση του ανθρώπου που μας δίνει την κριτική του. Για να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε αν η πρόθεση πίσω από την κριτική είναι για εμάς δημιουργική ή καταστροφική, χρειάζεται να αναρωτηθούμε αν ο άνθρωπος που μας ασκεί την κριτική:
- ‘Εχει ο/η ίδιος να «αποδείξει» στο ιστορικό του/της αυτό που σήμερα απαιτεί/αποδίδει σε μένα; Έχει στο ιστορικό του πραγματοποιημένη επιτυχία στον συγκεκριμένο τομέα; Έχει ο/η ίδιος/α καταφέρει αυτά που σήμερα περιμένει από μένα;
- Ποιά σχέση έχει μαζί μου; Στο παρελθόν έχει υπάρξει μαζί μου ειλικρινής, υποστηρικτικός, έχει αποδεδειγμένα δείξει την πίστη του σε μένα ή όχι;
- Έχει κάποια προσωπική εμπλοκή ή σχέση με το αποτέλεσμα των δικών μου αποφάσεων, κινήσεων, προσεγγίσεων τις οποίες κριτικάρει;

Οι απαντήσεις σας στις πιο πάνω ερωτήσεις θα ξεκαθαρίσουν απολύτως αν πρόκειται για κριτική του είδους 1-ανατροφοδότηση, ή κριτική του είδους 2-επίκριση, και μόλις κάνετε τον διαχωρισμό, η καταλληλότερη αντιμετώπιση ανά είδος είναι η εξής:
1. Κριτική Υψηλής Αξίας / Ανατροφοδότηση: Ευχαριστώ τον άνθρωπο που μου δίνει την πολύτιμη άποψή του, και εξετάζω με τη σειρά αν αυτά που μου λέει έχουν κάτι χρήσιμο για μένα, αν έχουν κάτι που μπορώ να εκμεταλλευτώ μέσα από την δική του/της οπτική, και προχωρώ να ενσωματώσω αυτή τη νέα γνώση στις δικές μου επιλογές, στο δικό μου πλάνο δράσης.
2. Καταστροφική κριτική/επίκριση: Το βασικό «κλειδί» είναι να μην πάρω αυτή την κριτική προσωπικά. Αυτά που μου λέει ο άλλος άνθρωπος στην προκειμένη περίπτωση πηγάζουν από δικές του ανασφάλειες και αμφιβολίες, από δικούς του φόβους και ανησυχίες. Πολύ πιθανά χρειάζεται εκείνος/η να καλύψει δικές του/της ανάγκες για προσοχή, για επιβεβαίωση, για αγάπη, για δύναμη, και στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο ανασφαλής από μένα, και απλά εκφράζει το δικό του πρόβλημα. Δεν έχω λοιπόν κανένα λόγο να πάρω την κριτική αυτή προσωπικά. Όμως, αν το κάνω και δεν μπορώ να «ξεκολλήσω» από κάτι που μου είπε κάποιος, ακόμα κι αν έχω φιλτράρει από τις πιο πάνω τρεις ερωτήσεις ότι πρόκειται για καταστροφική επίκριση, θα χρειαστεί να αναρωτηθώ προσωπικά με τον εαυτό μου αν εγώ έχω μέσα μου τις ίδιες αμφιβολίες για μένα, και αν ναι, να τις διαχειριστώ. 

Με βάση την πιο πάνω οπτική, η αντιμετώπιση της κριτικής των άλλων μπορεί πάντα να είναι για τον καθένα μας ωφέλιμη, και όλοι οι άνθρωποι γύρω μας αξίζουν της ευγνωμοσύνης μας.

Ξένια Κούρτογλου |  Founder & Managing Partner, Focus Bari
13124940 10154200211729292 364093361346464490 n

Μαγειρική & Διατροφή

Λαχταριστά μακαρόνια με κρεμώδη σάλτσα τόνου

18-01-2018Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Αν θέλετε να φτιάξετε μια απλή αλλά νόστιμη συνταγή, τότε σας έχουμε την καλύτερη επιλογή. Δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε.   Υλικά 400 γραμμάρια μακαρόνια 200 γραμμάρια τόνο σε νερό 2 σκελίδες σκόρδο 1/2 κρεμμύδι 50 ml...

Πεντανόστιμα μοσχαρίσια σουβλάκια με μέλι, πορτοκάλι και σουσάμι

18-01-2018Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Εάν έχετε βαρεθεί να τρώτε όλο τα ίδια και τα ίδια, η σημερνή συνταγή θα σας εκπλήξει ευχάριστα.   Υλικά 500 γραμμάρια μοσχαράκι γάλακτος  10 φρέσκα μανιτάρια 1/3 του φλ. μέλι 3κ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο Χυμό και...

Χοιρινές μπριζόλες με μέλι και μουστάρδα

17-01-2018Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Μία εύκολη συνταγή που θα απολαύσουν ιδιαίτερα οι μεγάλοι αλλά και οι μικροί του σπιτιού.   Υλικά για 4 άτομα  4 μπριζόλες χοιρινές 1 λεμόνι 3 κουταλιές μουστάρδα 1 σκελίδα σκόρδο ή 1 κουταλιά σκόνη σκόρδου 1...

Το πιο νόστιμο ριζότο με ούζο και φέτα

16-01-2018Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Τι θα λέγατε να φτιάξουμε ένα ριζότο με καταγωγή ελληνική; Το αποτέλεσμα είναι νοστιμότατο.   Υλικά 200 γρ. ρύζι 500 ml ζωμός λαχανικών 6 κ. σούπας ελαιόλαδο 3 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 2 κολοκυθάκια, τριμμένα 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες 1 μελιτζάνα...

Πεντανόστιμες μπουκίτσες κοτόπουλου με βούτυρο

15-01-2018Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Για ένα πολύ απλό μεσημεριανό γεύμα ετοιμάστε την παρακάτω συνταγή.    Υλικά  600 γραμμάρια κοτόπουλο 150 γραμμάρια βούτυρο 1 ματσάκι μέντα 1 λεμόνι Εκτέλεση  Ζεσταίνουμε το τηγάνι και προσθέτουμε το βούτυρο και το κοτόπουλο, που έχουμε κόψει σε κομμάτια...

Τα πιο εύκολα μπιφτέκια γαλοπούλας με βρώμη για όσους κάνουν δίαιτα

05-01-2018Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Για όσους κάνουν δίαιτα αλλά και για όσους θέλουν κάτι υγιεινό και ελαφρύ, προτείνουμε να φτιάξουν τη σημερινή συνταγή.   Υλικά 1κιλό κιμά γαλοπούλας 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 2 ντομάτες τριμμένες Ασπράδια από 2 αυγά 8κ.σούπας νιφάδες βρόμης 3κ.σούπας...

Λαχταριστό κέικ μπανάνας

08-01-2018Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Σήμερα φτιάχνουμε ένα απλό κέικ μπανάνας που μπορούμε να απολαύσουμε μετά το φαγητό μαζί με τον καφέ ή το τσάι.    Υλικά 2 φλ. αλεύρι 2 ώριμες μπανάνες 1κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 κάψουλα βανίλια 175 γραμμάρια...

Λαχταριστά ψωμάκια στο φούρνο γεμιστά με αυγά

08-01-2018Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Kαι σε ποιόν δεν αρέσουν τα αυγά; Αυγά με πατάτες. Αυγά με μπέικον. Αυγά με ντομάτα και η λίστα είναι ατελείωτη. Σήμερα τα μαγειρεύουμε στο φούρνο μέσα σε στρογγυλά ψωμάκια. Υλικά 8...

Ψητές πατάτες στο φούρνο με μπέικον

28-12-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Oι πατάτες στο φούρνο με μπέικον είναι ένα νόστιμο πιάτο πολύ γρήγορο και εύκολο για να το προσφέρετε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό Υλικά 300 γραμμάρια πατάτες 90 γραμμάρια μπέικον 3 κουταλιές...

Ζουμερή χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα

27-12-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Η γαλοπούλα κλέβει την παράσταση αυτές τις μέρες, στα γιορτινά τραπέζια. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και θα έχετε το πιο νόστιμο αποτέλεσμα.    Υλικά 1 γαλοπούλα 1 κρεμμύδι 2 σκελίδες σκόρδο 300 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο 250-500 γραμμάρια κάστανα 1/2...

Οι πιο νόστιμοι και αφράτοι κουραμπιέδες!

20-12-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Kάθε χρόνο τέτοια εποχή με φόντο το χριστουγεννιάτικο δέντρο φτιάχνουμε τα αγαπημένα μας γλυκά. Για τον κάθε ένα είναι διαφορετικό το γλυκό που γεννά όμορφες χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις. Το δικό μας...

Αγαπημένα μελομακάρονα!

18-12-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Tα γλυκά των Χριστουγέννων είναι τα αγαπημένα μας και πάντα σερβίρονται σε μεγάλες πιατέλες αφού κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί μόνο σε ένα κομμάτι. Σήμερα φτιάχνουμε τα οιο ζουμερά και...

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με ζαχαρόπαστα

18-12-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Tα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων. Στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα παιδιά γράφουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη, ενώ μαμά φτιάχνει ζεστά μπισκότα. Γι αυτό και σήμερα σας...

Αυτή η 10λεπτη συνταγή για μακαρονάδα, είναι η απάντηση στις βραδινές λιγούρες σου

07-12-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Εάν ήσουν λάτρης και εθισμένος της κόκκινης σάλτσας στα μακαρόνια, μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξεις στρατόπεδο. Φτιαγμένη με νιφάδες πιπεριού και βούτυρο, αντί για ελαιόλαδο (χρησιμοποιείς πολύ λιγότερο από το...

Λαχταριστό χοιρινό ρολό γεμιστό με τυρί

12-12-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Αν θέλετε την τέλεια συνταγή για να φτιάξετε το χοιρινό σας, τότε έχετε μπει στο σωστό άρθρο. Γιατί σήμερα μαγειρεύουμε το πιο ζουμερό γεμιστό χοιρινό ρολό.    Υλικά 600 γραμμάρια χοιρινό φιλέτο 50 γραμμάρια...

Καλαμπόκι με παρμεζάνα και αυγά στο φούρνο!

11-12-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

ΑΥτό το απλό φαγητό είναι τόσο νόστιμο που θα γίνει το αγαπημένο σας πιάτο για τις τις ημέρες των γιορτών και όχι μόνο.   Υλικά 3 κουτάκια καλαμπόκι 1/4 φλιτζάνι αλεύρι 3 αυγά 1/2 κουταλάκι του...

Πεντανόστιμο ρύζι με μοτσαρέλα στο φούρνο

05-12-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Tο ρύζι έχουμε συνηθίσει να το φτιάχνουμε βραστό, όμως λίγες φορές το έχουμε δοκιμάσει στο φούρνο. Εάν φτιάξετε την παρακάτω συνταγή θα σας μείνει αξέχαστη.   Υλικά 170 γραμμάρια ρύζι 60 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα 2...

Ζουμερό χοιρινό με αποξηραμένα φρούτα για τον πιο γιορτινό μήνα

04-12-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Μπήκαμε στον Δεκέμβριο και σιγά σιγά αποκτάμε πιο γιορτινή διάθεση. Και επειδή τα Χριστούγεννα εκτός από στολίδια και δώρα είναι και νόστιμα φαγητά. Σας δίνουμε μια συνταγή για όταν έχετε...

Γαλλική μπαγκέτα με πέστο, τυρί και κοτόπουλο στο φούρνο

22-11-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Ψωμί, κοτόπουλο, τυρί και πέστο. Αυτά τα υλικά περιέχει η σημερινή συνταγή και σίγουρα είναι ο συνδυασμός της επιτυχίας.  Υλικά 1 μέτριο χωρίς κόκαλο στήθος κοτόπουλου 1 κουταλιά ελαιόλαδο 1 γαλλική μπαγκέτα 1/3 φλιτζάνι πέστο 1/2...

Κεφτεδάκια στο γκριλ για όσους κάνουν δίαιτα

28-11-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Tα κεφτεδάκια είναι το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Ωστόσο πολλοί τα αποφεύγουν γιατί είναι τηγανιτά και έχουν πολλές θερμίδες. Με τη σημερινή όμως συνταγή θα μπορέσετε να τα απολαύστε...

Χοιρινό με μουστάρδα και γιαούρτι

28-11-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Επειδή έχουμε βαρεθεί να τρώμε όλο τα ίδια και τα ίδια, σήμερα μαγειρεύουμε χοιρινό με την πιο γευστική σάλτσα. Μια δοκιμή θα σας πείσει.    Υλικά 800 γραμμάρια χοιρινό σε φέτες 2 κ. σούπας...

Πατατόσουπα με μπρόκολο και cheddar

27-11-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Τις τελευταίες μέρες το σκηνικό του καιρού έχει γίνει άκρως χειμωνιάτικο και όπως κι εσύ έτσι κι εμείς, το μόνο που σκεφτόμαστε είναι πως αυτή τη στιγμή θα θέλαμε να...

Ζουμερό και λαχταριστό χοιρινό με πορτοκάλι

21-11-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Έχεις ρεπό ή λίγο χρόνο για να κάνεις κάτι για εσένα; Τότε τι πιο όμορφο από το να καλέσεις φίλους στο σπίτι και να μαγειρέψεις νόστιμο χοιρινό με πορτοκάλι.    Υλικά 800 γραμμάρια...

Σολομός με αμύγδαλα για όσους προσέχουν την διατροφή τους!

15-11-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

O σολομός με αμύγδαλα είναι ένα γρήγορο γεύμα που μπορείτε να επιλέξετε να το φτιάξετε όταν δεν έχετε πολύ χρόνο, Επίσης είναι ένα πιάτο με λίγες θερμίδες ιδανικό για όσους...

Το πιο νόστιμο ριζότο με γαρίδες!

13-11-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Tο ριζότο με γαρίδες είναι ίσως από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα.  Υλικά 20 γαρίδες με κέλυφος 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 2 κ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 κ. γλυκού σαφράν ½ κ. γλυκού κάρι σε σκόνη 1...

Διατροφή Νέας Μαμάς

30-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Και η μεγάλη στιγμή ήρθε…..η ζωή μου γέμισε με ένα υπέροχο χαμόγελο και μια μοναδική ύπαρξη……Ήξερα ότι από τη στιγμή που η κόρη μου θα έρθει στον κόσμο τίποτα δε...

Δείτε τα πιο βασικά λάθη που κάνετε το πρωί και παίρνετε κιλά!

07-11-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Tο πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για πολλούς  λόγους και ένας από αυτούς είναι ότι μας βοηθάει να ξεκινήσουμε σωστά την ημέρα. Επομένως είναι απαραίτητο να είναι...

Scones με λευκή σοκολάτα για να μπεις στο Halloween Mood!

31-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Tο halloween mood είναι στα ύψη. Μπορεί να μην σκάλισες κολοκύθα (η δικιά μας Διονυσία το έπραξε) αλλά όσο να ναι έχει αρχίσει να σου αρέσει το όλο αυτό ξενόφερτο...

Κοτόπουλο: κι όμως έχει οδηγίες χρήσης!

02-11-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Το κοτόπουλο είναι ένα προϊόν που αρέσει αρκετά σε πολλά παιδιά και τρώγεται και μαγειρεύεται πολύ πιο εύκολα και με περισσότερους τρόπους από το κόκκινο κρέας. Παρ’ όλ’ αυτά, ως...

Φθινοπωρινή vegeterian σούπα για τα πρώτα κρύα

01-11-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Και θα νιώσεις πραγματικά πως είναι Φθινόπωρο Οι σούπες είναι το ιδανικό γεύμα που μπορείς να φας όταν έξω κάνει κρύο ή όταν είσαι άρρωστη, είναι όμως και το καλύτερο που μπορείς να...

Αντιοξειδωτικά στιγμιαίου καφέ και οφέλη vs τσάι

23-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Εν έτει 2017, κάθε ελληνικό σπίτι είναι εφοδιασμένο με στιγμιαίο καφέ ή τσάι ώστε να ξεκινήσει όμορφα η ημέρα με την κατανάλωση τους ή να συντροφεύσει τον εκάστοτε καταναλωτή κατά...

#HalloweenSmoothie για εσένα που θες να αποφύγεις τις περιττές θερμίδες

26-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

 Υπάρχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στο Halloween. Ξενόφερτη γιορτή θα μου πεις εσύ, ευκαιρία για κάτι διαφορετικό θα σου απαντήσουμε εμείς. Η Ευρώπη έχει αρχίσει να μπαίνει στο κλίμα της κολοκύθας...

Ποιο είναι το πρόβλημα με τις δίαιτες;

25-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Έχουν περιγραφεί διάφοροι τρόποι για αποτελεσματική , γρήγορη απώλεια βάρους. Κάποιοι τρόποι, σίγουρα δουλεύουν για κάποιους ανθρώπους. Παρόλα αυτά οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν παταγωδώς σε βάθος χρόνου, το βάρος που...

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

23-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Ακούμε πολύ συχνά  τις φράσεις,  πρέπει  να πίνω νερό, να τρώω πρωινό, να τρώω  φρούτα και λαχανικά, να μειώσω την κατανάλωση  του κόκκινου κρέατος…. Oλα αυτά  δεν είναι τίποτα περισσότερο από μερικές  πολύτιμες...

Όταν η ζυγαριά «κολλάει».

19-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Είναι φορές που προσπαθούμε να χάσουμε βάρος και βλέπουμε την προσπάθειά μας να μην έχει αντίκρισμα. Η ζυγαριά δεν λέει να ξεκολλήσει και οι σκέψεις πολλές: μήπως έχω κακό μεταβολισμό;...

Ιδέες για δεκατιανό γεύμα στο σχολείο!

19-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Η ύπαρξη ενδιάμεσων γευμάτων- σνακ στη διατροφή του παιδιού είναι πολύ σημαντική, καθώς του δίνουν την απαραίτητη ενέργεια, για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας του (σχολείο, διάβασμα, παιχνίδι, κοινωνικοποίηση)...

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε μέσα στην ημέρα;

18-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Tο σώμα μας είναι περίπου 60% νερό. Συνεχώς χάνουμε νερό κυρίως μέσω της ούρησης και του ιδρώτα, αλλά και μέσω των κοπράνων καθώς της άδηλης αναπνοής. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για...

Mπορεί η κακής ποιότητας διατροφή να αυξήσει το ρίσκο για κατάθλιψη;

16-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Πληθώρα ερευνών δείχνει ότι η κατάθλιψη και η διατροφή μπορεί να συνδέονται.Φαίνεται πως άτομα που η διατροφή τους ήταν κακής ποιότητας – συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, γλυκών, τηγανητών, και αλκοόλ...

8 τρόποι να κάνεις την διαδικασία της δίαιτας πιο ευχάριστη

10-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Ξεκινήστε δηλώνοντας ότι «Θέλω να είμαι όσο περισσότερο υγιής και όμορφη/ος μπορώ!!», αντί «Θέλω να αδυνατίσω». Επιλέξτε να φροντίσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας, γιατί το αξίζετε!! Η ψυχική...

Πόσα κιλά μπορώ να χάσω σε έναν μήνα;

13-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι: <<Πόσα κιλά μπορώ να χάσω σε ένα μήνα>>; ή <<Πότε θα χάσω τα κιλά>>; ή <<Πόσο διάστημα θα χρειαστώ για να χάσω...

Να γυμναστώ ή να πάω για καφέ;

10-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την αποδοτικότητα σε οποιοδήποτε τομέα λειτουργικό τομέα της ζωής μας. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπαρκής ξεκούραση έχει περίπου το ίδιο αποτέλεσμα στη γνωστική λειτουργία...

Αυτόν τον πουρέ με τα λαχανικά δε θα θες να τον μοιραστείς με ΚΑΝΕΝΑΝ!

10-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Και τι μαγειρεύω αύριο; Η κλασσική ερώτηση κάθε γυναίκας που οφείλει να μπει στην κουζίνα για να ετοιμάσει το φαγητό της επόμενης ημέρας είτε για την ίδια και μόνο, είτε...

Πόσες θερμίδες έχει πραγματικά ο αγαπημένος σου καφές;

09-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Είναι η αγαπημένη σου συνήθεια, αφού πριν ακόμα ανοίξεις καλά καλά τα μάτια σου έχεις ήδη πιάσει το φλιτζάνι με τον αγαπημένο σου καφέ.  Σου κρατά συντροφιά παντού, στο σπίτι...

Στρόμπολι με καραμελωμένα κρεμμύδια και barbeque sauce

04-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Υλικά Ζύμη πίτσας 1 φλιτζάνι ζεστό νερό 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά 2 κουταλιές της σούπας μέλι 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι Γέμιση 1...

10 τροφές για να «ξυπνήσεις» τον μεταβολισμό σου (και να καις θερμίδες)

06-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Ακόμη δεν μπορείς να καταλάβεις τον λόγο και την αιτία που ο μεταβολισμός σου έχει αγγίξει το «κόκκινο» και ό,τι και αν κάνεις δεν ανταποκρίνεται. Περνάς ώρες στο γυμναστήριο (σε...

Δεν πίνεις πολύ νερό; Δες τρεις τρόπους για να πίνεις περισσότερο!

04-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Είναι πολύ σημαντικό να πίνεις πολύ νερό τη μέρα, το Ινστιτούτο Ιατρικής αναφέρει πως οι γυναίκες πρέπει να πίνουν 2,7 λίτρα νερό την ημέρα και οι άντρες 3,7. Το νερό εκτός από το να κάνει...

Αντιοξειδωτικά: ελληνικός καφές VS τσάι.

03-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Ο ελληνικός καφές και το τσάι είναι δυο από τα αγαπημένα καφεϊνούχα ροφήματα με πλήθος ανθρώπων να τα καταναλώνουν καθημερινά για να τους συντροφεύουν ευχάριστα κάθε στιγμή της ημέρας. Δίνοντας...

Λαχταριστά muffins με μπανάνα και σοκολάτα χωρίς βούτυρο και αλεύρι

02-10-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Tο σημερινό γλυκό εκτός από νόστιμο είναι και υγιεινό, αφού δεν έχει ούτε βούτυρο ούτε αλεύρι. Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε.   Υλικά 150 γραμμάρια πλιγούρι βρώμης 2 μπανάνες 200 γραμμάρια γιαούρτι 2 αυγά 1/2 κουταλάκι...

4 τροφές σου χαρίζουν τους κοιλιακούς που πάντα ήθελες. Θα τους πεις όχι;

27-09-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Μπορεί το μπικίνι να το ξαναφορέσουμε για ελάχιστες εμφανίσεις ακόμη (να ναι καλά ο καύσωνας) αλλά το κομμάτι «κοιλιά» μας πονά 24 ώρες το 24ωρο, 12 μήνες το χρόνο. Όποιον...

5 τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πρωινό!

29-09-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Το πρωινό είναι ένα από τα σημαντικότερα γεύματα που κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει. Είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας που θα γεμίσει τον οργανισμό σου ενέργεια και θρεπτικά συστατικά...

Τραγανές baby πατάτες με παρμεζάνα - Εύκολες και νόστιμες

28-09-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Αυτές οι μικρές, τραγανές και νόστιμες πατατούλες είναι μοναδικές.  Έχουν μια ιδιαίτερη γεύση καθώς η παρμεζάνα και τα μυρωδικά λιώνουν κάτω από τις baby πατάτες, δημιουργώντας μια απολαυστική κρούστα. Δοκιμάστε τις...

Βραστά λαχανικά με σάλτσα φέτας!

26-09-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Όλοι γνωρίζουν ότι τα λαχανικά πέρα από καλή πηγή φυτικής ίνας, είναι και άριστη πηγή βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Η κάθε εποχή του χρόνου έρχεται με τα δικά της λαχανικά...

Μακριά από διατροφικές μανίες!

25-09-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Με την έντονη έμφαση της κοινωνία μας στο βάρος, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα διατροφικής μανίας και ψεύτικων προϊόντων απώλειας βάρους. Αντικρουόμενες απόψεις, μαρτυρίες και...

Σουφλέ σοκολάτας με δύο μόνο υλικά για τις δύσκολες ώρες!

22-09-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Και δεν θα σου πάρει σχεδόν καθόλου χρόνο.Μπορεί να βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο που έχουμε ξεκινήσει γυμναστήριο προκειμένου να επανέλθουμε στα φυσιολογικά μας επίπεδα και να χάσουμε τα περιττά -ίσως-...

Grandma's restaurant: Ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων!

03-08-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Από τις καλοκαιρινές διακοπές δεν γίνεται να λείπει και το καλό φαγητό. Γι’ αυτό το εστιατόριο Grandma’s, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην Ίο, προσφέρει ελληνικές γεύσεις με κοσμοπολίτικες πινελιές, που...

Delizia Gelato Italiano: Παγωτό από άλλο... πλανήτη!

03-08-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού, ξεκλέβουμε λίγο χρόνο, βάζουμε το μαγιό μας και σε δύο ώρες είμαστε στα μαγευτικά Χανιά. Επειδή κάνει αρκετή ζέστη τι καλύτερο από ένα αυθεντικό Ιταλικό...

Αυτό το σάντουιτς δε θα θες να το μοιραστείς με ΚΑΝΕΝΑΝ!

13-09-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Υλικά: 1 κουνουπίδι, κομμένο  2 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη 1 κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα αλάτι και πιπέρι 1/2 φλιτζάνι ακατέργαστα καρύδια 1 αυγό 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο...

Διαιτητική (μα νόστιμη) πατατοσαλάτα για σένα που προσέχεις!

11-09-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Αγαπάς την πατατοσαλάτα αλλά τόσο καιρό την αποφεύγεις καθώς φοβάσαι τις θερμίδες της μαγιονέζας; Κακώς καθώς μπορείς να την γευτείς σε μία πιo light εκδοχή. Ελάχιστες θερμίδες, απερίγραπτη γεύση και...

Ρύζι με κοτόπουλο και λαχανικά για όσους κάνουν δίαιτα

08-09-2017Μαγειρική & διατροφή Αγγελική Βιτσάκη - avatar Αγγελική Βιτσάκη

Aν προσέχετε τη διατροφή σας τότε η σημερινή συνταγή είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί ενώ είναι χαμηλή σε θερμίδες δεν στερείται γεύσης.    Υλικά 1 στήθος κοτόπουλο 1 φλυτζάνι ρύζι 1 κρεμμύδι 1⁄2 κόκκινη πιπεριά 1⁄2 κίτρινη...

Το ταμπουλέ της αποτοξίνωσης

06-07-2017Μαγειρική & διατροφή antonia - avatar antonia

Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, η σαλάτα ταμπουλέ είναι μια συνταγή που θα έπρεπε να την έχουμε σε περίοπτη θέση στο πρόγραμμα διατροφής μας. Μπορούμε να την φτιάξουμε...

4 λόγοι που η δίαιτα σας δεν κρατά ούτε 7 ημέρες και πως να το διορθώσετε

06-07-2017Μαγειρική & διατροφή Woman In Love - avatar Woman In Love

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών δεν είναι ευχαριστημένο με το σώμα του, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε δίαιτες.

7 φρούτα με την περισσότερη και τη λιγότερη ζάχαρη

06-07-2017Μαγειρική & διατροφή Woman In Love - avatar Woman In Love

Δες ποια από τα 7 μπορείς να φας άφοβα και ποια με μέτρο.

5 τέλειες ιδέες για γλυκά χωρίς πολλές θερμίδες

06-07-2017Μαγειρική & διατροφή Woman In Love - avatar Woman In Love

Όταν έρχεται η ώρα που θες οπωσδήποτε να φας κάτι γλυκό, τι κάνεις; Σου έχουμε πέντε τέλειες ιδέες για light πειρασμούς χωρίς πολλές θερμίδες.

Μπουκιές σοκολάτας με γέμιση καρύδα

06-07-2017Μαγειρική & διατροφή Woman In Love - avatar Woman In Love

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο παρφέ παγωτό κρέμα

06-07-2017Μαγειρική & διατροφή Woman In Love - avatar Woman In Love

Καλοκαίρι χωρίς παγωτό δεν νοείται.

Μανιτάρια Portobello με γέμιση τυρί και ντομάτα

06-07-2017Μαγειρική & διατροφή Woman In Love - avatar Woman In Love

Σαλάτα με αβοκάντο και καπνιστό σολομό

06-07-2017Μαγειρική & διατροφή Woman In Love - avatar Woman In Love

Εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη. Φτιάξτε τη σαλάτα με αβοκάντο και καπνιστό σολόμό από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου και θα μας θυμηθείτε.

Ροζ αλάτι Ιμαλαϊων: Είναι όντως πιο υγιεινό;

06-07-2017Μαγειρική & διατροφή Woman In Love - avatar Woman In Love

Οι άνθρωποι όπως και πολλά ζώα, αναζητούν τη γεύση του αλατιού.

Μύθοι και αλήθειες για τον ανανά

06-07-2017Μαγειρική & διατροφή Woman In Love - avatar Woman In Love

Ένα εξωτικό φρούτο για το οποίο ακούγονται πολλά….

Φούρνος μικροκυμάτων: Τελικά μας ωφελεί ή μας βλάπτει;

06-07-2017Μαγειρική & διατροφή Woman In Love - avatar Woman In Love

Ο φούρνος μικροκυμάτων λύνει τα χέρια πολλών νοικοκυριών, καθώς προσφέρει ζέσταμα, ψήσιμο και ξεπάγωμα μέσα σε λίγα λεπτά.

Το πιο δροσιστικό smoothie καρπούζι

06-07-2017Μαγειρική & διατροφή Woman In Love - avatar Woman In Love

Ονειρεμένα γεμιστά μπισκότα σοκολάτας

09-06-2017Μαγειρική & διατροφή Woman In Love - avatar Woman In Love

 

Πώς η σαλάτα ως γεύμα μπορεί να γίνει το κλειδί στην ευτυχία σου

09-06-2017Μαγειρική & διατροφή Woman In Love - avatar Woman In Love

Κάνε την καθημερινότητά σου ακόμα πιο "πράσινη".

10 αλήθειες για την υγιεινή διατροφή που σχεδόν σίγουρα αγνοείτε

28-07-2016Μαγειρική & διατροφή Woman In Love - avatar Woman In Love

Η κοινή λογική είναι συνήθως απούσα σε ζητήματα διατροφής, καθώς υπερισχύουν όλων των ειδών οι μύθοι, που διαδίδονται ακόμα κι από ειδικούς

6 θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται όλες οι γυναίκες

27-05-2017Μαγειρική & διατροφή Woman In Love - avatar Woman In Love

Η υγιεινή διατροφή δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση.

Αυτές είναι οι κατάλληλες τροφές για σωστή αποτοξίνωση

29-01-2016Μαγειρική & διατροφή Woman In Love - avatar Woman In Love

Αν σας ενδιαφέρει να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας γνωρίζετε ότι μπορείτε να το κάνετε τρώγοντας τις κατάλληλες τροφές:

Ιταλικό πανφόρτε με φιστίκια Αιγίνης

25-01-2016Μαγειρική & διατροφή Ε. Ταταράκη - avatar Ε. Ταταράκη

Μπάρες δημητριακών με φυστικοβούτυρο και σοκολάτα

21-01-2016Μαγειρική & διατροφή Ε. Ταταράκη - avatar Ε. Ταταράκη

Ρεβίθια με Ανθότυρο και φρέσκα λαχανικά

20-11-2015Μαγειρική & διατροφή Ε. Ταταράκη - avatar Ε. Ταταράκη

Φτιάξτε πεντανόστιμη πουτίγκα σοκολάτας με σπόρους chia

20-11-2015Μαγειρική & διατροφή Woman In Love - avatar Woman In Love

Ακολουθεί μια νοστιμότατη συνταγή για το πώς να φτιάξετε πουτίγκα σοκολάτας με σπόρους chia.